Länsi-Sahara – viimeinen siirtomaa

[Länsi-Sahara] sahara_poika2 (10.05.11)

[Länsi-Sahara] Saharakartta2 (31.10.12)

Länsi-Sahara on noin puolen miljoonan asukkaan alue Afrikan luoteisosassa. (Katso kartta ohessa, klikkaamalla karttaa saat sen suuremmaksi.) Se on vuodesta 1963 kuulunut Yhdistyneiden kansakuntien listaan alueista, joissa siirtomaavalta on purettava sen alkuperäisväestön tahdon mukaisesti. Aikaisemmin alue tunnettiin Espanjan Saharana, tällä hetkellä aluetta miehittää Marokko. YK ryhtyi vuonna 1991 järjestämään kansanäänestystä Länsi-Saharan tulevaisuudesta, jossa vaihtoehtoina olisivat täysi itsenäisyys tai liittyminen Marokkoon. Kansanäänestys on edelleen järjestämättä, sillä Marokko on toistuvasti kieltäytynyt noudattamasta YK:n päätöslauselmia ja sopimuksia. Marokko ei hellitä otettaan Länsi-Saharasta, vaan se jatkaa siirtomaavallan perintöä miehittämillään alueilla.

Artikkelit-osiosta löydät tietoa Länsi-Saharan historiasta ja alueen viimeaikaisesta kehityksestä.

Kulttuuri-osiossa esittelyssä on Tindoufin pakolaisleireiltä maailmanmaineeseen noussut muusikko Mariem Hassan.

Tutustu myös Länsi-Saharaa käsittelevään esitteeseen ja sarjakuvaan! Kuvia klikkaamalla pääset lukemaan Internetissä selattavia versioita. Molemmista voit myös ladata kopion (pdf) omalle koneellesi, esitteen saat täältä, sarjakuvan puolestaan täältä. Download Western Sahara comic in English here.

[Länsi-Sahara] saharaesiteen kansi (19.03.13)              [Länsi-Sahara] sahara_sarjakuvakansi (27.02.13)

Kirjat


Claes Olsson:
Länsi-Sahara – viimeinen siirtomaa

[Länsi-Sahara] Lansi-Sahara_viim_siirtomaa (28.02.13)Länsi-Saharan konflikti on jäänyt vuosikausia näkyvämpien maailmantapahtumien   varjoon. Claes Olssonin Länsi-Sahara – viimeinen siirtomaa on ensimmäinen suomenkielinen julkaisu Länsi-Saharan vaietusta konfliktista. Se esittelee konfliktin tärkeimmät osapuolet ja selventää nykyisen YK-johtoisen rauhanprosessin ongelmia kansainvälisen oikeuden näkökulmasta. Se myös osoittaa kuinka siirtomaa-ajan valtarakenteita ei ole vieläkään purettu, sen henkisestä perinnöstä puhumattakaan.

 

Hannu Pesonen:
Hiekalle rakennettu elämä – taistelu Länsi-Saharasta

[Länsi-Sahara] Hiekalle_rakenn_elama (28.02.13)SAHARASSA ON ANKEITA IHMISKOHTALOITA KUIN HIEKKAA.

Länsisaharalaiset joutuivat pakenemaan kotimaastaan Marokon ja Mauritanian miehittäessä tämän Espanjan vanhan siirtomaan vuonna 1975. Siitä lähtien he ovat asuneet Algerian eteläosissa pakolaisleireillä.

Teos kuvaa Saharan pakolaisten arkielämää nopeina, tehokkaina väläyksinä ja liittää yksittäisten ihmisten kertomuksiin taustoittavaa tietoainesta Länsi-Saharan tilanteesta, alueen kriisin historiallisesta taustasta ja poliittisesta tilanteesta. Kansainvälisen yhteisön välinpitämättömyys on pakottanut Afrikan viimeisen siirtomaan asukkaat pakolaisleireille odottamaan oikeuden toteutumista.

Itsenäisistä kertomuksista muodostuu monipuolinen kuva siitä, mitä saharalaiset itse ajattelevat elämästään, oikeudestaan rauhaan ja itsenäisyyteen sekä siitä, miten he uskovat niihin yllettävän.

Kirjan sivuilla kohdataan muun muassa itsenäisyysrintama Polisarion sissi ja maanpaossa leireillä syntynyt nuori nainen, jotka kertovat arjestaan, ajatuksistaan ja toiveistaan: he ovat ihmisiä, joiden kotimaa on marokkolaissotilaiden vartioiman valtavan, 2 720 kilometriä pitkän hiekkamuurin ja miinakenttien takana.

Hannu Pesonen on pitkän linjan vapaa toimittaja, joka on raportoinut runsaasti maailman kriisialueilta.

Ostaaksesi kirjan verkkokaupastamme paina tästä!

Kulttuuri

Tindoufin satakieli Mariem Hassan

[Länsi-Sahara] sahara_hassan2 (10.05.11)“Kun aloin säveltää, minulla ei ollut muuta instrumenttia kuin rumpu.”

Mariem Hassan on tunnetuimpia saharalaismuusikoita maailmalla. Hän julkaisi viimeisimmän levynsä, Mariem Hassan con Leyoad, vuoden 2003 lopulla yhdessä Leyoad -yhtyeen kanssa. He ovat esiintyneet mm. Belgiassa, Espanjassa ja Ranskassa.

Hassan on kotoisin Smaran pakolaiskylästä Tindoufin pakolaisleireillä. Hänen laulutaitoaan on ylistetty virtuoosimaiseksi, ja Leyoad -yhtyeen groovea “rankimmaksi ja raa’immaksi bluesiksi pitkään aikaan” (J.Renton/ Froots -lehti). Puhdasta bluesia heidän musiikkinsa ei kuitenkaan ole, vaan omintakeinen sekoitus perinteistä haulia ja länsimaista bluesia, yhdistettynä pakolaisuuden tuomiin tuntoihin ja kokemuksiin.

“Meillä on oma kielemme Hassania (arabian murre jonka variaatiota puhutaan myös Mauritaniassa). Mauritanialaisilla ja meillä on myös yhteinen perinnemusiikki, haul, tosin meidän musiikkimme on modernimpaa. Sanoituksemme ovat erilaisia sillä laulamme ongelmista joita olemme kokeneet maastapakomme jälkeen. Kappaleemme kertovat itkevistä lapsista ja naisista joiden isät ja aviomiehet lähtivät taistelemaan itsenäisyyydestä eivätkä koskaan palanneet. Ne ovat lauluja kuolemasta, elämästä, politiikasta ja jumalasta. Lauluja maasta jonne toivomme palaavamme. Yksi lauluistani “Silmäsi itkevät” (Tus Ojos Lloran) kertoo veljistäni. Eräänä iltapäivänä kun olimme harjoittelemassa yhtyeen kanssa, ystäväni saapui paikalle. Hän kutsui minut etäämmälle ja kertoi, että veljeni olivat kuolleet. Aloin heti itkeä, ja laulaa. Säveltäessäni tätä laulua ajattelin veljiäni. Muistelin kuinka vielä Länsi-Saharassa asuaessamme kiipesimme vuoren päälle, juttelimme ja palasimme yhteiseen kotitelttaamme. Nyt kysyn: Missä he ovat?”

Nubenegra
Hassanin haastattelu kokonaisuudessaan (espanjaksi) Nubenegran sivuilta.

(Julkaistu Rauhan Puolesta -lehdessä 4/2004)

**************************************************************************

Aziza Brahimin musiikissa elää sahrawien historia ja vapauden kaiho

[Tapahtumat] aziza (03.09.12)Espanjassa asuva länsisaharalaismuusikko Aziza Brahim yhdessä Gulili Mankoo yhtyeen kanssa valloittavan, tosin valitettavan harvalukuisen, suomalaisyleisön syyskuisessa Rauhanpuolustajien ja Savoy-teatterin järjestämässä konsertissa Helsingissä.

Konsertissa kuultiin musiikkia hänen ensimmäiseltä juuri ilmestyneeltä levyltään. Mabruk-levyllä länsisaharalainen perinnemusiikki kohtaa ja fuusioituu modernimpiin länsimaisiin saundeihin. Arabiankieliset sanoitusten pohjana ovat hänen isoäitinsä runot, joissa kerrotaan sahrawien kunnianosoitus hänen isoäidilleen Ljadra Mint Mabrukille, joka on yksi tunnetuimmista sahrawirunoilijoista. Aljazeera-kanava esitti juuri äskettäin hänen isoäidistään kertovan dokumenttielokuvan.

Aziza Brahim toivoo voivansa musiikkinsa avulla kertoa Länsi-Saharan todellisuudesta: Marokon miehityksestä, kansaa erottavasta miinoitetusta muurista keskellä saharan autiomaata ja elämästä pakolaisleireillä. Mutta musiikki edustaa toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Kuten sanonta kuuluu, toivo on viimeinen asia, jonka menettää. “Elämme toivossa. Meiltä on viety maamme, vapautemme ja oikeutemme. Sahrawikansa elää uskomattoman vaikeissa olosuhteissa ja vaikka meiltä uhataan viedä jopa humanitaarinen apu, emme ole menettämässä toivoamme paremmasta tulevaisuudesta. Vaikka tämän päivän todellisuus ei sitä juuri tue tavoitteitamme.”

(Julkaistu Rauhan Puolesta -lehdessä 5/2012)

Artikkelit

Tälle sivulle on koottu Länsi-Saharaa käsitteleviä artikkeleja, jotka on jukaistu Rauhan Puolesta -lehdissä viime vuosien aikana. Osa artikkeleista on luettavissa Internetissä, linkkiä klikkaamalla pääset lukemaan artikkelia. Sivun alalaitaan on lisäksi liitetty joitakin muissa lehdissä julkaistuja Länsi-Saharaan liittyviä artikkeleja.

KIRJE LÄNSI-SAHARASTA -SARJAT

Brahim Buhaia kertoi elämästään länsisaharalaispakolaisten leirillä Rauhan Puolesta -lehdessä vuonna 2015:
Kirje Länsi-Saharasta 1 (Rapu 1/2015)  
Kirje Länsi-Saharasta 2: Ensimmäistä kertaa ulkomailla (Rapu 2/2015)
Kirje Länsi-Saharasta 3: Kallisarvoinen koulutus (Rapu 3/2015)
Kirje Länsi-Saharasta 4: Kauan kaivattu sukulaistapaaminen (Rapu 4/2015)
Kirje Länsi-Saharasta 5: Kuskusia, kasviksia ja kamelinlihaa (Rapu 5/2015)
Kirje Länsi-Saharasta 6: Kamppailua veden kanssa (Rapu 6/2015)

Miehitetyllä Länsi-Saharan alueella El Aaiúnissa asuva Leila Lehbib kirjoitti Rauhan Puolesta -lehteen vuonna 2016:
Kirje Länsi-Saharasta: Länsi-Saharan nuoriso etsii työtä (Rapu 2/2016)
Kirje Länsi-Saharasta: Vieraana omassa kodissa (Rapu 3/2016)
Kirje Länsi-Saharasta: Länsisaharalaisissa häissä (Rapu 4/2016)
Kirje Länsi-Saharasta: Länsi-Sahara lautasella (Rapu 5/2016)
Kirje Länsi-Saharasta: Ensin tuli tulva, sitten Maradona (Rapu 6/2016)

Hyväksyykö EU-parlamentti laittoman EU:n ja Marokon välisen sopimuksen – suomalaismepeistä Halla-aho ja Virkkunen estämässä avoimen debatin aiheesta (15.1.2019)
Kolme päivää miehitetyssä Länsi-Saharassa (Rapu 5/2018)
EU-tuomioistuin teki päätöksen Länsi-Saharan kalavesistä (27.2.2018)
Saudi-Arabia mukana Länsi-Saharan konfliktissa (Rapu 6/2017)
Länsi-Sahara: Rikas ja ryöstetty maa (Rapu 3/2017)
Ihmisoikeudet yhä heikoilla Marokossa (Rapu 2/2017)
EU ja Länsi-Saharan luonnonvarat (Rapu 1/2017)
Marokko käyttää hyväkseen Marrakechin ilmastoneuvotteluja (2.11.2016)
Kommentti: Marokko ei toimi kansainvälisen yhteisön pelisääntöjen mukaan (19.10.2016)
Mistä nyt tuulee: Sahrawipakolaiset vastustavat Siemensin energiahanketta (29.9.2016)
Länsi-Sahara-kampanja jatkuu (8.3.2016)
Länsi-Saharan nuoriso ei hyväksy status quota (Rapu 5/2016)
Marokon ulkopoliittinen umpikuja (Rapu 2/2016)
Länsi-Sahara-asiaa (Rapu 1/2016)
Ikea vedettiin mukaan Länsi-Saharan konfliktiin (Rapu 5/2015)
Toimittaja Ali Lmrabet nälkälakossa (2.7.2015)
Sveitsiläisjärjestö Marokon miehityksen apurina (Rapu 1/2015)
Ei ihmisoikeusloukkausten monitorointia Länsi-Saharaan (30.4.2014)
Marokon ja YK:n lahjontaskandaali paljastui (Rapu 6/2014)
Marokko jäi kiinni YK:n ihmisoikeusvaltuutetun lahjomisesta (31.10.2014)
Demokratiayhteistyötä Länsi-Saharassa (Rapu 6/2014)
Miehitys on miehitys (Rapu 2/2014)
EU jälleen kalavarkaisiin (17.12.2013)
Aki Kaurismäki kieltäytyi kutsusta filmifestivaaleille Marokkoon (26.11.2013)
Suomalaislääkärit Länsi-Saharassa (Rapu 3/2013)
Marokon turvallisuusjoukot ampuivat sahrawiaktivistin (26.9.2013)
Conflict tomatoes -raportti Marokon laittomasta maataloustuotannosta miehitetyn Länsi-Saharan alueella (14.2.2012)

 

Tasankojen taistelu, Erkka Laitinen
Länsisaharalaisen Mattou Dambarin kuvaus kotimaansa tilanteesta
(Rapu 1/2013)

Länsi-Sahara odottaa YK:lta toimenpiteitä, Salah Mohamed, suom. Riikka Seppälä
Gdeim Izikin pakolaisleirin hajottamisesta ja YK:n vähäisestä roolista Länsi-Saharassa
(Rapu 6/2012).

Toivonkipinä ei hiivu, Teemu Matinpuro
(Pääkirjoitus, Rapu 5/2012).

Kehitysyhteistyöntekijät pois länsisaharalaisleireiltä, Maima Mahamud, suom. Milla Karppinen
Espanjan hallituksen päätöksestä avustustyöntekijöidensä evakuoinnista pakolaisleireiltä
(Rapu 4/2012).

Laittomat länsisaharalaissardiinit
Länsi-Saharan alueelta pyydettyjen kalojen kauppaamisesta Suomessa
(Finnwatchin raporteista, Rapu 4/2012).

Hei! Salam Aleikum!, Kerttu Matinpuro
Reportaasi Tindoufin pakolaisleiriltä
(Rapu 3/2012).

Näkökulmia Pohjois-Afrikkaan, Karim Maiche
Keskustelua Pohjois-Afrikan poliittisesta kehityksestä
(Rapu 3/2012).

Dakhla: Länsisaharalaisten vapaudenkaipuu kuohahti jälleen suom. Milla Karppinen
Länsisaharalaisen ja marokkolaisen jalkapallojoukkueiden kohtaamisesta
(saharathawra.org, suomennos  Rapu 3/2011).

Marokko: perustuslaillista harhaa, Karim Maiche
(Rapu 2/2012).

Lääkärit aavikolla, Maiju Kaipiainen
Kahden Suomessa asuvan lääkärin kuvaus sahrawien pakolaisleireiltä
(Rapu 2/2011).

Sodan uhka leijuu Pohjois-Afrikassa, Karim Maiche
Gdeim Izikin leirin tuhoamisesta sekä Marokon hallituksen sahrawiin kohdistuneista toimista
(Rapu 5/2010).

Nokia siunaa Marokon miehityksen Länsi-Saharassa, Karim Maiche
(Rapu 5/2010).

Pikku-uutisia Länsi-Saharasta, Maiju Kaipiainen ja Karim Maiche
Sahraweihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista sekä EU:n ja Marokon välisen kalastussopimuksen uusimisesta
(Rapu 4/2010).

Haave itsenäisyydestä kuljettaa Karim Maiche
Suomen Polisarion edustajan Maima Mahmudin haastattelu
(Rauhan Puolesta -lehti 2/2010).

Sisukkaat sahrawit, Karim Maiche
(Rapu 4/2009).

Eurooppalaiset kalavarkaissa, Maiju Kaipiainen
Länsi-Saharan luonnonvarojen kauppaamisesta
(Rapu 4/2009).

Vuosikymmenten kokemuksesta oppia Länsi-Saharaan, Karim Maiche
Ruotsalaisen Afrika-ryhmän aktivistin Sören Lindhin haastattelu
(Rauhan Puolesta -lehti 3/2009).

Valon pilkahdus Länsi-Saharassa, Anu Harju
(Rapu 1/2009).

Wärtsilän arveluttavat kaupat Länsi-Saharassa, Karim Maiche
(Rapu 3/2008).

Kuulumisia Länsi-Saharasta, Hannu Pesonen
Matkareportaasi Tindoufin pakolaisleireiltä
(Rapu 2/2006).

 

Muissa medioissa julkaistuja artikkeleja:

“Suomen kannettava vastuu ihmisoikeuksista Länsi-Saharassa”, Henri Onodera
Marokon pääministerin Driss Jettoun valtiovierailusta Suomessa.
(Maailma.net 6.4.2006).

“Kyttäyskeikka Saharassa”, Henri Onodera
Kevään 2005 kansannoususta Länsi-Saharassa
(Voima 6/2005).

“Katoamiset ja laittomat pidätykset ovat nykypäivää Länsi-Saharassa”, Kirsi Salonen
Ihmisoikeusrikkomuksista miehitetyilla alueilla
(Maailma.net 22.11.2004).

Linkit

 

Länsi-Saharan Ystävät Suomessa ry, ajankohtaisia uutisia Länsi-Saharasta. Group of volunteers that work on local events and cooperate with NGO’s to raise awareness on the WS cause. All projects we are working on are to visualize the conflict in Finland.

Human Rights Watchin Länsi-Sahara-sivu

YK:n Minurso-operaatio

 

Tietolähteet ja asiakirjat

 

Oheisten linkkien kautta pääset Länsi-Saharaa käsitteleviin raportteihin.

Human Rights Watch

Amnesty

Freedom House

 

Audio/video

 

Tältä sivulta löydät Länsi-Saharaan liittyviä ääni- ja videolinkkejä.

BBC:n radio-ohjelma Länsi-Saharasta
Kirjeenvaihtaja ja musiikkitoimittaja Robin Denselow kertoo elämästä länsisaharalaisten pakolaisleireillä Algeriassa. Keskeisessä osassa myös länsisaharalainen musiikki. (Pituus 30 min, englanniksi)

Aziza Brahimin musiikkia Youtubessa
Länsisaharalainen Aziza Brahim kuuluu maailmanmusiikin nouseviin artisteihin. Gulili Mankoon kanssa hän yhdistää länsisaharalaista perinnemusiikkia rockin, bluesin ja reggaen kanssa. Aziza Brahim konsertoi myös Helsingissä syyskuussa 2012.

Mariem Hassanin musiikkia Youtubessa
(Maailmankuulu länsisaharalaislaulaja, pakolaismuusikko Mariem Hassan tulkitsee kansansa ahdinkoa ja pakolaiselämää lyriikan ja musiikin avulla.)

Yslem: Hijo del Desierto, rap-artisti Länsi-Saharasta (linkki Youtube.videoon)
Kertomuksia Länsi-Saharasta rap-musiikin muodossa

Ollaan ihmisiksi