Rauhantekijä Maryam Abuzaid-Ryu: Taistelua ihmisyyden puolesta

Kuusamossa kasvaneen sarjakuvataiteilija Maryam Abuzaid-Ryun työtä ohjaavat ihmisyyden arvot ja halu vaikuttaa epäoikeudenmukaisuuksiin. Hän on puolisonsa kanssa perustanut yhdistyksen antirasistisille taiteilijoille. 

Rauhantekijä Maryam Abuzaid-Ryu: Taistelua ihmisyyden puolesta

Hyytävää tammikuista aamua lämmittää Zoom-puhelu Tampereelle. Langan päässä tervehtii Maryam Abuzaid-Ryu, kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Hän on julkaissut Instagram-tilillään @mellu.art viime syksynä Palestiina-aiheisia sarjakuvia.

Palestiina on aiheena Abuzaid-Ryulle henkilökohtainen. Hänen isänsä on palestiinalainen. Äiti on kotoisin Etelä-Koreasta. Vanhempien taustojen takia rauha on teemana ollut aina enemmän tai vähemmän läsnä elämässä.

”Kyse ei ole ehkä siitä, kiinnostaako se vai ei, se kulkee arjessa väkisin mukana.”

Kuusamosta Koreaan

Maryam Abuzaid-Ryu vietti suurimman osan lapsuudestaan Pohjois-Pohjanmaalla Kuusamossa. Kotona oli satelliittiantenni, jonka avulla televisiosta sai katsottua animea saksaksi, mikä oli 90-luvun Suomessa harvinaisuus. Vaikka ulkona oli valtavasti tilaa leikkiä,  nuori tyttö vetäytyi myös mielellään kynän ja paperin ääreen. Oliko se kenties tapa tutustua itseensä ja ympäristöönsä?

”Sitä en tiedä, minä vain piirsin”, naurahtaa Abuzaid-Ryu. Ja niin hän myös teki. Sarjakuvia syntyi kansiollinen jos toinenkin. Ne löytyvät edelleen kuvittajan hyllystä. Yhtä sarjakuvaa Abuzaid-Ryu piirsi 70 sivua.

”Se kertoi itseni ikäisestä kaveriporukasta ja sen arjen kommelluksista.”

Myöhemmin tarinoihin tuli fantasiaelementtejä, kunnes yläkoulun alkaessa projekti väistyi uusien tarinoiden tieltä. Samaan aikaan kiinnostus vanhempien äidinkieliin alkoi herätä, ja nuori Abuzaid-Ryu opetteli lukemaan ja kirjoittamaan sekä koreaa että arabiaa.

”Vähän yllätin isän, kun rupesin lukemaan ääneen arabiaksi, vaikka en ymmärtänyt sanaakaan”, hän nauraa.

Lukion jälkeen Abuzaid-Ryu opiskeli elektroniikan ja sähkötekniikan kandidaatiksi ja muutti pariksi vuodeksi Etelä-Koreaan opiskelemaan kieltä ja asumaan äitinsä luo. Opiskelu korean kielen ylläpitämiseksi jatkuu edelleen.

Taide pysyi Abuzaid-Ryun elämässä mukana harrastuksena, mutta ajatus sen tekemisestä työnä alkoi kiinnostaa häntä. Perheen ja ystävien kannustamana hän päätyi perustamaan oman yrityksen maaliskuussa 2022. Hän pitää nyt sarjakuvatyöpajoja kaikenikäisille ja tekee kuvituksia.

Aktivisti vai passivisti?

Kun Abuzaid-Ruyhun viittaa aktivistina, hän myöntää, että termi mietityttää häntä.

”Milloin sen tittelin saa? Jos on kiinnostunut asioista ja huomaa, että jokin on epäoikeudenmukaista tai väärin, niin omien voimavarojensa mukaan voi ajaa asioita eteenpäin, puhua niistä tai tehdä jotain asialle. Olen viime aikoina miettinyt, mikä merkitys aktivismi-sanalla loppujen lopuksi on. Onko sitten ’passivisti’ jos ei tee mitään, vaikka tietää, että joku on pielessä? Jos on vähääkään sydän paikallaan, voi kyllä jotain tehdä, vähintään sen, että miettii asiaa. Jollain tapaa se sitten tulee näkymään toiminnassa.”

”Se, miten päättää toimia, on kuitenkin arvovalinta. Eihän ystäviäkään valita ihan miten sattuu, vaan tutustuessa päätetään, ollaanko kavereita ja mitä tehdään yhdessä. Näitä valintoja tulee ihan arkipäiväisissäkin tilanteissa.”

Arvojensa mukaan eläminen saattoi Abuzaid-Ryun yhteen myös puolisonsa kanssa. Pari tapasi uiguurimielenosoituksessa.

”Menkää ihmiset näyttämään arvonne ja taistelemaan ihmisten ja ihmisyyden puolesta, niin löydätte kyllä toisenne!”

”Olen viime aikoina miettinyt, mikä merkitys aktivismi-sanalla loppujen lopuksi on. Onko sitten ’passivisti’ jos ei tee mitään, vaikka tietää, että joku on pielessä?”

Sarjakuvalla vaikuttamista

Idea sarjakuvista vaikuttamisen muotona tuli Maryam Abuzaid-Ryun mieleen vuonna 2021 Talibanin noustua valtaan Afganistanissa. Huoli tutuista ja ystävistä oli suuri. Lähipiirin ihmiset alkoivat lähettää vetoomuskirjeitä päättäjille, kerätä nimiä adresseihin ja ottaa yhteyttä mihin tahansa, mistä voitaisiin saada apua afganistanilaisille.

Abuzaid-Ryu mietti, millä keinolla voisi itse vaikuttaa. Afganistanilaisia tukevat tahot kehottivat levittämään tietoa, mutta afganistanilaisista ei mielellään haluttu jakaa kuvia, sillä niitä olisi voitu käyttää kuvassa esiintyviä ihmisiä vastaan. Piirtäminen tuntui luontevalta ratkaisulta ongelmaan.

”Tällainen tietoisempi ajatus siitä, minkälainen voima sarjakuvalla ja piirtämisellä voi olla tiedon levittämisessä ja vaikuttamistyössä, syttyi ehkä siitä.”

Sarjakuvassa on myös haasteensa. Se on mediana hidas, ja tilanteessa, jossa asiat muuttuvat jatkuvasti, on vaikea päättää, mistä kertoa ja mitä. Aiheen on oltava samaan aikaan ajankohtainen ja ajaton. Taustatyölle on lisäksi annettava oma aikansa. On löydettävä oikeat lähteet ja tarkistettava faktat. Tämän lisäksi Abuzaid-Ryu tekee kokopäivätyötä.

”Valitettavasti leipä pitää vielä hankkia tämän keskellä”,  hän huokaisee.

Kohti turvallisempaa taidekenttää

Elokuussa 2022 Abuzaid-Ryu alkoi pohtia miehensä kanssa, onko olemassa järjestöä, joka ajaisi taidekentän muuttamista antirasistisemmaksi. Ei ollut.

”Jaoimme idean kavereiden kanssa, ja osa sanoi haluavansa lähteä mukaan.”

Perustettiin palvelin Discord-alustalle, jonne alettiin houkutella antirasistisesta toiminnasta kiinnostuneita taiteilijoita. Vuonna 2023 yhteisö muuttui rekisteröidyksi yhdistykseksi. Antirasistiset taiteilijat ART ry vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta taidekentällä. Se on avoin kaikille, jotka tekevät antirasistista taidetta, hyödyntävät antirasismia työotteessaan tai ovat kiinnostuneita aiheesta.

”Taidekenttä koostuu instituutioista, joihin voi rasismin ilmetessä ottaa yhteyttä ja puuttua porukalla.”

Vastarintaa ristipisto kerrallaan

Tänään mielen päällä on jatkuvasti Palestiina, mutta myös miehen kotimaa Sudan. Sudanissa on käyty raakaa sotaa huhtikuusta 2023 alkaen, kun maan asevoimat ja Rapid Support Forces (RSF) -joukot avasivat tulen toisiaan kohti. Siviilit ovat jääneet taisteluiden keskelle ja miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. 

Sarjakuvien ja kuvittamisen lisäksi Abuzaid-Ryu tekee  palestiinalaista tatreezia, jonka Unesco on todennut uhanalaiseksi kulttuuriperinnöksi. Tatreez on kirjontamuoto, jota on käytetty Palestiinassa vastarinnan keinona.  Sen avulla on kerrottu Palestiinan kansan tarinoita symbolisesti. Taito on kulkenut perimänä äidiltä tyttärille.

Maryam Abuzaid-Ryu haluaisi seuraavaksi opetella arabiaa niin hyvin, että voisi käydä kokonaisia keskusteluja ihmisten kanssa. Toivottavasti hän pääsee joku päivä käymään niitä vapaassa Palestiinassa.

Sarjakuvat: Maryam Abuzaid-Ryu

  • Kuvat Juuso Aalto