Järjestö

Suomen Rauhanpuolustajat – Fredskämparna i Finland ry on vuonna 1949 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Sen tarkoituksena on toimia rauhan, aseriisunnan, suvaitsevaisuuden, ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta.

Toiminnan aatteellisina lähtökohtina ovat humanistiset, sodanvastaiset ja kansainvälistä yhteisvastuuta korostavat ihanteet. Yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja puhdasta elinympäristöä Suomen Rauhanpuolustajat pitää tärkeinä kansalaisten turvallisuuden rakentajina.

Suomen Rauhanpuolustajat vastustaa maamme liittymistä Naton jäseneksi ja kannattaa sotilasliittojen ulkopuolella pysymistä.

Rauhanpuolustajat tekee tunnetuksi Yhdistyneiden kansakuntien sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön päämääriä.


Toiminta

Tarkoitustaan Suomen Rauhanpuolustajat toteuttaa järjestämällä erilaisia tapahtumia ja monipuolista toimintaa sekä yksin että yhteistyössä muiden suomalaisten rauhanjärjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa. Vuosittain kuutena numerona ilmestyvä Rauhan puolesta -lehti on laajalevikkinen kulttuuri-, mielipide- ja uutislehti, joka toimii Rauhanpuolustajien tärkeimpänä tiedotuskanavana.

Yhteiskunnalliseen keskusteluun Rauhanpuolustajat osallistuu myös julkaisemalla kirjallisuutta ja järjestämällä keskustelutilaisuuksia.

Rauhanpuolustajat pyrkii vaikuttamaan maamme ulko- ja puolustuspolitiikan sekä oikeus- ja yhteiskuntapolitiikan linjauksiin ja tieteelliseen tutkimukseen. Tavoitteena on kasvattaa rauhan puolesta tehtävän työn nauttimaa arvostusta.


Kansainvälinen toiminta

Kehitysyhteistyöhankkeillaan kolmannessa maailmassa Rauhanpuolustajat auttaa sodan uhreja ja tukee rauhanomaista kehitystä. Muiden maiden ihmisiä autamme Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen ja Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön kautta.  Rauhanpuolustajat osallistuu useiden kansainvälisten järjestöjen ja verkostojen toimintaan. Se on jäsenenä International Peace Bureaussa eli Kansainvälisessä rauhantoimistossa, joka on vuonna 1892 perustettu, Sveitsin Genevessä päämajaansa pitävä noin 170 rauhanjärjestön yhteenliittymä. Rauhanpuolustajat pitää yhteyttä myös World Peace Counciliin eli Maailman rauhanneuvostoon.

Johtokunta 2020–2021:
Puheenjohtaja Markku Kangaspuro, Helsinki
Varapuheenjohtajat Kirsti Era, Joensuu ja Jouni Sirén, Tampere

Jäsenet:

Mervi Grönfors, Tampere
Maria Hukkamäki, Helsinki
Tarja Jalovaara, Tampere
Antti Kurko, Kotka
Juhani Lilja, Helsinki
Karim Maiche, Valkeakoski
Teemu Matinpuro, Helsinki
Tanja Pelttari, Porvoo
Heimo Rauhala, Turku
Däman Saeed, Jyväskylä
Tapio Solala, Pori
Tuula Sykkö, Kemi
Daria Tarkhova, Helsinki

Ollaan ihmisiksi