Pääkirjoitus: 70 vuoden varrelta

Pääkirjoitus: 70 vuoden varrelta

Rauhanpuolustajat viettää 70-vuotisjuhliaan Helsingissä marraskuun 30. päivänä. Vuosien varrella järjestön toiminta on elänyt ajassa eri tavoin: kukin sukupolvi on jättänyt oman puumerkkinsä järjestön rauhantyöhön. Paikallisestikin toiminnassa on ollut merkittäviä eroja. Rauhanpuolustajat viettää juhlavuotta työn merkeissä. Kovin suuriin juhlallisuuksiin ei ole varaakaan – ja vaikka olisikin, niin ei sellainen kuulu tämän päivän rauhantyöhömme. Haluamme kiittää kaikkia jäseniämme siitä tuesta minkä olemme saaneet toiminnan jatkumiseksi vaikeinakin aikoina.

Olemme yrittäneet tänä vuonna kerrata menneitä vuosikymmeniä lehdessämme lähinnä henkilöhaastattelujen muodossa. Suururakkamme Rauhanpuolustajien 70 vuoden aikana julkaisemien lehtien digitoimiseksi on valitettavasti vielä kesken. Kiitos urakasta lankeaa lähinnä vuoden aikana toimistollamme lyhyissä jaksoissa olleille harjoittelijoille ja työelämään tutustuneille koululaisille. Uskoakseni ensi vuonna lehdet ovat kaikkien vapaasti luettavissa nettisivuillamme. Toivottavasti saamme ensi vuonna aikaiseksi myös pienen, lähinnä tehtyihin haastatteluihin ja lehtiarkistoon perustuvan historiikin.

Rauhanpuolustajien menneitä toimintavuosia kerratessa kiinnittyy huomio siihen, että valitettavan moni asia on ollut esillä kaikkien näiden vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi ydinaseriisunta ja Israel/Palestiina-konflikti vaikuttavat ikuisuuskysymyksiltä – ensin mainitussa on välillä edistyttykin, mutta Lähi-idässä tilanne näyttää vain pahentuneen. Toki monet asiat ovat kadonneet Rauhanpuolustajien työjärjestyksestä: Afrikan siirtomaat Länsi-Saharaa lukuun ottamatta ovat itsenäistyneet, Vietnamin sota on päättynyt, Etelä-Afrikan apartheidhallinto on historiaa, samoin Pinochetin diktatuuri Chilessä. Valitettavasti esimerkiksi viimeksi mainituissa kahdessa maassa on uusia valtavia ongelmia, joihin puuttumiseen solidaarisuusliikkeelle on tarvetta. Sama koskee monia itsenäistyneitä siirtomaita.

Toivottavasti mahdollisimman moni jäsenistämme ja ystävistämme pääsee mukaan viettämään vuosijuhlia mukavan yhdessäolon ja muistelojen merkeissä. Ja pidetään mielessä Juhani Ahon teoksessaan Erakko kirjoittama viisaus: ”Maailman rauha ei toteudu, jos ei kukaan siihen usko. Sen toteutuminen alkaa heti, kun jokukaan siihen uskoo.”

Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.