Rauhankasvatus­neuvola 28: Kymmenen niksiä rauhantekijälle

Rauhankasvatus­neuvola 28: Kymmenen niksiä rauhantekijälle

Rauhankasvatus on hieno sana, jota ei ole syytä hylätä, vaikkei se ole ollutkaan muodissa sitten 1980-luvun. Sitä paitsi jokaisen meistä on hyvä harjoittaa rauhankasvatusta aina kun tilaisuus tarjoutuu. Neuvolan tätinä toimii opettaja Hanna Niittymäki.

 

Neuvolantäti on loppuvan kesän laidalla sukeltanut erilaisiin rauhankasvatuksen teorioihin ja näkökulmiin saadakseen taas muistutusta siitä, mistä kaikesta siinä voisi olla kysymys ja millaisia asioita on syytä tavoitella. Seuraava Unescon oppaasta löytynyt kalanruotomalli  toimii muistutuksena sellaisista yksilön ominaisuuksista, joita kehittämällä voi lähteä uuteen syksyyn ja maailmaan, jossa toivottavasti pääsee kosketuksiin ihmisten ja planeetan kanssa ellei konkreettisesti, niin ainakin virtuaalisesti. Tässä siis kaikille kymmenkohtainen itseopiskelusuunnitelma. Menetelmät ja aineistot tätä oppimistehtävää varten löytänet lähiympäristöstäsi.

 

Rauhantekijä:

Ajattele positiivisesti: Pyri positiivisen minäkuvan rakentamiseen ja toisten kunnioittavaan kohtaamiseen.

Ole myötätuntoinen, äläkä vahingoita ketään tai mitään: Kehitä itsessäsi ominaisuuksia kuten rakkaudellisuus, ystävällisyys ja empatia.

Löydä sisäinen rauha: Kehitä vihanhallintataitojasi ja sisäistä tyyneyttäsi.

Opi elämään yhdessä: Kehitä kykyä ja halua asioiden jakamiseen, toisten auttamiseen, toisiin luottamiseen ja yhteisistä asioista vastuun kantamiseen mukaan lukien johtaminen ja johdettavana oleminen.

Kunnioita ihmisen arvokkuutta: Kehitä kunnioitusta ihmisten oikeuksia ja velvollisuuksia kohtaan. Kohtele muita hyvin.

Ole oma itsesi: Kehitä luonnettasi, jotta uskallat ilmaista rehellisesti ajatuksesi ja tunteesi kuitenkaan toisia alas painamatta.

Ajattele kriittisesti: Kehitä ongelmanratkaisutaitojasi, analysoi ja tee synteesejä. Etsi asioihin vaihtoehtoisia näkökulmia.

Ratkaise konfliktit väkivallattomasti: Opettele analysoimaan konflikteja, neuvottelemaan, kuuntelemaan aktiivisesti, sovittelemaan ja etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Rakenna rauhaa yhteisöissä: Opettele ymmärtämään sosiaalista todellisuutta ja ihmisten ongelmia ja tapoja ratkaista niitä.

Välitä planeetasta: Opettele ymmärtämään lähiympäristöä ja koko planeetan ympäristöä. Suojele elämää.

neuvola28

Lähde: Peace Education: Framework for Teacher Education, 2005 UNESCO, Office in New Delhi