Yksimielisemmin kansakunta tuskin voi olla mielestään oikeassa kuin mitä Suomi on nyt ulkopolitiikastaan. Tästä syntyvää turvallisuuden tunnetta ei haluta horjuttaa, ja kriittiset äänet koetaan häiritseviksi, ellei suorastaan putinismiksi.
Moni asia on muuttunut tässä valaistumisessa oikeassa olemiseen. Yksi niistä on suhtautuminen ydinaseisiin sen jälkeen, kun Suomi liittyi Natoon. Sama koskee vieraita joukkoja, Yhdysvaltojen käyttöön on nyt luovutettu 15 sotilastukikohtaa. Vaikka viime aikoina on tullut tavaksi sanoa, ettei Venäjästä tarvitse enää välittää, myös nämä päätökset tehtiin juuri Venäjän vuoksi. Solmittu puolustusyhteistyösopimus ei kuitenkaan velvoita Yhdysvaltoja Suomen puolustamiseen eikä kovin moneen muuhunkaan asiaan, ja siksi jäljelle jää pieni epävarmuus, mutta halu kuitenkin luottaa amerikkalaisten tukeen.
Keskustelua käydään kaksoiskielellä. Meillä on oikeus toimia Venäjästä välittämättä, mutta silti toimet tehdään juuri Venäjän vuoksi, sen reaktioita odottaen ja niihin vastaten. Julkisuudessa tämä erikoinen piittaamaton Venäjä-suhde näkyy myös siten, että tien lööppeihin vie aina päivän kovimmat Venäjä-lausunnot.
Päättäjien valaistuminen oikeassa olemiseen huipentui eduskunnassa DCA-puolustusyhteistyösopimuksen yksimieliseen hyväksymiseen. Vasemmiston Anna Kontulan ehdotus sen hylkäämisestä raukesi, kun kukaan muu ei kannattanut sitä.
Ydinaseiden arkipäiväistäminen tapahtuu vastaavalla tavalla. Koska on oikein ajatella, ettei Venäjästä tarvitse enää suomettumisen jälkeen piitata, voidaan myös sen ydinasepelote unohtaa katteettomana propagandana. Sen sijaan nojaamme oikeamielisen liittoutumamme ydinasepelotteeseen, joka suorastaan velvoittaa hyväksymään ainakin ydinaseiden kauttakuljetuksen Suomen maaperällä. Tämä siitäkin huolimatta, että Norjalla, Tanskalla ja Ruotsilla on itse asetettuja rajoitteita ydinaseiden sijoittamisesta Venäjän vuoksi. Meillä sen estää toistaiseksi vain uudistamista odottava ydinenergialaki, jossa nykyisellään kielletään ydinaseiden sijoittaminen. Osalla päättäjiä olisi halu jättää kielto pois uudistetusta laista. . Sen sijaan YK:n ydinaseet kieltävän sopimuksen allekirjoittaneiden määrä on kasvanut tasaisesti ja joulukuuhun 2023 mennessä jo 93 valtiota oli allekirjoittanut sen. Vielä vuonna 2017 Suomen liittymistä siihen vaativat eduskuntapuolueista SDP, vihreät ja vasemmistoliitto, mutta mikä tilanne on nyt?