Mielenosoituksissa 25.2. vaaditaan rauhaa Ukrainaan ja Venäjää vastuuseen

Mielenosoituksissa 25.2. vaaditaan rauhaa Ukrainaan ja Venäjää vastuuseen

Tiedote 23.2.2023

 

Rauhanjärjestöt järjestävät yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa lauantaina 25.2.2023 mielenosoituksen Helsingissä ja muilla paikkakunnilla rauhan saamiseksi Eurooppaan.

Mielenosoitus alkaa kello 13 Helsingin Kansalaistorilta, josta marssitaan Venäjän suurlähetystön eteen Tehtaankadulle. Kansalaistorilla on luvassa musiikkiesitys sekä runonlausuntaa, ja Tehtaankadulla ohjelmassa on puheita. Mielenosoituksia järjestetään samaan aikaan myös ainakin Tampereella ja Joensuussa.

Rauhanjärjestöjen mielenosoituksessa vaaditaan Eurooppaan rauhaa: Ukrainaan on saatava rauha, ja Venäjän on välittömästi lopetettava laiton hyökkäyksensä ja sotiminen sekä vetäydyttävä Ukrainasta. Järjestöt haluavat, että Suomi ja maailman valtiot etsivät aktiivisemmin tehokkaita keinoja sodan lopettamiseksi ja rauhan edistämiseksi.

”Vaikka rauhan saavuttaminen on vaikeaa, siihen tulee silti pyrkiä. Rauha ei synny itsestään vaan sitä pitää rakentaa”, Sadankomitean hallituksen puheenjohtaja Silvia Modig sanoo.

”Myös Euroopalla on vastuu poliittisen ratkaisun hakemisessa sodan lopettamiseksi”, Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Markku Kangaspuro lisää.

Ukrainan ja muiden sotien uhreja ei saa unohtaa eikä jättää yksin. Mielenosoituksessa muistetaan  tämän sodan kymmeniä tuhansia viattomia uhreja.

Sotatilanne ja ydinaseilla uhkailu herättää voimakkaita tunteita. Järjestäjät painottavat malttia ja rauhanomaisuutta. Mielenosoituksen kutsussa on toive, että toisten fyysistä vahingoittamista ei saa vaatia, nukkeja ei hirtetä eikä mitään esineitä polteta.

”Maailmassa on palautettava järjestys, että kansainvälistä oikeutta ja sovittuja pelisääntöjä noudatetaan. Siksikin Venäjä, ja kaikki sodan osapuolet, on saatava sodan jälkeen vastaamaan hyökkäyksestään kansainvälisen oikeuden eteen tekemistään sotarikoksista. Venäläisiä sodanvastustajia ja ylipäänsä Venäjän kansalaisyhteiskuntaa ja demokratiakehitystä on tuettava jatkossa voimaakkaammin”, vaatii Rauhanliiton Laura Lodenius.

Helsingin mielenosoituksen järjestävät rauhanjärjestöt Aseistakieltäytyjäliitto, Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat ja Sadankomitea. Lisäksi sitä tukevat useat muut järjestöt ja ryhmät.

Lisätiedot:

Julia Jernvall, Rauhanliiton tiedottaja
Puh. 040 099 8275
julia.jernvall@rauhanliitto.fi

Tapahtuma Facebookissa.