Rauhanpuolustajilla työharjoittelussa

Rauhanpuolustajilla työharjoittelussa

Työharjoittelu Rauhanpuolustajilla on ollut hyvä kokemus. Töitä on monipuolisesti, välillä vähän fyysisempää ja välillä jotain mitä voi tehdä vain paikallaan. Työtilat ovat mukavat ja kotoisat, joten toimistolla on mukava olla ja se on täynnä inspiraation lähteitä. Paikalla on myös välillä toiminnanjohtaja Teemu Matinpuron koira Rainis. Itse pidin ehkä eniten taiteeseen jollain tavalla liittyvistä työtehtävistä, kuten kuvituksen ja pinssien teosta. Toimistolla käytännön työnäni olivat esimerkiksi imurointi, roskien vienti ja lehtivaraston siivoaminen. Arki toimistolla on melko rentoa, mutta uusia työtehtäviä riittää aina. Välillä paikalla on enemmän porukkaa ja välillä vähemmän, mikä on myös mukavaa vaihtelua.

Rauhanpuolustajilla oli paljon enemmän työtehtäviä kuin luulin ennen työharjoitteluani. Rauhantyö on esimerkiksi rauhaan liittyvien kirjojen tuottamista, tapahtumiin osallistumista tai niiden järjestämistä, koulutusten pitämistä rauhaan liittyen, osallistumista rauhanmielenosoituksiin, kirjoittamista ja graafista työtä. Rauhantyö on kuitenkin niin laaja käsite, että kaikkea siihen liittyvää on vaikea alkaa listaamaan. Opin Rauhanpuolustajilla muun muassa miten pinssejä tehdään, postituksen perusasiat ja kuvituksen tekemistä. Postituksessa minun lisäkseni mukana oli kaksi vapaaehtoista. Muokkasin myös Rauhanpuolustajien nettisivuja, jotta uusi korttimaksulaite toimisi hyvin.

Uskon, että monia nuoria kiinnostaisi rauhanjärjestössä esimerkiksi taiteellinen toiminta, mitä voisivat olla erilaiset kuvataidekilpailut tai työpajat. Myös erilaiset tietokoneilla ja älylaitteilla tehtävät asiat saattaisivat kiinnostaa nuoria, kuten some-mainonta, mutta siinä täytyy ottaa huomioon kohderyhmä ja mainostaa vaikkapa huumorin keinoilla. Rauhanpuolustajilla on töissä järjestösihteeri, graafinen suunnittelija, joka vastaa järjestön visuaalisesta ilmeestä, toiminnanjohtaja ja tekninen asiantuntija, joka vastaa Rauhanpuolustajien nettisivuista. Toimistolla samoissa tiloissa ovat myös Voima-lehti ja Maan ystävät. Välillä muutkin järjestöt kuten Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry saattavat käyttää toimistotiloja.

Teksti: Sini Marin
Kuva: Essi Rajamäki

Kirjoittaja oli syksyllä kaksi viikkoa työelämään tutustumisjaksolla Rauhanpuolustajien Helsingin-toimistolla.