KOLUMNI: RINTAMAKARKURI RUOTSI

KOLUMNI: RINTAMAKARKURI RUOTSI

Vielä puoli vuotta sitten meitä varoiteltiin: Ruotsi on yllättämässä Suomen samalla tavalla kuin EU:hun liittyessään ja livahtamassa
salaa Natoon, jättäen meidät yksin Venäjän armoille. Ja todellakin, Ruotsi on sen jälkeen yllättänyt Suomen useamman kerran.

Ruotsi on vahvistanut linjakseen sotilaallisen liittoutumattomuuden ja sulkenut Nato-jäsenyyden pois. Se ei myöskään usko Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen Ruotsiin tai Baltian maihin. Maan hallitus haluaa myös lieventää idän ja lännen välistä jännitystä.

Lähes housut kintuissa Suomi tuli yllätetyksi presidentti Niinistön ja Putinin tapaamisten ryöpyttämisestä mediassa, kun ulkoministeri Margot Wallström vieraili yllättäen Moskovassa. Kaiken kukkuraksi Wallström ilmoitti tylysti, että naapurin kanssa pitää käydä vuoropuhelua ja lisätä luottamusta.

Myös Nord Stream 2 -kaasuputkea vastustavasta Puolan, Tanskan ja Baltian maiden rintamasta Ruotsi näyttää livenneen. EU:n komissiokaan ei auttanut. Se ei osannut nähdä putkessa lymyäviä pieniä vihreitä miehiä, jotka valloittaisivat tilaisuuden tullen Gotlannin ja pienellä sivustan koukkauksella Ahvenanmaan.

Toki Ruotsin porvaripuolueet kannattavat Nato-jäsenyyttä ja Ruotsi hakee turvaa sotilaallisen yhteistyön tiivistämisestä USA:n kanssa. Mutta helppoa se ei ole. Kun turvallisuutta rakennetaan Atlantin takaa tulevan ja poliittisista suhdanteista riippuvan sotilaallisen avun varaan, ollaan hyllyvällä perustalla. Donald Trumpin valinta presidentiksi oli monelle jättiyllätys, jonka seuraukset eurooppalaisen turvallisuuspolitiikan perusteisiin ovat vielä näkemättä.

Jotain Trumpin suhtautumisesta Itämeren alueen johtovaltioon Saksaan ja Eurooppaan kertoo hänen Angela Merkelille ojentamansa 350 miljardin euron lasku ”Nato-velasta”. Tässä ei ole kyse enää edes suhdannepolitiikasta, vaan niin todellisuudesta irrallaan olevasta suhtautumisesta Eurooppaan, että sen varaan on vaarallista rakentaa mitään. Trumpin hallinto valmistelee laskujen lähettämistä muillekin Nato-maille, joten ei tarvitse olla selvänäkijä arvatakseen, että Suomen USA:n kanssa solmiman sotilasyhteistyösopimuksen kylkiäisenä tulee seuraavan sukupolven Hornetien pakkomyynti hinnasta tinkimättä.

Markku Kangaspuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.