Työpaikkojen rauhantoimikunta: Puhuiko Hessu omiaan?

Työpaikkojen rauhantoimikunta: Puhuiko Hessu omiaan?

Istuin lauantaina männä tammikuun 14. iltapäivällä ihan hereillä Lahden Kansanopiston salissa.

Ay-väen rauhanpäivillä oli katsaus ”Turvallisuus­poliittinen tilanne Itämerellä”. Mitäs arvelet, missä on Isojen Asioiden päänäyttämö? Itämerellä se ei kaikkien mielestä ole, vaikka moni tiedotusväline Suomessa niin toivoisi asia ymmärrettävän.

Heti perään kiipesivät estradille puheenvuorojaan odottamaan JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, SuPerin Silja Paavola, SEL:n Veli-Matti Kuntonen,Tehyn Rauno Vesivalo sekä otsikon Hessu, Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen.

Mistäkö heidän piti kertoa käsityksiään?

Mitäpä itse sanoisit työmaan kaffeetauolla aiheesta ”Yhteiskunallinen ilmapiiri ay-liikkeen haasteena”?

Hereillä ei tarvinnut pysytellä, hereillä pysyi hyvin kuunnellessaan liittojohtajien puheenvuoroja. Menköön Heikkikin tässä yhteydessä liittojohtajana. Oli mielenkiintoisia useamman minuutin puheenvuoroja. Kaikki puheenvuoron käyttäjät uskovat – ja uskoakseni uskovat edelleen – oman väen tyytyväisenä pitämisen olevan monella tapaa parasta rauhantyötä.

Miksi sitten useimmat framilla olleet liitot ovat mukana kikyssä? Ja miksi Rakennusliitto ei?

Tänään (7.2.) tiedetään – kun uutiset vähän väliä siitä muistuttavat – että on muutama muukin ammattiliitto, joilla on hallituksen kannasta eriävä käsitys kikyn erinomaisuudesta.

Juuan kunta, kuulopuheiden mukaan muutama muukin, on päättänyt käyttää määrätyn (sovitunkin?) työajan pidennyksen työhyvinvoinnin edistämiseen. Miksi ei useampi? Mitä ovat tehneet ammattiosastot? Kysypä vaikka Vaskos-Martilta Joensuusta!

Vuosittain toistuvan Ay-väen rauhanpäivät -tapahtuman avauspaneeli päättyi napakkaan kysymykseen siitä, miten liitot ovat varautuneet mahdolliseen sotatilaan. Muut vastaukset voi ohittaa, sillä Hessu putsasi pöydän: ”Sellaiseen tilanteeseen ei maata (ja kansaa?) saa ajaa! Sellaista tilannetta emme yksinkertaisesti hyväksy!” Millähän lihaksilla? Kysyn vaan.

Muuten olen sitä mieltä, että uudisrakennus on mieluisampaa työtä kuin jälleenrakennus!

Seuraavat rauhanpäivät järjestetään tammikuun 2018 puolivälissä Helsingissä. Jokohan siellä on avauspaneelissa mukana myös vientialojen ammattiliittojohtaj(i)a. He kun ovat määrittelemässä mitä me muut – vähemmän tärkeät – palkansaajat saamme tienata…

Joensuussa 7.2.2017

Ari Sulopuisto

Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan jäsen.