”Sahrawien Gandhi” palkittiin vaihtoehto-Nobelilla

”Sahrawien Gandhi” palkittiin vaihtoehto-Nobelilla

Ihmisoikeusaktivisti Aminatou Haidar sai kolmen muun ihmisyyden puolustajan kanssa tämänvuotisen Right Livelihood -palkinnon. Hän on puolustanut Länsi-Saharassa elävän sahrawi-kansan oikeutta omaan alueeseensa ja ihmisoikeuksiinsa. Haidar on jatkanut taistelua vuosikymmenien ajan huolimatta siitä, että häntä on pahoinpidelty ja hän on joutunut vangituksi työnsä takia. Hän on saanut vuosien varrella useita palkintoja ihmisoikeuksien puolustamiskamppailustaan.

Haidar on saanut lempinimen ”Sahrawien Gandhi”, sillä hän on yksi sahrawi-kansan arvostetuimmista johtajista. Itse hän sanoo palkinnon olevan suuri kunnia väkivallattomasta taistelusta länsisaharalaisten ihmisten puolesta. Hän kertoo sahrawien jatkavan rauhanomaista kamppailuaan vapaudesta ja itsenäisyydestä.

Right Livelihood -palkinnon muita saajia on kolme. Kiinalainen lakimies Guo Jianmei on taistellut naisen oikeuksien puolesta Kiinassa. Ilmastoaktiivi Greta Thunberg on kannustanut ja aktivoinut ihmisiä eri puolilla maailmaa toimimaan ilmaston puolesta. Yanomami-alkuperäiskansaa edustava Davi Kopenawa käy Haidarin tapaan tahollaan omaa kamppailuaan yanomami-kansan kulttuurin ja maiden suojelemiseksi Brasiliassa.

Vaihtoehto-Nobeliksikin kutsuttu Right Livelihood -palkinto jaetaan vuosittain neljälle henkilölle tai taholle, jotka tekevät työtä hyvän elämän puolesta. Palkinto on jaettu vuodesta 1980.

Aminatou Haidar vieraili Suomessa vuonna 2009 ja häntä haastateltiin Rauhan Puolesta -lehteen.

Teksti Aune Muranen
Kuva Klaus Welp