19.8. uutisoitiin, että Suomi on päättänyt osallistua Naton ilmasotaharjoituksiin Välimerellä loka-marraskuussa. Puolustusvoimien viestintäjohtajan eversti Mika Kalliomaan mukaan ”päätös on jo tehty sekä poliittisella tasolla että puolustusvoimien osalta”.
Uutinen herättää monenlaisia kysymyksiä. Ainakaan julkisuudessa ei ole kerrottu, kuka päätöksen on tehnyt ja millä valtuuksilla. Kiinnostaisi tietää myös kansanedustajien kanta puolustusmäärärahojen tällaiseen käyttöön.
Suomen ilmatila ei tiettävästi ulotu Välimerelle. Eversti Kalliomaan mukaan Välimerellä harjoitellaan sellaisia kriisinhallinnan tehtäviä, joita Suomessa ei voi harjoitella. Suomen ilmavoimien olemassaolon perusteena lienee Suomen alueen puolustus. Eikö silloin pitäisi keskittyä niihin tehtäviin, jotka koskevat Suomea?
Nato sanoo harjoittelevansa Välimerellä ääri-islamilaisen Isis-järjestön aiheuttaman uhan torjumista. Väite on sikäli ontuva, että Nato-maa Turkki osallistuu Syyrian sisällissotaan pommittamalla nimenomaan Isisin vastapuolta, kurditaistelijoita.
Viimeistään nyt kannattaa miettiä, onko Suomen järkevää sotkeutua sotivan osapuolen kumppanina vieraiden maiden konflikteihin. Aikaisemmin Suomi tunnettiin maailmalla puolueettomuudesta ja rauhanturvajoukoista. Nyt se maine alkaa olla mennyttä.
Samalla kun Suomea koettelee pitkään jatkunut talouslama, hallitus suunnittelee uusien hävittäjäkoneiden hankkimista 10 miljardilla eurolla. Onko ne tarkoitettu Suomen puolustukseen, vai hankitaanko ne Naton tukikalustoksi?
Jouni Sirén
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toinen varapuheenjohtaja.
Ylen uutinen Suomen osallistumisesta Naton ilmasotaharjoituksiin täällä.