Syyria luopuu kemiallisista aseista?

Syyria luopuu kemiallisista aseista?

Syyria on allekirjoittanut YK:n kemialliset aseet kieltävän sopimuksen. Maan YK-lähettilään mukaan Syyria on nyt kemialliset aseet kieltävän sopimuksen täysjäsen. Syyria pyrkii välttämään USA:n ilmaiskut luopumalla kemiallisista aseista.

Syyria tarttui Venäjän ehdotukseen estääkseen konfliktin eskaloitumisen. Aiemmin muun muassa Ranska on uhannut iskeä Syyriaan USA:n rinnalla. USA:n presidentti Barck Obama vei kuitenkin hyökkäys päätöksen kongressin hyväksyttäväksi. Britannia ja Saksa ovat ilmoittaneet, etteivät ne osallistu sotilaallisiin toimenpiteisiin Syyriaa vastaan.

USA ja sen muutamat liittolaiset ovat syyttäneet Bashar al-Assadin hallitusta kemiallisten aseiden käytöstä maan pääkaupungin Damaskoksen lähellä. Syyria on kiistänyt syytökset. YK:n kemiallisten aseiden tarkastajat ovat keränneet näytteitä paikoista, joissa kemiallisen iskun on väitetty tapahtuneen 21. elokuuta. Tuloksia pitäisi saada YK:n osalta lähiaikoina.

Presidentti al-Assad sanoi eilen Syyrian luovuttavan tiedot kemiallisista aseistaan normaalikäytännön mukaisesti noin kuukauden kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta. USA:n ulkoministeri John Kerry on tyrmännyt aikataulun. Neuvottelut jatkuvat.

Syyrian luopuminen kemiallisista aseista olisi merkittävä edistysaskel alueellisen vakauden näkökulmasta. Samalla myös Israelia tulisi painostaa luopumaan joukkotuhoasistaan.