Ensimmäisessä numerossa kerrottiin myös tulevaisuudensuunnitelmista. Epäsäännöllisesti ilmestyvän Rauhanpuolustajan toivottiin ”valmistavan tietä lehdelle, joka myöhemmin tulee näkemään päivänvalon”.
Jo vuonna 1951 vaatimattoman Rauhanpuolustajan rinnalla alkoikin ilmestyä huomattavasti kunnianhimoisempi Tänään-lehti. Uusi lehti oli niin sanotusti suurelle yleisölle suunnattu yleisaikakauslehti. Rauhanpuolustajan ilmestyminen lakkasi jo seuraavana vuonna.
Tänään julkaisi rauhanteemojen lisäksi erilaisia henkilötarinoita ja haastatteluja, matkakertomuksia ja historiaa, ja siinä esiteltiin tekniikan saavutuksia ja tulevaisuudennäkymiä. Lehdessä oli myös huumoripalsta. Teatteriesityksistä oli koottu kuvakertomuksia. Lehti ilmestyi kymmenen kertaa vuodessa kuuden vuoden ajan.
Vuonna 1957, varmaankin taloudellisesta tilanteesta johtuen, lehden toiseksi viimeinen numero oli jo Tänään/Rauhan Puolesta -nimellä ilmestynyt vaatimaton lehdykkä. Seuraava lehti olikin viimeinen Tänään-nimellä ilmestynyt. Siitä eteenpäin Rauhanpuolustajien lehti ilmestyi kuusi kertaa vuodessa Rauhan Puolesta -nimellä ja keskittyi pääosin vain sodan ja rauhan kysymyksiin.
Lehti ehti ilmestyä 1980-luvun lopulla kahdeksannumeroisenakin. Lehden kuten koko järjestön tulevaisuus oli sitten katkolla Neuvostoliiton romahduksen aikaan ja lamavuosien iskiessä. Rauhan Puolesta -nimellä lehteä julkaistiin aina vuoteen 1991 asti, jolloin se ilmestyi vain yhtenä numerona.
Tämän jälkeen lehti muuttui niin vaatimattomaksi, ettei haluttu käyttää entistä nimeä, vaan järjestön tiedote ilmestyi Pulut-nimellä ja ensimmäiset kaksi vuotta vain kahtena hvyin vaatimattomana numerona vuodessa. Vuosina 1994–1996 lehti pikkuhiljaa taas kasvoi ja ilmestyi jo neljä kertaa vuodessa, ja vuonna 1997 järjestö päätti, että vanha ja kunniakas nimi voidaan palauttaa. Siitä lähtien lehti on ilmestynyt Rauhan Puolesta -nimisenä tähän päivään asti.
Tavoitteenamme on juhlavuoden kunniaksi digitoida kaikki nämä lehdet ja saada ne luettaviksi nettisivuillemme.
Teemu Matinpuro
Mikäli sinulla on vanhoja Rauhanpuolustajien lehtiä vuosilta 1950–1993, ottaisimme niitä mielellämme vastaan arkistoomme. Digitoidut lehdet olemme saaneet lainaan Kansan arkistosta.