Ruby*, 25, saapui Venäjältä Suomeen syyskuun lopussa.
Kerro tilanteestasi.
”Olen pasifisti, enkä ole suorittanut asepalvelusta. Olen väkivaltaa, sotaa tai sotatoimia vastaan. Elämme 2020-lukua, voimme välttyä väkivallalta ja sopia asiat neuvotellen. Liikekannallepanojulistuksen jälkeen sain kuitenkin kutsuntalapun. Venäjällä ketään ei kiinnosta, jos olet pasifisti. En halunnut sotaan, joten minun piti muuttaa pois kotimaastani.”
Kerro lähtöä edeltävistä ajatuksistasi.
”Ennen liikekannallepanoa maassa oli levotonta. Mutta joka kerta kun Venäjän hyökkäyksessä tapahtuu jokin käänne, ajattelen, että pahemmaksi ei voi mennä, ei 2020-luvulla…
Liikekannallepanon julistamisen jälkeen monet olivat paniikissa ja pakkasivat laukkuja. Itse olin rauhallinen, sillä ymmärsin, että Venäjältä pääsee pois ainakin siihen asti ennen kuin kaakkoisen Ukrainan kansanäänestyksistä saataisiin halutut tulokset.”
Mitä ajattelet Suomessa olemisesta?
”Suomalaisten lehtien mukaan tuhansia venäläisiä miehiä pakenee Suomeen. Tämä ei ole totta. Suuri ihmisvirta johtui siitä, että Suomeen vielä pääsi, vaikka Baltian maat laittoivat rajat kiinni. Itselleni ja ystävilleni Suomi on läpikulkumaa. Se ei johdu siitä, että Suomi olisi huono maa, mutta olemme tottuneet erilaisiin sääntöihin ja meillä on erilainen kulttuuri.”
Minne tuttusi sitten lähtevät?
”Suurin osa menee Saksaan, Portugaliin tai Turkkiin. Turkissa pystyy olemaan kolme kuukautta ilman viisumia, ja siellä on tällä hetkellä vahva venäjänkielinen yhteisö. Saksasta saa helposti turvapaikan ja oleskeluluvan. Portugalissa on aurinkoista.”
Mitä tuttusi tekevät maastamuuton jälkeen?
”Riippuu tilanteesta. Esimerkiksi eräs maasta muuttanut ystäväni on hammaslääkäri, toinen taiteilija. Kumpikaan ei vielä tiedä, mitä tehdä. Mutta molemmilla on vielä 2,5 kuukautta Schengen-viisumia jäljellä. Aika riittää esimerkiksi työ- tai opiskeluviisumin hakemiseen. On monta mahdollisuutta olla kutsumatta itseään pakolaiseksi.”
Miksi myös naiset lähtevät?
”Koska heitä pelottaa, että Venäjällä julistetaan yleinen liikekannallepano ja rajat suljetaan kokonaan. Jos näin tapahtuu, valtiolla on vapaat kädet toimia. Silloin naiset voidaan pakottaa työskentelemään tehtaille.”
Mitä ajattelet Euroopan toimista?
”Olen pettynyt Euroopan maihin, jotka ovat sulkeneet rajat. Geneven sopimusten mukaan ihmisille, jotka eivät halua sotaan, pitäisi tarjota humanitaarista suojelua. Minne katosi humanismi?
Venäjä ei ole ainoa valtio, joka käy parhaillaan sotaa. Israel on hyökännyt Palestiinaan. Taiwan on ahdingossa, puhumattakaan siitä, mitä tapahtuu Iranissa. Mutta näihin sotiin EU ei vaikuta reagoivan mitenkään.”
Miksi jotkut maat ovat mielestäsi sulkeneet rajat venäläisiltä?
”Euroopassa pelätään isoa kansanvirtaa muualta maailmasta. Paikalliset ovat väsyneitä maahanmuuttajien suureen määrään. Nyt tulisi lisäksi ukrainalaisia ja venäläisiä. Kantaväestö ei halua jäädä vähemmistöön. Lisäksi näissä maissa pelätään, että heille käy kuten Ukrainalle, ja Venäjä hyökkää myös sinne.”
Onko sinulla ukrainalaisia kavereita jäljellä?
”On, mutta vähän. Jotkut eivät enää halua puhua venäläisille, ja ymmärrän heitä. Myös jotkut eurooppalaiset ystävät lopettivat minulle puhumisen. He vaativat, että menisin mielenosoitukseen. Sanoin heille, että tulkaa mielenosoitukseen Venäjälle, niin minä voin mennä mielenosoitukseen Pariisiin. Ihmiset eivät ymmärrä, mitä seurauksia mielen osoittamisesta Venäjällä voi olla. Euroopassa ihmiset ovat tottuneet sananvapauteen.”
Oletko toiminut sotaa vastaan?
”Kävin presidentin (Putinin) vastaanotolla. Lähetin kirjeen, missä selostin, että olen sotaa vastaan. Vastauskirjeessä luki, että presidentti haluaa tavata minut. Matkustin Moskovaan, mutta itse presidentti ei ollut vastassa. Sen sijaan tapasin yhden hänen lehdistösihteereistään sekä neljä muuta henkilöä. He kuuntelivat minua, nyökkäilivät, kysyivät kysymyksiä. Sanoivat välittävänsä viestini presidentille. Halusin heiltä kirjallisen todistuksen, että olen käynyt siellä ja suorittanut kansalaisvelvollisuuteni, mutta en saanut sellaista.”
Miten perustelit sodanvastaista kantaasi?
”Sota ei ole taloudellisesti kannattavaa. Lisäksi ihmishenkiä menetetään. Mitä varten? Tällä hyökkäyksellä ei ole päämäärää. Toisessa maailmansodassa me puolustauduimme, nyt meillä ei ole selkeitä syitä sotimiseen. Emme tarvitse lisää maata. Varsinkaan kun toisten alueiden valtaaminen on laitonta.”
Sodan vastainen mielipide voi aiheuttaa vaarallisia tilanteita Venäjällä. Pelkäsitkö, että sinut voidaan pidättää kirjeesi vuoksi?
”Mielestäni valtio näkee massa-aktiot vaarallisina. Minä sen sijaan menin yksin kokonaisen komitean vastaanotolle. Tätä ei nähdä niin vaarallisena.”
Mitä odotat tulevaisuudelta?
”Kaikki loppuu aikanaan. Uskon parempaan, mutta milloin se koittaa? Tuntuu mahdottomalta edes ajatella tulevaisuutta. Yritän saada oleskeluluvan toisesta maasta. Ehkä en onnistu siinä, mutta voin yrittää. En vieläkään täysin käsitä, mitä on tapahtunut. On vaikeaa olla poissa kotoa.”
Teksti: Daria Tarkhova
Kuva: Nastasia Krasnoperova
*Nimi muutettu Venäjän valtion tukahduttamistoimien välttämiseksi.