Kolumni: Ihmisyyden tuoksahdus

Kolumni: Ihmisyyden tuoksahdus

Demokratian romahdusvaaran ohella puhutaan ajattelun romahduksesta. Ilmiöt kytkeytyvät yhteen – syiden ja mahdollisten korjausliikkeiden pohtiminen jää kummassakin tapauksessa valtaosin kauhistelun varjoon.

Ehkä tutkijat (jos sellaisia tulevaisuudessa on) löytävät nykyisten tapahtumien selitykseksi aivoihin kertyvän mikromuovin, tai jotain muuta periaatteessa käsin kosketeltavaa. Kaikkialle leviävän muovijätteen aineettoman vastineen eli algoritmiohjatun sosiaalisen median voi nostaa syytettyjen penkille jo nykyisellä tietämyksellä.

Evoluution kannalta meidän aivomme elävät yhä kymmenien tuhansien vuosien takaisilla savanneilla pienissä heimoyhteisöissä, joiden keskeiset ajattelu- ja vuorovaikutusmallit hallitsevat edelleen elämäämme. Teknologian ja todellisuuden muutosnopeus vaatisi nyt ajattelun muutosloikkaa, jonka aikataulu vaikuttaa mahdottomalta.

Ehkä ratkaisu löytyy vauhdittoman kolmiloikan maailmanennätysyrityksen sijaan siitä, että hidastamme ja pysähdymme omien rajoitteidemme äärelle. Puutteiden tunnistaminen ja heikkouksien kanssa eläminen tuoksahtaa tavoittelemisen arvoiselta ihmisyydeltä.

Savanniaikojen perua me kannamme sosiaalisina laumaeläiminä mukanamme hiljaista ymmärrystä tasa-arvon merkityksestä. Niukkuuden uhatessa se saa kuitenkin helposti muodon, jossa varmistetaan ensimmäiseksi, ettei itse jää vähemmälle kuin muut. Vaaran ja kaaoksen tunteen iskiessä kaipaamme nopeita ja yksinkertaisia ratkaisuja, helposti ymmärrettäviä selityksiä, johtajia, jotka ottamansa vallan vastapainoksi vapauttavat meidät vastuusta. Poikkeustilanteessa selkeä järjestys tuottaa turvallisuudentunteen yhteisön arvoasteikon alemmillekin tasoille. Tasa-arvo unohtuu, koska sen tavoittelu uhkaa horjuttaa uutta näennäistä vakautta.

Siksi kriisit ovat mahdollisuuksia, erityisesti vallanhimoisimmille.

Ihmisyyden ytimessä on ensimmäinen markkinointiviesti: olen olemassa ja haluan kuulua joukkoon. Somessa kaikki kiertyy tuon uutisen toiston ja varioinnin ympärille. Siihen on helppoa ympätä muita markkinointiviestejä. Ajattelemme kahdella erityisellä tavalla – lukemalla ja kirjoittamalla – enemmän kuin koskaan, mutta somen markkinointiviestinnän ehdoilla, keskittymällä tunteisiin kuin Donald Trump.

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija.