Toimittaja Ali Lmrabet nälkälakossa

Toimittaja Ali Lmrabet nälkälakossa

Marokkolainen toimittaja Ali Lmrabet on aloittanut 24. kesäkuuta nälkälakon YK:n ihmisoikeusneuvoston edessä Genevessä. Lmrabet aloitti protestilakkonsa, kun Marokon viranomaiset eivät uusineet hänen henkilöllisyystodistustaan. Toimittaja on jumissa Sveitsissä.

– Ilman kotimaani papereita, ilman suojaa Sveitsissä. Tällainen on absurdi tilanteeni vuonna 2015, hän toteaa.

Marokon viranomaiset eivät ole kertoneet syytä olla uusimatta Lmrabetin henkilöllisyystodistusta. Toimittaja ei ole kuitenkaan ensimmäistä kertaa törmäyskurssilla Marokon kuningaskunnan kanssa. Vuonna 2003 Marokon turvallisuuspalvelu DST pidätti Lmrabetin lentokentällä hänen ollessaan matkalla Pariisiin. Siellä hänen oli tarkoitus osallistua Marokon vapauksia käsittelevään paneeliin. Lmrabet tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen kuninkaan loukkaamisesta sekä Marokon kansallisen yhtenäisyyden ja kuningashuoneen uhmaamisesta. Lmrabet aloitti seitsemän viikkoa kestäneen nälkälakon. Lopulta kuningas Mohammed VI armahti hänet kahdeksan kuukauden vankeuden jälkeen. Lmrabet sai tuntuvat sakot ja kiellon julkaista mitään Marokossa seuraavaan kymmeneen vuoteen.

Viime vuosina Lmrabet on toimittanut Demain-verkkosivustoa, jossa hän on tarkastellut Marokon perustuslaillisia uudistuksia kriittisesti sekä kritisoinut kuningaskunnan miehityspolitiikkaa Länsi-Saharassa. Lmrabet vieraili Suomessa vuonna 2012.

Lisää:

Marokko: Perustuslaillista harhaa (Rapu 2/12)