Ruotsin ydinasepolitiikkaa kiitetään kanelipullilla Helsingissä

Ruotsin ydinasepolitiikkaa kiitetään kanelipullilla Helsingissä

Joukko ydinasekieltoa kannattavia aktivisteja vie Ruotsin suurlähetystölle Helsingissä kanelipullia keskiviikkona 20.9. kello 15.30. Tempauksen tarkoituksena on osoittaa tukea Ruotsin ydinasepolitiikalle ja onnitella Ruotsia rohkeudesta kannattaa ydinaseetonta maailmaa ja kyvystä olla ”Peppinä maailmassa”, viitaten Astrid Lindgrenin maailman vahvin tyttö -hahmoon.

Tempauksen järjestää Suomen ICAN -verkosto. Tapahtuman taustalla on YK:n ydinaseet kieltävä sopimus, jonka puolesta Ruotsi ainoana Pohjoismaana äänesti New Yorkissa viime heinäkuussa. Sopimus avataan jäsenmaiden allekirjoituksille 20.9.

Julkisuuteen tulleiden asiakirjojen mukaan Yhdysvaltain hallinnon edustajat ovat uhanneet, että ydinasekieltosopimuksen allekirjoittaminen voisi vahingoittaa Ruotsin ja Yhdysvaltain suhdetta sekä Ruotsin Nato-yhteistyötä. Suomessa vastaavia kommentteja Ruotsin linjasta on kuultu ainakin eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajalta Ilkka Kanervalta.

”Ruotsi on ottanut rohkean linjan asettuessaan tukemaan ydinaseetonta maailmaa. Haluamme tempauksellamme kiittää Ruotsia ja ulkoministeri Wallströmiä toiminnastaan ja kannustaa jatkamaan samalla linjalla”, ICAN-verkostoon kuuluvan Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius kertoo.

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) on kansainvälinen kampanjaverkosto ydinasekiellon puolesta. Sillä on ollut merkittävä rooli ydinasekieltosopimuksessa ja siihen kuuluu järjestöjä ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita eri puolilta maailmaa. Suomessa kampanjaverkoston toimintaa koordinoi ICAN Suomi, johon kuuluu Rauhanliitto, Sadankomitea, Naiset Rauhan Puolesta, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Aseistakieltäytyjäliitto, Tekniikka elämää palvelemaan, Rauhanpuolustajat sekä ydinaseriisunnasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä.

Lisätietoja:

·      Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius. Puhelin: 0407177762 ja sähköposti laura.lodenius [a] rauhanliitto.fi

·      Taustatietoa ydinasekieltosopimuksesta Rauhanliiton verkkosivuilla.

Peppi