Toimittaja Anna Politkovskajan murhasta on kymmenen vuotta

Toimittaja Anna Politkovskajan murhasta on kymmenen vuotta

Venäläisen toimittajan ja ihmisoikeuksien puolustajan Anna Politkovskajan (s. 1958) kuolemasta tulee 7. lokakuuta 2016 kuluneeksi kymmenen vuotta. Muun muassa Tshetshenian sodista, ihmisoikeusloukkauksista ja korruptiosta kirjoittanut Politkovskaja ammuttiin kylmäverisesti kotitalonsa hissiin lauantaina 7.10.2006. Kuusi miestä on tuomittu vankilaan murhan toteuttamisesta, mutta sen tilaajaa ei ole vieläkään tuotu oikeuden eteen.

Anna Politkovskajan murha järkytti ihmisiä ulkomaita myöten. Suomalaiset kokoontuivat kirjailijoiden sananvapausjärjestön PENin järjestämään hiljaiseen kynttilämielenosoitukseen sunnuntaina 8. lokakuuta 2006 Venäjän suurlähetystön eteen Helsingissä. Paikalla oli yli tuhat ihmistä. Vastaavia tapahtumia järjestettiin muillakin paikkakunnilla ja myös Venäjällä.

Suomessa useat artistit, aktivistit ja toimittajat kanavoivat järkytyksensä ja suuttumuksensa toimintaan. Uuden ajan kynnyksellä on Kerkko Koskisen säveltämä ja sovittama ja Terhi Kokkosen sanoittama laulu Anna Politkovskajan muistoksi. Useiden artistien yhdessä esittämä laulu julkaistiin ladattavana tiedostona 20. lokakuuta 2006 Voima-lehden internetsivuilla. Kappaleen radio- ja tv-soiton korvauksista ja vapaaehtoisista maksuista koostunut tuotto ohjattiin ihmisoikeustyöhön Tshetsheniaan. Työryhmän kantavia voimia Koskisen ja Kokkosen lisäksi olivat toimittajat Susanna Kuparinen ja Silvia Modig. Laulusta tehtiin lisäksi video.

 

Myös rap-artisti Paleface on tehnyt Politkovskajasta kappaleen Politics of Politkovskaya.

Anna Politkovskaja oli myös kirjailija. Suomeksi häneltä on julkaistu Rauhanpuolustajien ja Liken Pystykorva-sarjassa kirjat Toinen Tshetshenian sota (2003), Putinin Venäjä (2005), Venäläinen päiväkirja (2007), Mitään salaamatta (2010) ja Demokratian raunioilla (2010, sisältää niteet Putinin Venäjä ja Venäläinen päiväkirja).