Rauhanjärjestöt: Rajat auki ihmisille ja kiinni aseilta

Rauhanjärjestöt: Rajat auki ihmisille ja kiinni aseilta

[Ajankohtaista] yk (23.10.15)Lauantaina 24.10. on YK:n päivä, jota vietetään Yhdistyneiden kansakuntien perustamisen kunniaksi. Tänä vuonna YK täyttää 70 vuotta. Päivä käynnistää myös kansainvälisen aseistariisuntaviikon, jonka aikana Suomessa ja muualla maailmassa järjestetään lukuisia rauhaa ja aseistariisuntaa käsitteleviä tapahtumia. Rauhanliitto, Sadankomitea ja Rauhanpuolustajat kommentoivat aseistariisunnan tilaa ja rauhan- ja kehitysyhteistyöavustusten leikkauksia.Kannanotto 23.10.2015

Lauantaina 24.10. on YK:n päivä, jota vietetään Yhdistyneiden kansakuntien perustamisen kunniaksi. Tänä vuonna YK täyttää 70 vuotta. Päivä käynnistää myös kansainvälisen aseistariisuntaviikon, jonka aikana Suomessa ja muualla maailmassa järjestetään lukuisia rauhaa ja aseistariisuntaa käsitteleviä tapahtumia.

Rauhanjärjestöt Rauhanliitto, Sadankomitea ja Rauhanpuolustajat onnittelevat YK:ta. Samalla ne vaativat Suomea toimimaan aktiivisemmin yhdessä muiden YK:n jäsenvaltioiden kanssa asevarustelun hillitsemiseksi. Kestävän rauhan rakentamiseen on myös budjetoitava riittävästi varoja. ”Rauhaa rakentavat ratkaisut vaativat rahoitusta. Se voidaan ottaa niistä miljardeista, joita maailmassa syydetään asevarusteluun”, sanoo Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen.

”Tällä hetkellä Suomen hallitus toimii valitettavasti aivan päinvastaisesti”, toteaa Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro. Eduskunnan käsiteltävänä olevassa valtion vuoden 2016 budjettiarviossa rauhantyön edistämiseen varattuja rahoja ollaan leikkaamassa 24 prosenttia. Rauhanjärjestöihin vaikuttaa myös muun muassa valtion kehitysyhteistyöhön suunnattujen varojen leikkaaminen. Kaiken kaikkiaan rauhanjärjestöjen rahoituksen leikkaukset voivat olla ensi vuonna jopa 40 prosenttia. ”Valtion budjetissa rauhanrahojen leikkaukset ovat mitättömän pieni siivu, mutta järjestöille niillä on suuri merkitys”, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius, ja jatkaa: ”Rauhan- ja kehitysyhteistyön avustusten leikkaaminen on aivan väärä signaali tässä ajassa.”

Rauhanjärjestöt vaativat aseviennin lopettamista Lähi-itään ja muille konfliktiherkille alueille. Asekauppa on merkittävä aseellisia konflikteja lietsova tekijä. Aseviennin suuri ongelma on, että vietyjen aseiden lopullista käyttäjää ei voida koskaan varmuudella tietää. Esimerkiksi puolet Boko Haramin käyttämistä aseista on alun perin Ranskasta.

Aseellisia konflikteja pakeneville on taattava suojaa ja inhimillinen kohtelu. Pakolaisuus on oire ongelmista, ei syy ongelmiin. YK:n ja sen jäsenvaltioiden on yhdistettävä voimansa, jotta pakolaisuuden syihin pureudutaan vakavammin. Rajojen sulkeminen pakolaisilta ja toisaalta aseiden vieminen ennestäänkin konflikteihin joutuneille alueille ovat virhe. Muun muassa näillä toimilla luodaan pohjaa väkivaltaisten liikkeiden synnylle ja kannatukselle sekä siitä seuraavalle globaalille turvattomuudelle, kuten näemme nyt ISIL-liikkeen suhteen. Tehdyistä virheistä on opittava, ei toistettava niitä.

YK-päivänä ja aseidenriisuntaviikolla monissa kouluissa käsitellään ajankohtaisia rauhankysymyksiä. Suomen YK-liiton aloitteesta ja järjestämänä monella paikkakunnalla tarjotaan YK:n syntymäpäiväkakkua. Helsingissä Tuomiokirkko valaistaan YK:n kunniaksi siniseksi. Muuallakin maailmassa monet monumentit saavat juhlapäivänä sinisen valaistuksen. Keskustelutilaisuuksien ja rauhankulkueiden lisäksi aseidenriisuntaviikolla julkistetaan myös Suomen asevalvontaraportti, joka on SaferGlobe-tutkimusverkoston vuosittain tuottama Suomen asekauppaa ja sen valvontaa seuraava raportti.

Lisätietoja:
tiedottaja Tuuli Vuori
Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund
puh. 040 099 8275
tiedotus@rauhanliitto.fi

www.rauhanliitto.fi
www.rauhanpuolustajat.org
www.sadankomitea.fi

YK-päivän ja aseidenriisuntaviikon tapahtumat:
http://rauhanliitto.fi/tiedotus/tiedotteet/ykn-aseidenriisuntaviikolla-2410-helsingin-kirjamessuilla-22-25-ja-varjokirjames