Pysyvä kansojen tuomioistuin tuomitsi Turkin toimet Syyrian kurdialueilla

Tuomioistuimen mukaan todistajanlausunnot kuvasivat Turkin harjoittamaa laajaa ja järjestelmällistä rankaisemista, jonka tavoitteena on hävittää kurdien identiteetti, läsnäolo alueella ja kulttuuri. Tuomariston mukaan kurdien ainoa rikos oli se, että he ovat kurdeja ja luoneet oikeudenmukaista ja solidaarista yhteiskuntaa.

Pysyvä kansojen tuomioistuin tuomitsi Turkin toimet Syyrian kurdialueilla

Mikä on pysyvä kansantuomioistuin?

Pysyvä kansojen tuomioistuin (The Permanent Peoples’ Tribunal, PPT) perustettiin 24. kesäkuuta 1979 Bolognassa italialaisen senaattorin, politiikan tutkijan ja journalistin Lelio Basson aloitteesta. Hän sai kipinän Russellin tribunaalista (1966–1967), joka käsitteli sotarikoksia Vietnamissa.

PPT:n toiminta perustaa Algerian Algiersissa vuonna 1976 julkaistuun Kansojen oikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen (Universal Declaration of the Rights of Peoples, myös nimellä Algier’s Charter), joka on 30 artiklan asiakirja. Julistuksen ensimmäinen artikla kuuluu: ”Jokaisella kansalla on oikeus olemassaoloon.” Julistus jakautuu yhdeksään alalohkoon: oikeudet olemassaoloon, poliittiseen itsemäärittelyyn, kansojen taloudellisiin oikeuksiin; oikeudet kulttuuriin, ympäristöön ja yhteisvarantoihin; vähemmistöjen oikeuksiin sekä oikeuksiin takuista ja sanktioista.

PPT:n antamat ”tuomiot” eli lausunnot ja suositukset perustuvat kansainväliseen lainsäädäntöön ja toimitetaan asiaankuuluville viranomaisille.

PPT:n Turkki vs Rojava -istunto oli kaiken kaikkiaan 54. kansojen tuomioistuimen historiassa.

 

Pysyvän kansojen tuomioistuimen (The Permanent Peoples’ Tribunal, PPT) Rojava vastaan Turkki -istunto pidettiin Brysselissä 5.–6. helmikuuta 2025. Istunto järjestettiin Kaakkois-Syyrian laki-, ihmisoikeus- ja naisten oikeuksien järjestöjen ja historiallisen hollanninkielisen Vapaan yliopiston (VUP) pyynnöstä. Näistä osa on kansainvälisiä verkostojärjestöjä. Turkin toimia ei voida ottaa käsittelyyn Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä, koska maa ei ole allekirjoittanut Rooman perussääntöä, johon ICC:n toimivalta perustuu.

Tuomioistuimen tuomariston muodostivat kokeneet oikeusoppineet, jotka ovat erikoistuneet muun muassa ihmisoikeuksiin, kehitysyhteistyöhön ja sotarikoksiin. Domenico Gallo ja Giacinto Bisogni tulivat Italiasta, Rashida Manjoo Etelä-Afrikasta, Czarinba Musni Filippiineiltä, Gabrielle Lefévre Belgiasta ja José Moltó Espanjasta sekä puheenjohtajana toiminut Frances Gail Webber Isosta-Britanniasta.
Syyttäjistön muodostivat vuosikymmeniä juristeina ja asianajajina toimineet viisi naista ja seitsemän miestä kahdeksasta maasta. Syyttäjien puolesta syyteaineiston esittelystä vastasivat Jan Fermon Belgiasta ja Şerife Uysal Turkista.

Syytteiden taustaa

Kurdienemmistöisessä Koillis-Syyrian Rojavassa elää noin 4,6 miljoonaa asukasta. Alue on pinta-alaltaan noin viidenneksen Tanskaa suurempi. Kurdistan puolestaan on kokonaisuudessaan pinta-alaltaan hieman Suomea suurempi, ja se ulottuu Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin alueille. Kurdistanissa asuu arviolta noin 30 miljoonaa kurdia. Syyrian sodan alkamisesta lähtien Rojava on puolustanut yhteiskuntamalliaan, joka on tuonut yhteen kurdeja, arabeja, jesidejä, kristittyjä ja muita vähemmistöjä rauhanomaisen yhteiselon hengessä.

Vuodesta 2018 lähtien aluetta ovat rasittaneet Turkin ja sen tukemien aseellisten ryhmien yhä raaemmiksi käyneet hyökkäykset. Maa on maaliskuusta 2018 alkaen miehittänyt suurinta osaa Afrinin kantonin alueesta. Lokakuusta 2019 lähtien myös Turkin vastainen raja-alue on ollut Turkin ja sen islamististen liittolaisten miehittämä. Joulukuussa 2024 turkkilais-islamistinen hyökkäys pakotti luovuttamaan Shahban ja Manbijin kaupunkien hallinnan Turkin tukemalle Syyrian kansalliselle armeijalle (SNA).

Syytteet

Tuomaristo tutki muun muassa seuraavia syyttäjistön esittämiä syytteitä:

  • laittomat sotilaalliset interventiot Syyriassa vuosina 2018–2024
  • rikokset ihmisyyttä vastaan, erityisesti kurdeihin kohdistunut etninen puhdistus
  • sotarikokset mukaan lukien siviileihin kohdistuneet pommitukset
  • laittomat väestönsiirrot alueelta karkotettujen tilalle
  • siviiliomaisuuden anastaminen, kiellettyjen aseiden käyttö, kulttuurin ja uskonnon hävittäminen tuhoamalla kulttuuriperintöä
  • kollektiiviset rangaistukset
  • ympäristötuhojen aiheuttaminen
  • laittomat pidätykset, kidutus ja siviili-infrastruktuurin tuhoaminen.

Todisteet syytteistä koostuivat kirjallisista materiaaleista, kuten otteista Turkin viranomaisten ja niiden tukemien militanttien ryhmien verkkosivuilta sekä valokuva- ja videoaineistoista. Osa todistajista puhui etäyhteydellä, sillä heiltä oli evätty viisumi saapua Belgiaan.

Muun muassa esitettiin näytöt hyökkäyksistä lääketieteellisiä laitoksia vastaan, Kobanên ja Miştenurin terveyskeskusten tuhoista sekä Kamishlin lääkehapen täyttölaitoksen ja dialyysiyksikon hävittämisistä. Miştenurin sairaalassa oli hoidettu noin viittäsataa potilasta päivittäin. Laitokset sijaitsivat asutusten keskellä, eikä niillä ollut yhteyksiä sotilaallisiin toimiin tai laitoksiin.

Turkki jatkoi sotilaallisia operaatioita vielä tuomioistuimen istunnon aikanakin. Maan puolustusministeriön ilmoituksen mukaan se oli pommittanut loka–tammikuun aikana noin 50:tä kohdetta.

Turkki on ottanut haltuunsa vedenjakeluverkostoja vaarantaen kansanterveyden. Tämäkin on pakottanut paikallisväestöä lähtemään alueelta. Tishreenin patoa vastaan tehdyistä hyökkäyksistä esitettiin runsaasti video-, valokuva- ja muuta todisteaineistoa muun muassa eri islamistiryhmien ja Turkin viranomaisten verkkosivuilta.

Rikokset Afrinin kantonissa tiivistyvät alueen väestörakenteen muuttamiseen massiivisten  kurdiväestön pakkosiirtojen ja siviilien tappamisen avulla. Näin Turkki harjoittaa etnistä puhdistusta. Siviiliväestöön ja -infrastruktuuriin kohdistetut sotilaalliset toimet ovat sotarikoksia. Asiakirjojen mukaan Turkin joukot ovat ryöstäneet alueen oliiviöljyteollisuutta ja myyneet alueella tuotettuja tuotteita turkkilaisella tuotemerkillä. Tehtaiden koneet on takavarikoitu Turkkiin. Katujen nimet on vaihdettu turkin- ja arabiankielisiksi. Uskonnollista manipulaatiota on käytetty Turkin vaikutusvallan laajentamiseksi. Turkin ajettua kurdeja pois kurdiväestön osuus Afrinin alueella supistui yli 90 prosentista 25 prosenttiin. Takavarikoidut kodit ovat päätyneet sunniarabeille ja turkmeeneille.

Syyttäjistön loppulausunto

Syyttäjistön yli puolituntisessa loppulausunnossa todettiin esitettyjen syytteiden ja vastaanotettujen todisteiden yhtäpitävyys.

Loppulausunnon lopuksi syyttäjä Jan Fermon huomautti Pysyvän kansojen tuomioistuimen PPT:n ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n eroista: PPT:llä ei ole kansainvälisten sopimusten suomaa laillista asemaa toisin kuin ICC:llä. Silti myös ICC on voimaton, jos jäsenmaat eivät noudata sen päätöksiä – mistä ei seuraa minkäänlaisia sanktioita.

PPT pyrkii kuitenkin lausunnoissaan ja suosituksissaan noudattamaan ICC:n tapaan kansainvälisiä oikeuskäytäntöjä ja kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia, jolloin ”tribunaalin johtopäätökset lähestyvät ICC:n tuomioiden merkitystä”.

Otteita tuomariston alustavasta ja lopullisesta loppulausunnosta

Todistajanlausunnot kuvasivat yhdenmukaisesti laajaa ja järjestelmällistä rankaisemista, jonka tavoitteena on hävittää kurdien identiteetti, kulttuuri ja läsnäolo alueella. Kylien pommitukset ovat johtaneet lähes 140 000 ihmisen pakkosiirtoon. Todisteina esitettiin myös valokuvia, lääketieteellisiä ja laboratorioanalyysejä kielletyn valkoisen fosforin käytöstä, dokumentteja maan ja omaisuuden takavarikoinnista sekä lähtemään pakotettujen ihmisten paluun estämisestä.

Kansainvälinen oikeus määrittelee, että komentovastuussa oleva on vastuullinen rikokseen joko osallistuttuaan siihen tai jättämällä rikoksen estämättä. Tuomariston lausunnossa todettiin: ”Todisteiden perusteella voimme päätellä, että kaikki vastaajat ovat rikosoikeudellisesti vastuussa: presidentti Recep Tayyip Erdoğan, puolustusministeri (2018–2023) Hulusi Akar, Turkin tiedustelupalvelun päällikkö tuona aikana ja nykyinen ulkoministeri Hakan Fidan, yleisesikunnan päällikkö tuona aikana, nykyinen puolustusministeri Yaşar Güler ja kenraali Ümit Dündar.”

Kansainvälinen yhteisö on tietoinen kurdiväestön jatkuvista kärsimyksistä ja syytettyjen rikoksista, mutta se ei ole ryhtynyt mihinkään merkittäviin toimiin. On ehdottoman tärkeää, että kurdeihin kohdistuneet rikokset tunnustetaan, että syylliset tuodaan oikeuden eteen, ja että DAANES (Pohjois- ja Itä-Syyrian demokraattinen autonominen hallintoalue) tunnustetaan kansainvälisesti aidosti edustavaksi ja demokraattiseksi itsehallinnoksi. Lisäksi kansainvälisen yhteisön on täysimittaisen kansanmurhan estämiseksi varmistettava välittömästi, että Turkki lopettaa hyökkäykset Rojavan kurdiväestöä vastaan.

Suositukset

Tuomioistuin esitti Turkille, Syyrian hallinnolle, YK:lle, Euroopan unionille ja neuvostolle sekä niiden jäsenmaille ja koko kansainväliselle yhteisölle yhteensä 32 suositusta toimenpiteistä. Tässä esimerkkinä yksi kullekin taholle esitetyistä suosituksista:

Tuomioistuin esitti Turkille, Syyrian hallinnolle, YK:lle, Euroopan unionille ja neuvostolle sekä niiden jäsenmaille ja koko kansainväliselle yhteisölle yhteensä 32 suositusta toimenpiteistä. Tässä esimerkkinä yksi kullekin taholle esitetyistä suosituksista:

• Turkin tulee lopettaa hyökkäykset Rojavaan ja kurdien pakkosiirrot sekä kunnioittaa Syyrian alueellista koskemattomuutta.

• Syyrian hallituksen tulee tunnustaa Pohjois- ja Itä-Syyrian demokraattisen autonomisen hallinnon itsemäärittelyoikeus.

• YK:n turvallisuusneuvoston tulee aloittaa Turkin hyökkäysten tutkinta ja ryhtyä toimiin väkivallan pysäyttämiseksi Pohjois- ja Itä-Syyriassa panemalla täytäntöön pakotteita Turkin viranomaisille ja sotilasjohtajille.

• Euroopan unionin ja neuvoston sekä niiden jäsenvaltioiden tulee ryhtyä heti konkreettisiin toimiin vastauksena Rojavaan kohdistetuihin ihmisoikeusrikoksiin ja lopettaa asemyynti Turkkiin.

• Kansainvälisen yhteisön tulee kehittää toimia, joilla autonominen hallinto tunnustetaan kansainvälisesti välttämättömän rauhanprosessin yhteydessä. Prosessin edellytyksenä on terroristi-leiman poistaminen kaikilta prosessiin osallistuvilta.

Iranilainen Nobelin rauhanpalkinnon saanut juristi Shirin Ebadi totesi kansojen tuomioistuimen lopullisen lausunnon julkistamistilaisuudessa Euroopan parlamentissa 26.3.2025: ”Kuinka kauan nämä rikokset jatkuvat, miksi kukaan ei tee tälle loppua? Emme saa unohtaa, että näitä rikoksia ei tehdä vain Rojavan kurdeja vastaan vaan myös Turkissa, Iranissa ja Irakissa. Toivon, että maailma ei sulje silmiään kurdien tilanteelta. Ihmisoikeusaktivistit ja toimittajat olkaa aktiivisempia!”

Kirjoittaja oli helmikuussa Brysselissä seuraamassa kansojen tuomioistuimen istuntoa.

Pohjois- ja Itä-Syyrian demokraattinen autonominen hallintoalue (DAANES)

Kurdien aloitteesta Rojavaan perustettiin Pohjois- ja Itä-Syyrian autonominen hallinto (AANES) vuonna 2012 ja edelleen 2014 monietninen, -kielinen ja -uskonnollinen Pohjois- ja Itä-Syyrian demokraattinen autonominen hallintoalue (DAANES) yhteiskuntasopimuksen peruskirjalla (Charter of the Social Contract). DAANESiin kuuluu seitsemän aluetta: Afrinin kaupunki ja piirikunta, Jaziran piirikunta, Eufratin piirikunta sekä Raqqan, Tabqan, Manbijin ja Deir Ez-Zorin kaupungit, joilla on omat aluehallintonsa.

Autonomisen hallintoalueen verkkosivujen mukaan aluehallinnot koostuvat lainsäädännöllisestä, toimeenpanevasta ja oikeudellisesta neuvostosta. Nämä ohjaavat ja valvovat neljää alaosastoa, eli piirikuntia (canton), seutukuntia (district), alaseutukuntia (subdistrict) ja kommuuneja (kommune). Kommuunit, jotka muodustuvat niiden hallinnollisten ja maantieteellisten rajojen sisällä asuvien perheiden joukosta, toimivat lähimpänä ruohonjuuritasoa ja ovat perusta kansalaishallinnolle. Neuvostoissa naisilla on 50 prosentin edustus, ja rinnakkaispuheenjohtajuuden mukaisesti mies ja nainen toimivat yhdessä puheenjohtajina. Tasa-arvo on DAANESin demokraattisen konfederalismin ydintä.

Jokainen hallinnon taso muodostuu kymmenestä paikallisesta komiteasta. Ne ovat paikallishallinto, sisäasiainhallinto, sosiaaliasiat ja työ, naiset, koulutus, talous ja maatalous, rahoitus, kulttuuri ja taide, terveys ja ympäristö sekä nuoret ja urheilu. Kukin komitea raportoi ylemmälle taholle ja koordinoi toimintaa sen kanssa.

Demokraattisen konfederalismin periaatteet

DAANESin hallinto perustuu demokraattiseen konfederalismiin, jonka on kehittänyt Kurdistanin työväenpuolue PKK:n johtaja Abdullah Öcalan. Turkki vangitsi Öcalanin vuonna 1999 CIA:n ja Mossadin avustuksella. Demokraattisella konfederalismilla tarkoitetaan demokraattisen itseorganisoitumisen järjestelmää, joka perustuu autonomialle, suoralle demokratialle, poliittiselle ekologialle, feminismille – erityisesti Rojavassa kehitetylle jineolojîalle –, monietnisyydelle, itsepuolustukselle, itsehallinnolle ja osuustoiminnalliselle taloudelle.

Demokraattinen konfederalismi on yhteiskunnan eettinen, poliittinen ja hallinnollinen ilmaus historiallisena ja yhteiskunnallisena rakenteena. Siinä eri identiteetit, suuntaukset ja ryhmät ovat yhtä aikaa vuorovaikutteisessa sopusoinnussa. Tällä ei viitata valtiorakenteeseen, vaan yhteiskunnallisten rakenteiden yhteenliittyneeseen kokonaisuuteen. Demokraattisen konfederalismin keskeiset piirteet voitaneen Öcalanin oman kirjoituksen mukaan tiivistää näin: valtiottomuus, suora demokratia, naisten yhdenvertaisuus ja ekologia.

DAANESin 134 artiklaa sisältävän yhteiskuntasopimuksen peruskirjassa kiteytetään:

”Me, Pohjois- ja Itä-Syyrian tyttäret ja pojat – kurdit, arabit, syyrialaiset assyrit, turkmeenit, armeenit, tšerkessit, tšetšeenit, muslimit, kristityt ja jesidit – olemme tietoisia ja uskomme marttyyrien (kamppailussa menehtyneiden) meille asettamaan velvollisuuteen ja vastaamme kansojemme vaatimuksiin elää ihmisarvoista elämää. Vastauksena syyrialaisten tekemiin suuriin uhrauksiin kokoonnuimme yhteen luodaksemme Pohjois- ja Itä-Syyriaan demokraattisen järjestelmän, joka muodostaa perustan tulevan Syyrian rakentamiselle ilman rasistisia suuntauksia, syrjintää, syrjäytymistä tai minkään identiteetin marginalisointia.”

  • Kuvat Flickr.com/Kurdishstruggle