Ukraina vaatii neuvotteluja

Ukraina vaatii neuvotteluja

[Ajankohtaista] ukraina-kyyhky (27.02.14)Ukraina ja Venäjä neuvottelemaan?

Tilanne Ukrainassa on kiristynyt entisestään sen jälkeen, kun venäläismielinen aseisetttu joukko torstaiaamuna valtasi Krimin niemimaan paikallishallinnon rakennuksen ja parlamentin. Myöhemmin Yle uutisoi, että erimieliset väkijoukot ottivat yhteen parlamentin lähellä, minkä seurauksena kaksi ihmistä kuoli ja 35 loukkaantui. Hieman myöhemmin Ukrainan virkaatekevä presidentti Oleksand Turtšinov varoitti Venäjän joukkoja poistumasta Krimillä sijaitsevasta laivastotukikohdasta.
Lehtitietojen mukaan Venäjän puolustusministeriö ilmoitti torstaiaamuna nostaneensa hävittäjiensä valmiustilaa länsirajoillaan. Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen esitti kehotuksen, että Venäjä välttäisi toimia, jotka aiheuttavat tilanteen kiristymistä tai väärinymmärryksiä.
Kantaa asiaan otti myös Suomen puolustusministeri Carl Haglund, joka ilmaisi Twitter-viestissään pitävänsä huolestuttavana merkkinä sitä, että Venäjän liput on nostettu Krimin paikallishallinnon lipputankoihin.
Ukraina on ilmoittanut haluavansa neuvotella Venäjän kanssa tilanteesta.

”Kaikkein vähiten Ukraina kaipaa tällaisia provokaatioita”, toteaa Rauhanpuolustajien puheenjohtaja ja Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro kuultuaan Krimin parlamentin valtauksesta. Hän pitää Ukrainan tilannetta huolestuttavana ja arvelee, että liikkeellä on monenlaisia provokaattoreita. ”Venäjä toimii valitettavasti omassa ’intressipiirissään’, niin kuin suurvallat yleensä aina toimivat”, Kangaspuro sanoo.

”Maidan-aukion traagisten tapahtumien jälkeensä jättämän surun keskellä tämäkin onnettomuus kohdistuu Ukrainan kansaan ja synnyttää suurta pelkoa”, pahoittelee Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro. ”Jos Ukrainassa ei saavuteta rauhanomaista ratkaisua, ei voittajia ole, ja häviäjiä ovat jälleen kaikki ukrainalaiset.”

Yle Uutiset seuraa Ukrainan tilannetta netissä.

Markku Kangaspuron haastattelu Ylen netissä.