Kolumni: Haaste vanhalle maailmalle

Kolumni: Haaste vanhalle maailmalle

Kehittyvien talouksien (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) järjestön BRICSin huippukokouksen anti Etelä-Afrikassa oli paljon muutakin kuin vahingoniloa siitä, ettei Putin uskaltautunut Johannesburgiin kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pidätysmääräyksen vuoksi. Kokouksen anti ei myöskään jäänyt siihen, että Putin perusteli videoyhteydellä Venäjän aggressiota Ukrainaa vastaan ja etteivät BRICS-maat osallistu sanktioihin.

Euroopan ulkopuoliset mediat näkivät kokouksen kehittyvien talouksien vahvana astumisena maailmannäyttämölle vaatimaan suurempaa sananvaltaa itselleen. Kokousta on myös tulkittu Kiinan tai Kiinan ja Venäjän poliittiseksi saavutukseksi, eikä täysin aiheetta. Vaikka kokous ei vielä maailmanjärjestystä mullistanutkaan, oli se kuitenkin askel jäsenmaiden yhteistyön tiivistämiseksi.

Lännen on ollut vaikea päättää, miten tähän pitäisi suhtautua. Yhtäältä BRICSin jäsenvaltioiden roolin vahvistumista pidetään väistämättömänä, mutta samalla siinä nähdään synkkiä uhkakuvia. Useimmat niistä liittyvät Kiinaan ja Venäjään. Kiinan vaikutus BRICSin kehitykseen on kiistatta suuri, mutta ilman sen kilpailuasetelmaa Yhdysvaltojen kanssa kuva tuskin olisi yhtä uhkaava.

BRICS ei ole kuitenkaan yhtenäinen toimija. Kiinan ja Intian ja Kiinan ja Venäjän vuosikymmenten takaa periytyvät ristiriidat samoin kuin monen muun jäsenvaltion keskinäiset ongelmat vaikuttavat niiden kykyyn löytää yhteistä suuntaa. Tämä ja BRICSin laajenemisen vaatima rakenteiden ja sääntöjen uusiminen tuovat sen toimintaan omat jännitteensä.

Ensi kesänä BRICSin huippukokous järjestetään Putinin isännöimänä Kazanissa, jota usein nimitetään Venäjän islamilaiseksi, kolmanneksi pääkaupungiksi. Johannesburgin kokouksessa BRICS laajeni kuudella maalla, ja Kazanissa sen odotetaan hyväksyvän jopa kymmenen uutta jäsentä.

Johannesburgissa BRICSiin liittyivät öljyvaltiot Iran, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit sekä Argentiina, Egypti ja Etiopia. BRICS vahvistui ainakin paperilla merkittävästi. Jo nyt sen osuus on noin 40 prosenttia maailman väkiluvusta, ja sen talous on suurempi kuin EU:n.

Vaaditaan kuitenkin vielä paljon ennen kuin BRICSistä tulee maailman vanhat valtasuhteet haastava liittouma. Reinissä ehti virrata vettä yli 70 vuotta ennen kuin Saksan ja Ranskan sodanjälkeisten yhteistyösuhteiden kehittämiseksi perustettu Euroopan hiili- ja teräsunionista tuli nykyinen EU.

Teksti: Markku Kangaspuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.