Lehdessämme on aiemmin uutisoitu venäläisestä MPRA-ammattiliitosta ja sen vaiheista. Vuonna 2018 tehty liiton lakkauttamispäätös ja sen kumoaminen lamauttivat toiminnan, joka on nyt elpynyt. MPRA:lla on taas toimisto, ja myös lakiasiainneuvonta on käynnistynyt uudestaan.
Tammikuussa 2018 Pietarin kaupunginoikeus oli päättänyt MPRA:n (Alueidenvälinen ammattiliitto ”Työläisten assosiaatio”) lakkauttamisesta yleisen syyttäjän kanteen perusteella. Kanteen muodollisena perusteena oli MPRA:n saama ulkomainen rahoitus teollisuustyöntekijöiden maailmanlaajuiselta IndustriALL-kattojärjestöltä. Yleinen syyttäjä tulkitsi MPRA:n olevan IndustriALL-kattojärjestön paikallinen alaosasto.
Toisena syynä kanteelle oli MPRA:n poliittinen toiminta. Syyttäjän mukaan MPRA:n organisoima allekirjoituskampanja Venäjän lainsäädännön muuttamiseksi oli poliittista toimintaa.
Oikeusprosessi herätti huomiota niin Venäjällä kuin ulkomaillakin, koska valtion elinten puuttuminen ammattiyhdistysliikkeen toimintaan rikkoi yhdistymisvapauden periaatteita. Rauhanpuolustajatkin ilmaisi tukensa MPRA:lle sekä ay-oikeuksiensa ja ihmisoikeuksien puolesta taisteleville venäläisille aktiiveille. Toukokuussa 2018 Pietarin kaupunginoikeuden tekemä lakkautuspäätös hylättiin korkeimmassa oikeudessa.
Fordin tehtaan sulkemisen yhteydessä ammattiliiton aktivistien ja jäsenten määrä väheni rajusti, koska tehtaan ammattiosasto oli ollut keskeinen toimija liitossa. Mutta nyt MPRA:n toiminta Pietarissa ja Leningradin alueella on jälleen kestävämmällä pohjalla. Sillä on taas toimisto ja myös lakiasiainneuvonta on käynnistynyt uudestaan.
Tällä hetkellä MPRA organisoi toimintaa Nissan Manufacturing RUS -tehtaalla Pietarissa. Tehtaan tiloihin on saatu ammattiosastolle oma huone ja ammattiliiton edustajalle, joka ei ole Nissanin työntekijä, mahdollisuus käyntiin kerran viikossa tehtaalla. Nissanin kanssa on solmittu sopimus, joka takaa ammattiyhdistyksen toimintaoikeudet tehtaalla, ja nyt neuvottelemme palkankorotuksista ja uudesta työvuoroaikataulusta.
Nissan on ilmoittanut hakevansa uusia työntekijöitä, mikä on harvinainen uutinen nykyään. Nissan kuuluu alueen parhaimpien työnantajien listalle. Tavoitteenamme on organisoida toimintaa Nissanin paikallisten aliurakoitsijoiden ja tavarantoimittajien yrityksissä.
Ammattiyhdistystoimintaa käynnistellään myös Kasten-varastohyllytuotteita valmistavan OOO ConstructorRUS -yhtiön tehtaalla Kirovskissa Pietarin alueella. Tehdas kuuluu Gonvarri Material Handling -konserniin, jolla on toimintaa myös Suomessa. Tehdas työllistää noin 100 henkeä.
Venäjän työn konfederaatio -keskusjärjestöön (KTR) kuuluvan MPRA:n keskustoimisto on nykyään Kalugan kaupungissa, joka on yksi Venäjän autoteollisuuden keskuksista. Eniten rahaa ammattiliiton budjettiin tulee tällä hetkellä Volkswagenin tehtaan työntekijöiden jäsenmaksuista. Tehtaalla valmistaudutaan parhaillaan työehtosopimusneuvotteluihin, minkä johdosta ay-aktiivien painostus on päivä päivältä koventunut. Tässä on menty jopa niin pitkälle, että luotettavista lähteistä saamamme tiedon mukaan Volkswagen on vuokrannut erityisen firman seuraamaan ay-aktivisteja.
Seudulla organisoidaan ay-toimintaa myös muissa autoalan tuotantolaitoksissa. MPRA kilpailee ay-toiminnassa alueella toiseen keskusjärjestöön FNPR:ään kuuluvan Auto- ja maatalouskoneteollisuuden ammattiliiton (ASM) kanssa. Monissa tehtaissa, joihin on perustettu MPRA:n ammattiosasto, on tehtaan johdon aloitteesta samaan tehtaaseen luotu rinnakkainen ASM:n ammattiosasto. Esimerkiksi Kalugan tehtaalla, jossa valmistetaan Peugeotia, Mitsubishia ja Citroenia, työsopimusta solmittaessa työntekijä joutuu allekirjoittamaan henkilöstöosastolla jäsenhakemuksen ASM-ammattiliittoon.
Teksti: Natalia Nikulova
MPRA, Pietari
Suomennos: Tarja Jalovaara
Venäjän suurimmat ammatilliset keskusjärjestöt ovat Venäjän riippumattomien ammattiliittojen federaatio FNPR ja Venäjän työn konfederaatio KTR.
Vuonna 1990 perustettu FNPR ilmoittaa jäsenmääräkseen noin 20 miljoonaa jäsentä. Yleisneuvostoliittolaisen ammattiliittojen keskusneuvoston perillisenä järjestöllä on mittava kiinteistöomaisuus. FNPR:llä on läheiset suhteet valtiovaltaan ja se myötäilee valtion politiikkaa.
Vuonna 1995 perustetulla KTR:llä on yli kaksi miljoonaa jäsentä. KTR korostaa itsenäisempää rooliaan suhteessa valtiovaltaan. Keskusjärjestö painottaa olevansa täysin riippumaton valtiosta, Yhtenäinen Venäjä -puolueesta tai työnantajista.