Suomen ohjustoimittajissa ihmisoikeusrikoksista epäiltyjä

Suomen ohjustoimittajissa ihmisoikeusrikoksista epäiltyjä

Puolustusvoimien uusien korkeatorjunnan ilmatorjuntaohjusten mahdollisten toimittajien joukossa on kaksi israelilaista asevalmistajaa, joita on syytetty osallisuudesta Israelin miehitykseen kytkeytyviin ihmisoikeusrikoksiin. Asevalmistajat ovat Israel Aerospace Industries (IAI) ja Rafael.

Neljän kansalaisjärjestön hallitukselle ja eduskunnan puolustusvaliokunnalle osoittaman kirjeen mukaan yritysten aseita on käytetty siviilejä vastaan tuhoisissa hyökkäyksissä Gazaan. Toinen yrityksistä, IAI, on YK:n uudella listalla, jossa on laittomiin siirtokuntiin kytkeytyviin ihmisoikeusrikkomuksiin osallisia yrityksiä. Israelin aseteollisuuden on muutenkin todettu käyttävän miehitettyjä alueita kehittämiensä aseiden ja valvontateknologian testiratana ja myyntivalttina.

Kansainvälinen rikostuomioistuin on monivuotisen esitutkinnan perusteella aloittanut miehitykseen liittyvien sotarikosten syyteharkinnan. Käyttämällä tällaiseen osallisia yrityksiä Suomi toimisi omaa Lähi-idän-politiikkaansa vastaan ja vesittäisi kansainvälisen yhteisön ponnisteluja kansainvälisen lain rikkojien saamiseksi vastuuseen, sanovat järjestöt.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Arabikansojen ystävyysseura, ICAHD Finland, Rauhanpuolustajat ja Sadankomitea.

Kirje kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Lisätiedot:
Arabikansojen ystävyysseura ry
posti@akys.fi
0503676148