Toiminnan aatteellisina lähtökohtina ovat humanistiset, sodanvastaiset ja kansainvälistä yhteisvastuuta korostavat ihanteet. Yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja puhdasta elinympäristöä Suomen Rauhanpuolustajat pitää tärkeinä kansalaisten turvallisuuden rakentajina.
Rauhanpuolustajat on vuosia vastustanut maamme liittymistä Naton jäseneksi ja kannattaa sotilasliittojen ulkopuolella pysymistä. Ymmärrämme, miksi Venäjän kansainvälisen oikeuden vastainen hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 sai suomalaisten enemmistön haluamaan Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyden hakemisessa mielestämme kiirehdittiin, mitä mieltä ovat olleet monet asiantuntijatkin. Jatkamme kaikissa oloissa kuitenkin työtä, jossa turvallisuus nähdään paljon laajempana kuin aseisiin perustuvana kokonaisuutena.
Rauhanpuolustajat tekee tunnetuksi Yhdistyneiden kansakuntien sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön päämääriä.
Toiminta
Tarkoitustaan Suomen Rauhanpuolustajat toteuttaa järjestämällä erilaisia tapahtumia ja monipuolista toimintaa sekä yksin että yhteistyössä muiden suomalaisten rauhanjärjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa. Vuosittain kuutena numerona ilmestyvä Rauhan puolesta -lehti on laajalevikkinen kulttuuri-, mielipide- ja uutislehti, joka toimii Rauhanpuolustajien tärkeimpänä tiedotuskanavana.
Yhteiskunnalliseen keskusteluun Rauhanpuolustajat osallistuu myös julkaisemalla kirjallisuutta ja järjestämällä keskustelutilaisuuksia.
Rauhanpuolustajat pyrkii vaikuttamaan maamme ulko- ja puolustuspolitiikan sekä oikeus- ja yhteiskuntapolitiikan linjauksiin ja tieteelliseen tutkimukseen. Tavoitteena on kasvattaa rauhan puolesta tehtävän työn nauttimaa arvostusta.
Kansainvälinen toiminta
Kehitysyhteistyöhankkeillaan kolmannessa maailmassa Rauhanpuolustajat auttaa sodan uhreja ja tukee rauhanomaista kehitystä. Muiden maiden ihmisiä autamme Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen ja Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön kautta. Rauhanpuolustajat osallistuu useiden kansainvälisten järjestöjen ja verkostojen toimintaan. Se on jäsenenä International Peace Bureaussa eli Kansainvälisessä rauhantoimistossa, joka on vuonna 1892 perustettu, Sveitsin Genevessä päämajaansa pitävä noin 170 rauhanjärjestön yhteenliittymä. Rauhanpuolustajat pitää yhteyttä myös World Peace Counciliin eli Maailman rauhanneuvostoon.

Johtokunta 2022–2023:
Puheenjohtaja Markku Kangaspuro, Helsinki
Varapuheenjohtajat Jouni Sirén, Tampere ja Daria Tarkhova, Helsinki
Jäsenet:
Rojin Birzoi, Espoo
Juha Haukka, Lahti
Maria Hukkamäki, Helsinki
Liisa Ilkka, Vantaa
Tarja Jalovaara, Helsinki
Heikki Ketoharju, Helsinki
Olavi E. Kokkonen, Jyväskylä
Juhani Lilja, Helsinki
Karim Maiche, Valkeakoski
Rony Ojajärvi, Joensuu
Tanja Pelttari, Porvoo
Heimo Rauhala, Turku
Tapio Solala, Pori
Anni Vihervirta, Tampere
Toimintakertomus 2021
Rauhanpuolustajat_toimintakertomus_2021_netti