Työpaikkojen rauhantoimikunta: Mennäänkö invataksilla vai panssarivaunulla?

Työpaikkojen rauhantoimikunta: Mennäänkö invataksilla vai panssarivaunulla?

Vanha juttu kertoo miehestä, joka viidenkympin kenkiä säästääkseen harppoi tavallista pidemmin askelin. Siinä kävi sitten niin, että seitsemänkympin housut repesivät. Orpon hallituksen sopeutustoimien julkitulon jälkeen alkaa tuntua siltä, että Suomelle voi käydä kohta samoin.

Katselen maailmaa vapaaehtoistyötä tekevän vammaisjärjestön ja tietysti myös rauhanjärjestön näkökulmasta. Julkinen rahoitus on elintärkeää kaikille kansalaisjärjestöille.

Vammaisille julkiset palvelut ja niiden saatavuus merkitsevät paljon. Toimiva terveydenhuolto ja lakisääteiset vammaisten palvelut pitävät yllä työ- ja toimintakykyä. MItä pitempään toimelias arki saa jatkua, sitä vähemmän tarvitaan kallista erikoissairaanhoitoa. Sujuva arki on myös paras lääke pitämään mielen virkeänä ja synkät ajatukset loitolla.

Hallituksen kehysriihen jälkeen näyttää siltä, että edunvalvontatyötä riittäisi, kun vain edellytyksiä olisi. Järjestömme Sairaus- ja tapaturmainvalidit ry ei ole saanut pariin vuoteen julkista tukea. Lomakodin toiminta on pitänyt lopettaa, ja sen myötä on loppunut valtakunnallinen toiminta. Paikallisyhdistykset hoitavat nyt edunvalvonnan, tiedon jakamisen ja vertaistuen. Tuiki tarpeellinen virkistystoiminta jää oman yhdistyksen ideoiden varaan.

Kehysriihi langetti sosiaali- ja terveysministeriölle 100 miljoonan euron säästövelvoitteen, joka tulisi panna toimeen pikaisesti. Vastuuministerille asia valkeni vasta sitten, kun saksikäsi oli jo suihkinut. Myös ministeriön virkamiehet olivat ymmällään: lakisääteiset palvelut kun eivät nytkään aina toteudu. Ensimmäiset arvelut säästökohteista koskivat vammaispalveluja. Pelkään pahoin, että meidänkin jäsentemme saamat palvelut huononevat entisestään.

Sekä pää- että valtiovarainministeri ovat vakuuttaneet, miten vaikeaa leikkausten tekeminen on. Vielä vaikeampaa se olisi, jos pysähtyisi ajattelemaan, mitä varten menoerät ovat budjettiin alun perin tulleet. Ihmisarvoisen elämän mahdollistaminen kaikille kansalaisille on valtion perustehtävä, joka lujittaa yhteiskuntaa ja sen turvallisuutta.

Invataksi saattaa siis vetää maanpuolustuksessa vertoja panssarivaunulle.

Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan sihteeri.