YK:n pääsihteeri vaatii tappajarobottien kieltoa 2026 mennessä

YK:n pääsihteeri vaatii tappajarobottien kieltoa 2026 mennessä

YK:n pääsihteeri António Guterres korostaa, että on tärkeää solmia sopimus autonomisten asejärjestelmien säätelemiseksi. Kansainvälisen yhteisön on aika vastata haasteeseen.

 

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri António Guterres on esittänyt kiireellisen kehotuksen valtioille solmia oikeudellisesti sitova sopimus tappajarobottien kieltämiseksi vuoteen 2026 mennessä.

Kehotus annetaan pääsihteerin uudessa A New Agenda for Peace -raportissa ennen vuoden 2024 Summit for Peace -huippukokousta. Esitetty takaraja toimenpiteille on merkittävä tunnustus siitä, että uudet teknologiat aiheuttavat humanitaarisia, oikeudellisia, turvallisuuteen liittyviä ja eettisiä perusongelmia, jotka uhkaavat ihmisoikeuksia ja perusvapauksia.

Lukuisat tekniikan ja tekoälyn asiantuntijat ja tutkijat, Stop Killer Robots -kampanja, Amnesty International, Human Rights Watch, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea, 26 Nobel-palkinnon saajaa ja kansalaisyhteiskunta ovat pitkään vaatineet kiireellisiä neuvotteluja uudesta kansainvälisestä sopimuksesta, joka koskee asejärjestelmien autonomiaa ja varmistaa riittävän ihmisen valvonnan voimankäyttötilanteessa.

Pääsihteerin ennennäkemätön aikataulu toimenpiteille tulee hetkellä, jolloin saadaan jatkuvasti enemmän raportteja yhä itsenäisemmin toimivien asejärjestelmien käytöstä konflikteissa. Teknologian nopean kehityksen varjopuolet näkyvät jo nyt, kun digitaalinen dehumanisaatio ja automatisoitujen aseiden haitat lisääntyvät ympäri maailmaa.

Pääsihteeri on asettanut selkeän tavoitteen ja toisti, että ”koneet, joilla on valta tappaa ihmisiä ilman ihmisten osallistumista, ovat poliittisesti tuomittavia, moraalisesti vastenmielisiä ja ne pitäisi kieltää kansainvälisellä oikeudella”. Tämä viitoittaa tietä valtioiden toimille lokakuussa, sillä päätöslauselma sopimusneuvottelujen aloittamisesta esitetään todennäköisesti Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen käsiteltäväksi.

Stop Killer Robots -kampanjan viestinnästä vastaava Clare Conboy kommentoi: ”Teknologian kehitys ei odota. Pääsihteeri on valaissut valtioille tietä eteenpäin – hän on vaatinut neuvotteluja uudesta kansainvälisestä sopimuksesta tappajarobottien kieltämiseksi vuoteen 2026 mennessä. Valtioiden on aika ryhtyä toimiin ihmiskunnan suojelemiseksi tappajarobottien ja digitaalisen dehumanisaation tuhoisilta humanitaarisilla seurauksilta.”

”YK:n pääsihteeri osoittaa selkeää johtajuutta, joten äänestäminen lokakuussa YK:n yleiskokouksessa tulee olemaan keskeinen testi valtioille. Lokakuun päätöslauselma on seuraava askel kohti uutta kansainvälistä sopimusta ja sen varmistamista, ettemme anna koneiden tehdä päätöksiä elämästä ja kuolemasta.”

Tähän mennessä noin 90 valtiota on vaatinut autonomisia aseita koskevaa oikeudellisesti sitovaa sopimusta. Muutama vahvasti militarisoitunut valtio, jotka jo kehittävät autonomisia asejärjestelmiä, on kuitenkin toistaiseksi estänyt keskustelut tällaisen välineen hyväksymisestä. YK:n yleiskokous tarjoaa foorumin, joka voisi poistaa tämän menettelyllisen umpikujan.

”Sopimusneuvotteluilla on poikkeuksellisen vahva tuki. Suomessa ymmärretään teknologian nopea kehitys ja tarve säädellä itsenäisesti toimivia asejärjestelmiä. Odotamme myös Suomen vastaavan pääsihteerin haasteeseen ja osoittavan kunnianhimoa sopimuksen aikaansaamiseksi”, sanoo Kaisu Kinnunen, Stop Killer Robots Finlandin kampanjakoordinaattori.

Lisätietoa suomeksi:
Kaisu Kinnunen, koordinaattori, Stop Killer Robots Finland: kaisu.kinnunen@sadankomitea.fi

Kuva: Clare Conboy, Stop Killer Robots