Tuomioistuin mitätöi EU-sopimukset miehitetyssä Länsi-Saharassa

Tuomioistuin mitätöi EU-sopimukset miehitetyssä Länsi-Saharassa

EU:n tuomioistuin vahvisti jälleen kerran, että  EU:n  Marokon kanssa tekemät kauppa- ja kalastussopimukset eivät voi koskea miehitettyä Länsi-Saharaa.
Tuomioistuimen keskiviikkona 29. syyskuuta julkaistussa lehdistötiedotteessa todetaan erityisesti, että Länsi-Saharan vapautusrintama Polisario voi edustaa sahrawi-kansaa Euroopan tuomioistuimissa.
Päätös on vakava isku EU-komission pyrkimykselle ohittaa sahrawien oikeudet Marokon eduksi sopimuksissa, jotka koskevat miehitettyä Länsi-Saharaa.

”Tämä on voitto oikeudenmukaisuudelle ja Länsi-Saharan kansalle. Toivomme, että EU:n jäsenvaltiot nyt vihdoin noudattavat tuomioistuimen tuomioita ja jättävät Länsi Saharan EU:n ja Marokon suhteiden laajan soveltamisalan ulkopuolelle. Unionin on korkea aika lakata olemasta osa Afrikan viimeisen siirtomaan ongelmaa ja tulla osaksi ratkaisua ”, sanoo Sylvia Valentin, Western Sahara Resource Watchin (WSRW) puheenjohtaja.

WSRW kehottaa Ruotsin, Saksan, Tanskan, Irlannin ja Suomen hallituksia muistamaan varaumansa kiistanalaisia sopimuksia kohtaan EU:n oikeuskäytännön noudattamisen tärkeyden vuoksi. Tuomioistuin selvensi jälleen kerran, että Länsi-Sahara ei voi olla osa Marokon kanssa tehtyjä sopimuksia. Siksi WSRW kehottaa edellä mainittujen maiden hallituksia näyttämään esimerkkiä sen varmistamisessa, että EU:n politiikka ja käytännöt lopultakin mukautetaan EU:n oikeuskäytännön mukaisiksi.

Vaikka tämänpäivänen päätös on suuri saavutus sahraweille, odottamaton se ei ole. Pohjimmiltaan se on painavammin sanakääntein muotoiltu versio Euroopan unionin tuomioistuimen vuosina 2016 ja 2018 antamista tuomioista. Vuonna 2016 EU:n korkein oikeus päätti, että Länsi-Sahara ei voi olla osa EU:n kauppasopimusta Marokon kanssa ilmaan alueen kansalaisten nimenomaista suostumusta. Vuonna 2018 tuomioistuin tuli samaan johtopäätökseen EU:n ja Marokon kalastussopimuksesta ja kumosi sen soveltamisen Länsi-Saharassa.

Euroopan unionin tuomioistuimen logo.

Silti mikään ei muuttunut käytännössä. EU jatkoi sekä kaupankäynnin että Marokon kanssa tekemänsä kalastussopimuksen soveltamista Länsi-Saharaan täsmälleen samalla tavalla kuin ennen tuomioistuimen tuomioita – yhdellä pienellä erolla: alueen aiemmin epäsuora sisällyttäminen toimiin oli nyt sanottu suoraan tekemällä pieni muutos sopimuksiin, joissa Länsi-Sahara mainitaan osana niiden soveltamisalaa. Muutoksesta neuvoteltiin Marokon kanssa – mutta ei YK:n tunnustaman Länsi-Saharan kansan edustuston, Polisario Frontin, kanssa.

Sen sijaan, että pyytäisi Länsi-Saharan alueen asukkaiden suostumusta, EU:n komissio järjesti neuvonpidon 18 marokkolaisen välittäjän ja poliitikon kanssa. Nämä vähemmän yllättävästi väittivät, että sopimus Marokon kanssa olisi hyödyllinen – väite, jonka EU:n tuomioistuin katsoi merkityksettömäksi. Luettelo ”kuulluista sidosryhmistä”, jonka komissio jakoi EU:n parlamentille ja neuvostolle, kun se haki niiden hyväksyntää, sisälsi ilmeisiä valheita: mainittujen marokkolaisten ryhmien lisäksi siihen valittiin 94 ryhmää – mukaan lukien WSRW – jotka eivät olleet koskaan osallistuneet kuulemisprosessiin. 89 sahrawijärjestön allekirjoittama kirje, jossa tuomittiin EU:n epäkunnioitus heidän itsemääräämisoikeuttaan kohtaan, esitettiin ikään kuin näitä ryhmiä olisi kuultu. EU-komissio käytti väärin epävirallista kokousta, joka oli kutsuttu koolle Polisarion pyynnöstä, sillä mikään ulkosuhdehallinnon sähköpostiviesteistä ei osoittanut, että he olisivat parhaillaan neuvottelemassa ehdotetusta Länsi-Saharan kauppasopimuksesta.

Tarkistetut Länsi-Saharan kauppa- ja kalastussopimukset hyväksyttiin ja tulivat voimaan huolimatta siitä, että ne eivät noudattaneet kansainvälistä eivätkä EU:n oikeuskäytäntöä. Sahrawien monia mielenosoituksia ei edes otettu huomioon koko prosessissa.

EU jätti huomiotta sekä oman tuomioistuimensa että ainoan osapuolen, jolla laillisesti pitäisi olla ratkaiseva ääni tässä asiassa: Länsi-Saharan kansan. Nyt EU:n tuomioistuin on korjannut tämän virheen.

Pääkuva: Polisarion edustajat Oubi Bachir (vas.) ja Abdulah Arabi EU-tuomioistuimessa 29. syyskuuta.