Ruotsin jengisotaa käydään Turkista käsin

Ruotsin jengisotaa käydään Turkista käsin

Ruotsi ei myönnä oleskelulupia PKK:n jäsenille tai tukijoille, kansalaisuudesta puhumattakaan, mutta ei ole myöskään luovuttanut Turkille sen vaatimia kurdiaktivisteja. Turkki puolestaan myöntää pikavauhtia kansalaisuuden raskaista rikoksista epäillyille Ruotsin kansalaisille. Näyttääkin siltä, että Tukholmassa riehuvaa veristä jengisotaa johdetaan osin Turkista käsin maan kansalaisuuden tarjoamassa suojassa. Jutun lopussa on linkki Ruotsin yleisradioyhtiön viime vuonna tekemään Turkkia gansteriparatiisina käsittelevään dokumenttielokuvaan, joka on netissä nähtävissä myös Suomessa (ruotsiksi).

 

Jouluna 2022 tukholmalaisten jengien yhteenotot kovenivat niiden kilpaillessa Keski-Ruotsissa Pohjanlahden rannikolla sijaitsevan Sundsvallin huumemarkkinoista. Kaupunki on Pohjois-Ruotsiin suuntautuvan huumekaupan tärkeä etappi. Tänä vuonna huhtikuun puoleenväliin mennessä seitsemän ihmistä on ammuttu kuoliaaksi Tukholmassa ja useita on loukkaantunut vakavasti. Tukholmaan on siirretty poliiseja muualta Ruotsista, mikä heikentää turvallisuutta monilla alueilla.

Toinen Sundsvallin huumemarkkinoista taistelevista jengeistä tunnetaan nimellä Foxtrot. Sen johtajaksi on epäilty Iranin kurdia Rawa Majidia, johon mediassa viitataan vain 36-vuotiaana epäiltynä tai (Kurdiska) Räveninä, koska Ruotsissa ei yleensä julkaista rikoksista epäiltyjen nimeä ennen tuomioistuimen antamaa tuomiota. Mutta muun muassa Aftonbladet on julkaissut hänen oikean nimensä.

Lapsena Ruotsiin vanhempiensa kanssa saapunut Räven sekaantui nuorena huumekauppaan ja sai siitä ehdonalaisen tuomion. Hänen piti ilmoittautua säännöllisesti kriminaalihuollon työntekijälle ja pysyä Ruotsissa. Koska Räven oli vaarassa joutua kilpailevan jengin tappamaksi, kriminaalihuolto teki poikkeuksen ja antoi hänen lähteä ulkomaille ja pitää yhteyttä nettipuheluilla. Räven lähti vaimonsa ja lastensa kanssa aluksi Irakin Kurdistaniin. Myöhemmin Ruotsin poliisi pääsi käsiksi rikollisten kryptattuun EncroChatiin ja ymmärsi Rävenin merkittävän roolin Ruotsin huumemarkkinoilla. Hänet etsintäkuulutettiiin Interpolin kautta. Kurdistanin poliisi teki yhteistyötä ruotsalaisten kollegoiden kanssa, mutta Räven oli ehtinyt siirtyä Turkkiin, jossa eli väärennetyn nimen turvin.

Huhtikuussa 2022 Marmariksessa löytyi lasten leikkipuistosta laukku, jossa oli yli 10 000 dollaria seteleinä. Laukku toimitettiin poliisille, joka jäljitti sen omistajaksi kaupungissa luksushuvilassa lomailemassa olevan Miran Othamanin. Laukun palautuksen yhteydessä poliisin epäilykset heräsivät ja huvilaan tehtiin myöhemmin ratsia. Poliisi tunnisti siinä yhteydessä Othamanin Interpolin etsintäkuuluttamaksi Räveniksi ja pidätti hänet. Häntä ei kuitenkaan passitettu Ruotsiin vaan vapautettiin, ja sittemmin hänelle on myönnetty Turkin kansalaisuus.

Turkissa kansalaisuuden tuoman suojan karkoituksia vastaan saa helposti ja nopeasti tekemällä 400 000 dollarin sijoituksen, esimerkiksi ostamalla kiinteistön. Turkki näyttääkin olevan jengipomoille viihtyisä tukikohta johtaa entisessä kotimaassa hierarkiassa alempana olevia jengiläisiä.

Vastaava tapaus Turkin tarjoamasta suojasta rikoksista epäillyille koskee 12-vuotiaan Adrianan kuolemaa vuonna 2020 Norsborgissa, Tukholman lähiössä. Ampujalle sattui huti elokuisena yönä. Luodit eivät tappaneet kilpailevan Vårbynätverket-jengin jäseniä, vaan McDonaldsiin matkalla olleen Adrianan. Varsinaiset kohteet selvisivät vahingoittumatta. Neljä miestä sai syytteen seitsemän paikalla olleen ihmisen murhayrityksestä. Oikeudenkäynti alkoi joulukuussa 2022, mutta salissa istui vain kolme syytettyä. Neljäs syytetyistä vangittiin poissaolevana, ja hänen uskotaan paenneen Turkkiin heti Adrianan kuoleman jälkeen. Ruotsissa syntyneellä  24-vuotiaalla epäillyllä on sekä Ruotsin että Turkin kansalaisuus. Turkin viranomaiset eivät ole reagoineet Interpolin hänestä antamaan kansainväliseen pidätysmääräykseen.

Ruotsalaiset jengiläiset eivät oleile Turkissa toimettomina. Adrianan murhasta syytetyn 24-vuotiaan miehen oletetaan olevan nykyään Istanbulissa, missä ruotsalaisrikollisten epäillään rakentavan verkostojaan. Rävenin arvellaan yrittävän jatkavan jengisotaa Turkista käsin vallatakseen Sundsvallin ja nopeasti teollistuvan Pohjois-Ruotsin huumemarkkinat. Hänen etsintäkuulutukseensa onkin jo lisätty syyte murhan valmistelusta Tukholman jengisodassa.

Turkin talous on surkeassa jamassa ja maa tarvitsee kipeästi ulkomaista rahaa, mutta se ei houkuttele sijoittajia poliittisen epävakauden lisääntyessä. Turkin EU-neuvottelut kariutuivat maan jääräpäisyyteen, eivätkä toiveet taloudellisesta yhteistyöstä Euroopan kanssa toteutuneet. Sen sijaan, että taloutta olisi kohennettu demokratisoimalla hallintoa EU:n vaatimalla tavalla, Turkki näyttää ottavan avosylin vastaan rikollisten rahat ja antaa heille vapaat kädet organisoida kotimaansa rikollisuutta. Turkin korruptoituneisuus mahdollistaa rahanpesun, ja maa näyttää toimivan mieluummin yhteistyössä eurooppalaisten rikollisten kuin eurooppalaisten poliitikkojen kanssa.

Linkki dokumenttielokuvaan (ruotsiks):
Gangster paradiset

Teksti: Kristiina Koivunen
Kuva: Sora Shimazaki / pexels