Rauhankasvatus on hieno sana, jota ei ole syytä hylätä, vaikkei se ole ollutkaan muodissa sitten 1980-luvun. Sitä paitsi jokaisen meistä on hyvä harjoittaa rauhankasvatusta aina kun tilaisuus tarjoutuu. Kätilönä neuvolassa toimii opettaja Hanna Niittymäki, joka työskentelee Rauhankasvatusinstituutissa.
Rauhankasvatusneuvola aloittaa vuoden 2018 haastattelemalla ihmisiä, joilla on hyviä rauhankasvatuksellisia neuvoja. Ensimmäisenä on vuorossa Amiirah Salleh-Hoddin, joka on yksi Anti-Racism Forumin perustajista ja sen puheenjohtaja. Amiirah on sosiaalipsykologi, joka määrittelee itsensä muutoksentekijäksi ja muslimi-feministiksi. Viime aikoina häntä on kuitenkin kutsuttu myös häiriköksi. Amiirah rakastaa vesistöjä ja Nuuksion metsiä. Joinain päivinä chick-lit on mukavampaa luettavaa kuin Malcolm X:n elämäkerta, mutta toisina taas päinvastoin. Ellei sushi olisi niin hyvää, Amiirah olisi varmaankin kasvissyöjä.
Tässä Amiirahin ohjeita kriittiseen rasisminvastaiseen toimintaan:
- Annatko etusijan vähemmistöjen omalle äänelle?
”Moni joka [tätä] työtä tekee sijoittaa itsensä tietoisesti tai tiedostamatta ’valkoiseksi pelastajaksi’. Minä en tarvitse pelastajaa. Voin pelastaa itseni. Kuka ymmärtäisi paremmin syrjinnän vaarassa olevien ihmisten tarpeet kuin he itse?”
- Teetkö yhteistyötä kriittisten anti-rasistien kanssa?
”Etsitkö aktiivisesti niitä ihmisiä ja yhteisöjä, joita ei yleensä oteta mukaan? Suomessa rasisminvastaista työtä tehdään tosi paljon vain maahanmuuttajayhteisöjen kanssa. Entäs suomalaiset rodullistetut ihmiset? Entäs esimerkiksi romanit ja saamelaiset?”
- Huomioitko, että rodullistetut ihmiset ovat monien asioiden asiantuntijoita?
”Keihin sijoitat resursseja, kuten aikaa ja rahaa? Pidätkö omalla toiminnallasi yllä vanhoja valtasuhteita ja asemia? Me emme ole pelkkä ihonväri tai huivi päässä. Meissä on lukuisia puolia ja olemme monien asioiden asiantuntijoita. Olen itse sosiaalipsykologi, mutta minut nähdään vain huivia käyttävänä musliminaisena. Jostain syystä monet haluavat lähinnä kuulla omat kokemukseni ja mielipiteeni naisten ympärileikkauksesta.”
- Katso itseäsi peiliin jatkuvasti!
”Mieti tarkoin omaa toimintaasi ja toimintasi motiiveja ennen kuin yrität muuttaa ihmisiä ympärilläsi. Mieti, miksi teet jotain tai et tee jotain. Mieti omia asenteitasi. Ethän tee asioita vain tunteaksesi itsesi paremmaksi ihmiseksi? Prosessissa voi ja pitää tulla myös epämukava olo. Ole luova ja irtaudu vanhoista tutuista tavoista toimia.”