Useat Israelin liittolaiset ovat keskeyttäneet YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) rahoituksen, koska Israel väittää sen 12 työntekijän osallistuneen Hamasin johtamiin iskuihin 7. lokakuuta.
Israelin väitteet näyttävät perustuvan palestiinalaisvankien tekemiin tunnustuksiin, jotka on todennäköisesti saatu kiduttamalla. Ihmisoikeusasiantuntijat varoittavat, että UNRWA:lle annettavan avun keskeyttäminen tällaisella hetkellä rikkoo vuoden 1948 kansanmurhasopimusta (virallisesti yleissopimus joukkotuhontana pidettävän rikoksen ehkäisemiseksi ja rankaisemiseksi, suom. huom.).
UNRWA on tärkein humanitaarisen avun tarjoaja ja toiseksi suurin työnantaja Gazan kaistalla, jossa kaksi kolmasosaa 2,3 miljoonan palestiinalaisväestöstä on pakolaisia.
Israel estää palestiinalaispakolaisia käyttämästä oikeuttaan palata sen miehittämille alueille, koska paluu ”muuttaisi Israelin väestöllistä luonnetta niin paljon, että se lakkaisi olemasta juutalaisvaltio”, kuten YK:n Länsi-Aasian talous- ja sosiaalikomitea totesi vuonna 2017 antamassaan raportissa.
UNRWA:n mukaan joidenkin sen suurimpien rahoittajien rahoituksen keskeyttäminen vaarantaa järjestön avustustyön Gazassa. Alueella on alkamassa nälänhätä, kun Israel käyttää elintarvikkeita ja muita elintärkeitä tarvikkeita aseina sodassa.
Yli 150 UNRWA:n 13 000 työntekijästä Gazassa on saanut surmansa lokakuun 7. päivän jälkeen. YK ei ole koskaan 78-vuotisen historiansa aikana menettänyt näin suurta määrää henkilöstöään minkään konfliktin aikana.
YK:n lipun alta suojelua hakeneita palestiinalaisia on kuollut UNRWA:n tiloihin toistuvasti tehdyissä iskuissa. Kaksikymmentä palestiinalaista sai surmansa 25. tammikuuta, kun Israelin tulitus osui rakennukseen UNRWA:n koulutuskeskuksessa Khan Yunisissa. Sinne oli siirretty turvaan 30 000 ihmistä muualta Gazasta.
Yli 26 000 palestiinalaista on kuollut Gazassa 7. lokakuuta lähtien, ja tuhansia on kateissa tuhoutuneiden rakennusten raunioiden alla. Lisäksi monet ovat kuolleet nälkään ja tauteihin sen jälkeen, kun Israel saarsi alueen täydellisesti.
Tammikuun lopulla israelilaiset mielenosoittajat estivät avustuskuljetuksia toimittamasta hätäapua Kerem Shalomin rajanylityspaikan kautta. YK:n mukaan Israel estää järjestelmällisesti satoja tuhansia palestiinalaisia saamasta humanitaarista apua Pohjois-Gazassa, jossa yhä useampi ihminen näkee nälkää.
YK:n ruokaturvaan keskittynyt erityisraportoija Michael Fakhri sanoi, että ennen UNRWA:n rahoituksen lakkauttamista nälänhätä Gazassa oli lähellä. ”Muutaman työntekijän väitetyistä toimista” on nyt asetettu ”kollektiivinen rangaistus”, joten sen seurauksena nälänhätä on nyt väistämätön, hän totesi.
Vaikeuksissa olevan järjestön johtaja Philippe Lazzarini ilmoitti olevansa järkyttynyt rahoituksen keskeyttämisestä sen jälkeen, kun UNRWA oli irtisanonut syytösten kohteena olevien työntekijöiden sopimukset. Lazzarinin mukaan ”YK-järjestelmän korkein tutkintaviranomainen on jo tarttunut tähän erittäin vakavaan asiaan”.
”On suunnattoman vastuutonta rangaista järjestöä ja kokonaista yhteisöä, jota se palvelee, joidenkin henkilöiden rikosepäilyjen vuoksi. Gazan asukkaiden elämä – ja alueen vakaus – riippuvat tästä tuesta”, hän totesi.
YK tekee yhteistyötä syytetoimissa
YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi 28. tammikuuta, että UNRWA tunnisti ja irtisanoi välittömästi yhdeksän 12 epäillystä työntekijästä. Yksi heistä ”on vahvistettu kuolleeksi, ja kahden muun henkilöllisyyttä selvitetään parhaillaan”. Hän ilmoitti YK:n olevan valmis tekemään yhteistyötä epäiltyjen henkilöiden syytteeseen asettamisessa.
Päätös keskeyttää UNRWA:n tukeminen vaikuttaa käytännössä kaikkiin palestiinalaisiin, jotka kärsivät Israelin raa’asta sotaretkestä Gazassa. Kansainvälinen tuomioistuin piti 26. tammikuuta antamassaan lausunnossa Israelin toimia ”uskottavasti kansanmurhana”.
Avun lakkautus vahingoittaa myös miljoonia Länsirannalla, Libanonissa, Jordaniassa ja Syyriassa asuvia palestiinalaispakolaisia. He ovat riippuvaisia kroonisesta rahoitusvajeesta kärsivästä järjestöstä, joka tarjoaa pakolaisille normaalisti valtion velvollisuuksiin kuuluvia palveluja.
Yhdysvallat, Iso-Britannia, Kanada, Australia, Saksa, Italia, Alankomaat ja Suomi perustelivat päätöstään UNRWA:n rahoituksen keskeyttämisestä Israelin keskustiedustelupalvelu Shin Betin ja sotilastiedustelun toimittamilla tiedoilla. Nimeltä mainitsematon korkea-arvoinen israelilainen virkamies kertoi Axiosin toimittajalle Barak Ravidille, joka on itse Israelin armeijan reserviläinen ja saa usein tietoja maan vakoiluviranomaisilta: ”Suuri osa tiedustelutiedoista on peräisin [7. lokakuuta] tapahtuneen hyökkäyksen aikana pidätettyjen taistelijoiden kuulusteluista.”
Tämä herättää vakavan huolen siitä, että edellä mainitut maat kieltäytyvät antamasta miljoonille palestiinalaisille kriittisesti tarvittavaa apua kidutuksen avulla saatujen tiedustelutietojen perusteella.
Israelin äärioikeistolainen sisäisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir on aiemmin myöntänyt, että Hamasin sotilassiiven Qassamin Nukhba-joukkojen jäseniksi arveltuja vastaan käytetään toimenpiteitä, jotka saattavat olla kidutusta.
Israelin vankeinhoitolaitoksen johtajan Katy Perryn ja muiden virkamiesten lausunnot viittaavat vahvasti siihen, että Nukhba-joukkoihin kuulumisesta epäiltyjä palestiinalaisia kidutetaan järjestelmällisesti.
Kidutusta
Israelin Kanava 12 uutisoi joulukuussa ”korkean tason salaisesta ulkoministeriön raportista”, jossa esitetään kolmivaiheinen prosessi, jonka avulla UNRWA työnnetään pois Gazasta. Ensimmäisessä vaiheessa laaditaan kattava raportti UNRWA:n väitetystä yhteistyöstä Hamasin kanssa, kertoi The Times of Israel. Israel on jo pitkään pyrkinyt mustamaalaamaan UNRWA:ta ja kaivanut maata sen jalkojen alta. Uusimmassa hyökkäyksessä UNRWA:ta vastaan Tel Aviv saattaa sekä noudattaa ulkoministeriön suunnitelmaa että toimia tutun pelikirjan mukaan.
Vuonna 2016 Israel pidätti kansainvälisen kristillisen hyväntekeväisyysjärjestön World Visionin avustustyöntekijän Mohammed El Halabin tekaistujen syytteiden perusteella. El Halabin väitettiin kanavoineen kansainvälistä apua Hamasille.
Vuonna 2022 israelilainen tuomaristo perusti antamansa salaiseksi luokitellun tuomion lähes kokonaan tunnustukseen, jonka El Halabi väitteiden mukaan teki ilmiantajalle sen jälkeen, kun israelilaisten kuulustelijoiden sanotaan pahoinpidelleen hänet.
Australian hallitus, joka rahoitti noin neljänneksen World Visionin Gazan-budjetista vuosina 2014–2016, tilasi asiasta ulkoisen tarkastuksen. Siinä ei löytynyt todisteita varojen väärinkäytöstä eikä mitään aineellisia todisteita siitä, että El Halabi olisi ollut osa Hamasia tai olisi työskennellyt Hamasin hyväksi. Tästä huolimatta Australia keskeytti rahoituksensa World Visionille Gazassa, ja järjestö puolestaan keskeytti toimintansa alueella.
World Vision asettui El Halabin taakse ja totesi hänen tuomionsa jälkeen vuonna 2022: ”Pidätys, kuuden vuoden oikeudenkäynti, epäoikeudenmukainen päätös ja [12 vuoden] vankeustuomio ovat osoitus toimista, jotka haittaavat humanitaarista työtä Gazassa ja Länsirannalla.”
Israel kriminalisoi samalla tavoin useita merkittäviä palestiinalaisia ihmisoikeus- ja sosiaalipalveluja tarjoavia järjestöjä. Näihin lukeutui kolme ryhmää, jotka ovat mukana Kansainvälisen rikostuomioistuimen Palestiinaa koskevassa tutkinnassa. Israel leimasi ryhmät ”terrorijärjestöiksi” (terror organization) pyrkiessään estämään niitä saamasta rahoitusta eurooppalaisilta lahjoittajilta.
UNRWA yritti turvata toimintansa Gazassa irtisanomalla pikaisesti työntekijät, joita Israel syyttää osallisuudesta 7. lokakuuta tehtyihin iskuihin.
”Jokainen UNRWA:n työntekijä, joka on ollut osallisena terroritekoihin, joutuu vastuuseen ja rikosoikeudelliseen syytteeseen”, Lazzarini sanoi, ja YK:n pääsihteeri toisti samaa myöhemmin.
Analyytikko Mouin Rabbani sanoi toimittaja Owen Jonesin haastattelussa, että YK teki useita virheitä vastatessaan Israelin syytöksiin. Hänestä UNRWA:n työntekijöiden irtisanomisten ”voidaan tulkita jotenkin vahvistavan” Israelin syytökset, ja niitä on saatettu pitää syyllisyyden myöntämisenä. Rabbani lisäsi, että Israelin syytökset näyttävät perustuvan kidutuksen avulla saatuihin tunnustuksiin, joiden ”pitäisi herättää kysymysmerkkejä lisätutkimuksia odoteltaessa”.
Kolme merkittävää palestiinalaista ihmisoikeusjärjestöä Al-Haq, Al Mezan ja Palestiinan ihmisoikeuskeskus syyttävät Israelin viranomaisia Gazassa mielivaltaisesti pidätettyjen ihmisten kiduttamisesta ja muusta pahoinpitelystä.
Genevessä toimiva Euro-Med Human Rights Monitor –järjestö kertoo myös keränneensä todistajanlausuntoja ”palestiinalaisvankien järjestelmällisestä kidutuksesta ja epäinhimillisestä kohtelusta Israelin armeijan leireillä”, kun heidät on väkivalloin poistettu Gazasta.
”Rikkoo suoraan kansanmurhaa koskevaa yleissopimusta”
Yhdysvallat ilmoitti keskeyttävänsä UNRWA:n tukemisen välittömästi sen jälkeen, kun Haagin kansainvälinen tuomioistuin oli antanut odotetun väliaikaisen tuomionsa, jossa Israel määrätään lopettamaan kansanmurhatoimet Gazassa. Kansainvälinen tuomioistuin määräsi useita väliaikaisia toimenpiteitä sillä aikaa, kun se käsittelee Etelä-Afrikan nostamaa täysimittaista kannetta, jossa Israelia syytetään vuoden 1948 kansanmurhasopimuksen rikkomisesta. Yksi tuomioistuimen määräämistä kuudesta väliaikaisesta toimenpiteestä edellyttää, että Israel ”ryhtyy välittömiin ja tehokkaisiin toimiin, jotta se voi tarjota kiireellisesti tarvittavia peruspalveluja ja humanitaarista apua”.
Kansanmurhasopimuksen perusteella valtioilla on velvollisuus estää kansanmurhat. UNRWA:n rankaisemisella valtiot ”rankaisevat kollektiivisesti miljoonia palestiinalaisia kaikkein kriittisimpänä ajankohtana”, totesi YK:n Länsirannan ja Gazan alueen erityisraportoija Francesca Albanese. Hän lisäsi, että näin tehdessään nämä maat ”todennäköisesti rikkovat kansanmurhasopimuksen mukaisia velvoitteitaan”.
Albanesen mukaan UNRWA:n rahoituksen lakkauttaminen ”uhmaa avoimesti kansainvälisen tuomioistuimen määräystä sallia tehokas humanitaarinen apu ’Gazan palestiinalaisten epäsuotuisien elinolojen korjaamiseksi’”. Hänestä tämä johtaa oikeudelliseen vastuuseen – tai kansainvälisen oikeusjärjestelmän tuhoon.
Francis Boyle on ensimmäinen lakimies, joka on menestyksekkäästi puolustanut kansanmurhatapausta Kansainvälisessä tuomioistuimessa. Boyle sanoi, että valtiot menevät Israelin avustamista ja yllyttämistä pidemmälle, kun ne katkaisevat UNRWA:n rahoituksen. Hän totesi toimittaja Sam Husseinille: ”Nämä valtiot rikkovat nyt myös itse suoraan kansanmurhasopimuksen 2 artiklan kohtaa c: ’ryhmän elinehtojen tahallinen huonontaminen tarkoituksella aikaansaada sen fyysinen hävittäminen joko kokonaan tai osittain’.”
”Yritys lakkauttaa UNRWA kokonaan”
”Israel on aina vihannut UNRWA:ta”, sanoi YK:n entinen korkea virkamies Craig Mokhiber toimittaja Katie Halperin haastattelussa. Mokhiberin mukaan ”UNRWA edustaa pelastusrengasta, joka estää heitä tuhoamasta täysin siviilien elämää Gazassa”, ja tämä on ”uhka Israelin etnonationalistiselle suunnitelmalle, joka sillä on miehitettyä aluetta varten”.
Hän lisäsi, että Gazan kansanmurhasta selviytyneet ”luottavat hyvin toimivaan UNRWA:han. Se tulee olemaan elämän ja kuoleman kysymys tänään ja monien päivien, viikkojen ja kuukausien ajan.”
Tutkija Dalal Yassine kirjoitti The Electronic Intifadassa viime vuonna: ”Israel ja sen tukijat Yhdysvalloissa ovat vuosikymmenien ajan pitäneet UNRWA:ta tähtäimessään.” Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vaatinut UNRWA:n lakkauttamista, koska se ”pitkittää palestiinalaisten pakolaisongelmaa”.
”Trumpin hallinto omaksui samanlaisen retoriikan ja pyrki muuttamaan palestiinalaispakolaisen määritelmää”, Yassine huomautti.
Bidenin hallinto palautti Trumpin leikkaaman UNRWA:n rahoituksen, mutta Yassinen mukaan ”yhdisti rahoituksen useisiin kysymyksiin, jotka liittyvät palestiinalaisten identiteettiin ja kansallisiin oikeuksiin”.
Tunnettu palestiinalainen kirjailija ja historioitsija Salman Abu Sitta kertoi The Electronic Intifadalle viime vuonna, että Yhdysvallat ja Israel yrittävät lakkauttaa UNRWA:n kokonaan siirtämällä sen toimintaa muille järjestöille. ”Tämä tarkoittaa, että palestiinalaisilla ei ole paluuoikeutta ja he voivat hakea ruokaa ja suojaa vain muualta, kaukana kotimaastaan”, hän lisäsi.
UNRWA on saanut mahdollisen kuoliniskun samaan aikaan kun 1,3 miljoonaa palestiinalaista on nyt kerääntynyt etelään Rafahiin Gazan ja Egyptin väliselle rajalle. YK:n ihmisoikeustoimisto on ilmaissut ”erittäin vakavan huolensa”, että heidät saatetaan pakottaa pois Gazasta, jos vihollisuudet alueella kiihtyvät, mikä saattaa olla lähellä.
Ainakin kaksi valtiota on ilmoittanut aikovansa jatkaa UNRWA:n rahoittamista, mikä on osoitus Euroopan maiden kasvavasta erimielisyydestä Israelin sotatoimia kohtaan Gazassa. UNRWA:n rankaisemisen sijaan Norjan hallitus vahvisti uudelleen tukevansa palestiinalaisia järjestön kautta.
”Meidän on tehtävä ero sen välillä, mitä yksittäiset henkilöt ovat saattaneet tehdä, ja sen välillä, mitä UNRWA edustaa”, Norjan palestiinalaishallinnon edustusto totesi. ”Järjestön kymmenet tuhannet työntekijät Gazassa, Länsirannalla ja muualla alueella ovat ratkaisevassa asemassa avun jakamisessa, ihmishenkien pelastamisessa ja perustarpeiden ja -oikeuksien turvaamisessa.”
Irlannin ulkoministeri puolestaan sanoi, että Irlanti, joka avusti järjestöä 19,5 miljoonalla dollarilla vuonna 2023, ei suunnittele keskeyttävänsä UNRWA:n Gazassa tekemän elintärkeän työn rahoittamista.
Suomennos: Anu Harju
Artikkeli on alun perin julkaistu Electronic Intifadan nettisivulla 28.1.2024