Suomen on allekirjoitettava ydinasekieltosopimus

Suomen on allekirjoitettava ydinasekieltosopimus

Lapin Rauhanpuolustajat iloitsee kannanotossaan siitä, että Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin ICAN-verkostolle, joka työskentelee ydinasekiellon puolesta: ”Millään maalla ei ole moraalista oikeutta pitää hallussaan, kehittää tai käyttää niin hirvittävää, koko ihmiskuntaa uhkaavaa asetta kuin ydinase.”

Tällä hetkellä ydinasekieltosopimuksen on YK:ssa allekirjoittanut 53 jäsenvaltiota, joista ei yhdelläkään itsellään ole ydinasetta. Suomi ei edes osallistunut  ydinasekieltoneuvotteluihin saati äänestänyt tämän kiellon puolesta vaan väitti, että asia ei koske meitä, koska meillä ei ole ydinaseita. Lapin Rauhanpuolustajat toteaa, että koska Suomi tekee sotilaallista yhteistyötä ydinasevaltioiden USA:n, Britannian ja Ranskan kanssa, on kaksinaamaista väittää, että asia ei koske meitä. ”Jos joku käyttää ydinaseita, mekin kärsimme, koska asumme samalla planeetalla. Varmin keino päästä tästä uhasta on purkaa ydinaseet hallitusti ja huomioiden kaikkien kansakuntien turvallisuustarpeet.”

Lapin Rauhanpuolustajat vaatii, että Suomen on allekirjoitettava ydinasekieltosopimus, koska mitä useampi sen allekirjoittaa, sitä suurempi paine kohdistuu myös ydinasevaltioihin suhtautua vakavasti ydinaseriisuntaan. ”Vetoamme Suomen hallitukseen ja tasavallan presidenttiin, että he tarkistaisivat kantansa tässä koko ihmiskunnalle tärkeässä asiassa. Jättäkäämme jälkipolville mahdollisimman turvallinen maailma.”

Kuva: ICAN