Voimistuva rasismi Venäjällä

Voimistuva rasismi Venäjällä

Venäjän hallituksen ja niin sanotun sallitun opposition (sosiaalidemokraatit, kommunistit, liberaalidemokraatit jne.) kuin kielletynkin opposition flirttailu rasismin ja nationalismin kanssa kantaa nyt odotusten mukaista hedelmää. Moskovan pormestarinvaalissa sekä valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokas että oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi syyttivät kaupungin sosiaalisista ongelmista ja rikollisuudesta Kaukasiasta ja Keski-Aasiasta tulevia vierastyöläisiä.

Rikollisuus kasvaa kuitenkin sosiaalisista ongelmista, köyhyydestä ja sosiaaliturvan pienuudesta. Työttömyys, asumisen kalleus, terveydenhoidon ja koulutuksen yhä vahvempi maksullisuus kasvattavat nuorison tyytymättömyyttä ja ruokkivat sellaisia ilmiöitä kuin Birjulevossa nähdyt hyökkäykset ”maahanmuuttajien hallitsemaa” vihannestoria vastaan ja 15. lokakuuta. Autojen polttamiset ja yleinen huliganismi ”Venäjä venäläisille” iskulauseineen ovat arkipäivää nyky-Venäjällä.

Valtakunnan duuma hyväksyi 15. lokakuuta lain, jonka mukaan kansallisuuksien välisistä konflikteista vastuuseen asetetaan kaupunginjohto. Se voi menettää virkansa mikäli tilannetta ei saada hallintaan. Poliisi yrittää taltuttaa riehujia, mutta se on vaikeaa, sillä konfliktien maaperä on muokattu ja kylvetty mediassa ja poliittisissa puheissa viime vuosina ja väkivalta saa laajaa tukea toimeentulo-ongelmien uuvuttamilta ihmisiltä.