Suomen vaatimattomin mies

Suomen vaatimattomin mies

[rapu] pesonen_kolumni (28.10.14)Suomen vaatimattomin mies

Mahtaakohan Jussi Halla-aho olla Suomen vaatimattomin mies? Tämä ajatus heräsi muutaman vuoden takaisesta tv-haastattelusta, jossa toimittaja kysyi Halla-aholta, miksi tämä keskittyy poliitikkona pelkästään maahanmuuttokysymyksiin. Halla-aho vastasi olevansa vastuussa äänestäjilleen – joita on paljon – ja keskittyvänsä hoitamaan heidän olennaisimpana pitämäänsä kysymystä, joka nyt vain sattuu olemaan maahanmuutto.

Melkoista oman merkityksen vähättelyä mieheltä, jonka blogin vieraskirjasta syntyi Hommaforum, suomalaisten rasistien ja äärioikeistolaisten tärkein keskustelukanava ja yhdistäjä. Omiensa keskuudessa Mestarina tunnettu ja Anja Snellmanin taannoin ”vanhan liiton humanistiksi” kutsuma tohtori Halla-aho on nykyisellään suomalaisen äärioikeiston mediakelpoinen kansikuvapoika ja myynninedistäjä, jota siteeraa niin Breivik manifestissaan kuin kokoomuksen Pia Kauma lastenvaunugatessaan. Halla-aho vastaa myös hallituspuolueeksi nousseen perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksista – joiden on arvioitu olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Pitkälti Hommaforumilla kokoonkeitetty ”maahanmuuttokeskusteluksi” kutsuttu älämölö on osaltaan pitänyt huolen siitä, että Suomen varautuminen turvapakijoiden määrän nopeaan kasvuun on ollut luvattoman heikolla tasolla.

Halla-ahon vaatimattomuus jatkuu Helsingin Sanomien lokakuussa julkaisemassa haastattelussa, jossa toimittaja tiedustelee, olisiko europarlamentaarikon jo aika tuomita rasistinen riehunta Suomessa. Halla-aho vastaa kysymyksen sisältävän virheellisen oletuksen siitä, että ”minulla olisi kontrolli yksittäisiin ihmisiin, jotka heittävät kiviä tai ampuvat ilotulitteita”. Sanoutumalla irti yksittäisten sekopäiden tekemisistä Halla-aho kiistää samalla oman osuutensa sen liikehdinnän synnyttäjänä, josta väkivaltaankin valmis rasismi hakee selkänojansa. Väkivallan muodollisella tuomitsemisella pestään kädet vastuusta, samalla kun omalle kannattajakunnalle lähetetään hengenkohotusviestejä: Norjan joukkomurhat tuomitessaan Halla-aho ilmoitti että ”monikulttuurisuus on hanurista Breivikin teosta riippumatta”. Kaksoisviestinnän hallitsevan Mestarin vaatimattomuus onkin näennäistä – todellisuudessa kyse on valtaan sisältyvän vastuun välttelystä. Tässä suhteessa Halla-aho on varsin tyypillinen poliitikko.

Raimo Pesonen.
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija.