Rauhantyöpaikka

Rauhantyöpaikka

Rauhanpalkinto annetaan vuosittain rauhanpäivien yhteydessä tapahtuman loppuhuipentumana. Nimitysperusteet ovat väljät, rauhantyöhön innostavat, esimerkki muille ja kannustus omalle toiminnalle.

Ensimmäinen palkinnon saaja oli Foorumin rakennustyöläiset Helsingissä vuonna 1985. Vuosittain huomionosoitukset ja saajat ovat vaihdelleet, mukana on eri puolilla maata olevia kaupunkeja ja ammattijärjestöjä. Ammattiosastoissa tehtävä solidaarisuustyö on ollut hyvin monimuotoista ja rikasta. On kerätty työsuojeluvälineitä sekä lähetetty viisi rakennustyöprikaatia Nicaraguaan, Angolaan, Armeniaan maanjäristyksen uhreille, ja pakolaisleireillä on ollut osastojen tukemia kummilapsia. Kehitysmaalaiva Estellen rakentajat saivat myös työstään palkinnon.

Rauhanpalkinnolla palkittu ammattijärjestö tai työpaikka on ollut senhetkinen erinomainen esimerkki siitä, mitä ay-puolella tapahtuu ja näyttö siitä, että mielessä pyörii muutakin kuin oma palkka. 1990-luvun lamasta ja suuresta työttömyydestä huolimatta löytyy vielä hyvinkin laajaa ymmärtämystä niin kotimaan kuin kansainvälisille asioille, ja solidaarisuuden merkitys ymmärretään laajemminkin.

Kukin ”kilpailee” itsensä kanssa verraten toimintaansa omaan aikaisempaan toimintaan.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi voi osoittaa Työpaikkojen rauhantoimikunnalle aina kunkin vuoden loppupäiville asti. Toimikunnan työvaliokunta valitsee ehdotuksista tai itse kokoamistaan ehdokkaista palkinnon saajan.
Kiertävä palkinto on euralaisen kyläsepän Orvo Saarisen tekemä kyntöauran terä, periaatteella ”Miekat taotaan auroiksi”.

2000-luvun palkitut ovat:
2000 Kiuruveden kehypaja
2001 KTV Helsingin yhteisjärjestön kansainvälinen jaos,
kunniamaininta KTV:n yhdistys 49, Hämeenlinna
2002 Fazerilan työhuonekunta 135
2003 Espoon Ktv -yhteisjärjestön kansainvälinen jaosto
2004 Etnokult ry.
2005 Helsingin seurakuntayhtymän yhteiskunnallinen työ
2006 Helsingin kunnalliset perhepäivähoitajat, JHL 20 ry.
2007 Valmetin metallityöväenosasto 74
2008 Turun Metallityöväen liiton ammattiosasto 49
2009 JHL ry:n Helsingin toimistovirkailijoiden yhdistys 240
2010 Autoalan toimihenkilöt ry. Helsinki
2011 Kulttuurikahvila Hertta, Tampere
2013 SAK:n Jyväskylän alueen paikallisjärjestö (JAP) ry.
2015 Helsingin mielenterveystyöntekijät JHL ry (os. 580)
2017 Lääkärin sosiaalinen vastuu ry.