Sananvapaus ahtaalla Ukrainassa

Sananvapaus ahtaalla Ukrainassa

Suomalaistiedotusvälineiden runsaassa Ukraina-uutisoinnissa näyttää jäävän huomiotta se, että sodan varjossa maan demokratia on rapautumassa entisestään. Sananvapautta eivät uhkaa pelkästään äärioikeistolaiset puolisotilaalliset järjestöt vaan myös oikeuslaitos.

Suomessa vieraili marraskuussa journalisti Dmitri Vasilets ja hänen asianajajansa Andrey Gožyi. Vasilets istui mielipiteidensä vuoksi kaksi ja puoli vuotta tutkintavankeudessa, kunnes oikeus joutui toteamaan, että rikosta, josta häntä syytettiin, ei löydy Ukrainan lainsäädännöstä.

Valitettavasti Vasiletsin tapaus ei ole poikkeus. Ukrainasta tulee säännöllisesti uutisia toimittajiin kohdistuvasta vainosta ja väkivallasta, joihin maan oikeuslaitos ei puutu millään tavoin. Päinvastoin: esimerkiksi toimittajien vainoon syyllistyvän äärioikeiston puolisotilaalliset väkivaltaorganisaatiot nauttivat hallituksen tuesta.

Ukrainan journalistiliiton hätähuudot sananvapauden tilasta eivät valitettavasti saa juurikaan vastakaikua suomalaistoimituksissakaan. Yksikään tiedotusväline ei ilmaissut kiinnostusta Vasiletsin ja Gožyin vierailua kohtaan. Suomalaismedioille Ukraina on kiinnostava vain suhteessa Venäjään, se miten maa kohtelee omia kansalaisiaan ei ylitä uutiskynnystä.

Teksti ja kuva Teemu Matinpuro