Venäjän duuman vaalit: Järkevä äänestys?

Venäjän duuman vaalit: Järkevä äänestys?

Kävelen sisään Helsingin Tehtaankadulla sijaitsevista kauniista porteista. Sydäntäni puristaa. Sukellan suurlähetystön hieman kuluneeseen, mutta niin kotoisan venäläiseen estetiikkaan. On ihanaa ojentaa punainen passinsa ja luetella kotimaan osoitteensa. On ihanaa kuulla venäjän kieltä ympärillään mitä erilaisimpien ihmisten suusta. Puheiden perusteella voi arvuutella, mitä kukin äänestyslappuunsa kirjaa. Lappu on melkein metrin mittainen, mutta käytännössä vaihtoehtoja on vain kaksi – puolesta tai vastaan.

Monia mietityttää, onko järkeä äänestää autoritäärisessä valtiossa. Tukeeko päätös äänestää valtaa väärin käyttävää järjestelmää? Vaalien boikotointi on täysin pätevä taktiikka ja monen tietoinen päätös.

Näissä vaaleissa on käytössä toinenkin mahdollisuus laskelmoida. Navalnyin tiimi pisti alulle ”Järkevänä äänestyksenä” tunnetun vaalistrategian. Se perustuu edellisten vaalien tuloksille, joissa Putinin puolueen Yhtenäisen Venäjän ehdokas voitti usein todella pienellä marginaalilla. Järkevän äänestyksen tarkoituksena on kasata opposition äänet toiseksi suosituimmalle ehdokkaalle ja näin voittaa Yhtenäisen Venäjän enemmistö. Navalnyin tiimi loi verkkosivun, sovelluksen ja Telegram-robotin, joista toiseksi suosituimman ehdokkaan voi saada selville.

Venäjällä verkkosivu kiellettiin heti, ja Telegram-botti katosi nopeasti. Sovellus pysyi Googlen ja Applen sovelluskaupoissa hieman pidempään, mutta teknologiajätit poistivat ne Venäjän alueella.

Valtaapitävien vaalivilppi ei lopu tähän. Esimerkiksi usean suositun opposition edustajan vastustajaksi on noussut Yhtenäisen Venäjän tai pienempien puolueiden listoille samannäköisiä ja samannimisiä ehdokkaita. Aktivistit ovat myös kehottaneet äänestäjiä ottamaan mukaan omat mustekynät, sillä joillain vaalipisteillä on havaittu haihtuvaa mustetta.

Tämän johdannon jälkeen voi kysyä uudestaan, onko Navalnyin tiimin kampanjassa mitään järkeä. Todennäköisesti vaalien tulos on etukäteen selvillä, koska ääniä yksinkertaisesti väärennetään. Parlamentaarinen oppositio ei myöskään ideologisesti paljoakaan eroa Yhtenäisestä Venäjästä. Juuri siksi, että poliittinen tilanne ei anna tilaa ideologioiden kirjolle, mikä tahansa disruptio on toivottu.

Vaikka ei kannattaisi Navalnyia ideologisesti, hänen tiimissään on se hyvä puoli, että he yrittävät saada aikaan muutosta.

Teksti: Daria Tarkhova

Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien johtokunnan jäsen ja kirjoittaa Rauhanpuolustaja-lehteen Moderni maatuska -kolumnia.