Kansainvälinen yhteisö on laajentamassa Venäjää vastaan suunnattuja pakotteitaan, ja yhä useampi vaatii Israelin armeijaa kansainvälisen oikeuden eteen kansanmurhasta syytettynä. Sillä välin on Turkki saanut jatkaa Pohjois-Syyrian miehittämistä ja ilma- ja drooni-iskuja Rojavan siviili-infrastruktuuria vastaan. Lisäksi Yhdysvallat on juuri hyväksynyt 40 uuden F-16-hävittäjän myynnin Turkille. Kauppaan kuuluu myös Turkin jo olemassa olevien 79 F-16-hävittäjän modernisointi. Kaupan arvo on yli 23 miljardia dollaria. Yleisesti tiedetään, että jäissä olleen kaupan sinetöinti oli Turkin vaatimus Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymiselle.
Itsehallintoalueen taistelijat onnistuivat yhdysvaltalaisjoukkojen tuella voittamaan vuonna 2018 Isisin ääri-islamistit, jotka olivat vallanneet laajoja alueita Syyriassa. Samana vuonna Turkki ja sen ääri-islamistiset liittolaiset valtasivat Rojavan läntisimmän kantonin, Afrinin. Sen jälkeen Turkki on jatkanut iskujaan ja miehittänyt yhä laajempia alueita. Arviolta 800 000 ihmistä on paennut näiltä seuduilta. Yhdysvaltojen rooli alueella onkin hyvin erikoinen, sillä se sallii Nato-liittolaisen pommittaa Isisin vastaisessa taistelussa sen rinnalla taistelleen hallinnon alueita.
Turkki on viime kuukausina lisännyt entisestään pommituksiaan. Turkin kohteina ovat Human Rights Watchin mukaan olleet siviiliyhteiskunnan rakenteet, ja niiden seurauksena monet Koillis-Syyrian autonomisen alueen (AANES, josta käytetään yleisesti kurdinkielistä termiä Rojava, joka tarkoittaa länttä) yhteisöt kärsivät sähkön ja veden puutteesta.
Joulu-tammikuussa 2024 Turkki on iskenyt erityisesti terveyshuollon kohteisiin ja humanitaarisille avustuskuljetuksille tärkeisiin liikenneyhteyksiin. Paikallisen kansalaisjärjestöfoorumin mukaan yli miljooona ihmistä on ilman sähköä ja kaksi miljoonaa kärsii puhtaan veden puutteesta. Toistuvat tarkoitukselliset iskut siviilikohteisiin ovat sotarikoksia.