Rauhanpuolustajien toimintaa Lapissa

Rauhanpuolustajien toimintaa Lapissa

Keväällä 2016 saimme järkyttävän tiedon USA:n ja Suomen kahdenkeskisistä sotaharjoituksista ilmassa ja maassa sekä Naton maihinnousuharjoituksista Suomen maaperällä.
 Osoitimme mieltä neljä kertaa ja myönteistä oli se, että uusia ihmisiä tuli mukaan – myös muut olivat järkyttyneet. Teimme mielenosoituksista päättäjille vetoomuksen ja adressin, johon keräsimme 260 nimeä. Ne lähetettiin presidentille ja tiedoksi myös ulko-, puolustus- ja pääministerille sekä kaikille eduskuntaryhmille kesäkuun alussa.

Teksti oli seuraava:
 ”Me allekirjoittaneet vastustamme Suomen ja USA:n sotaharjoituksia Suomen maaperällä. Suomella on 1300 km:n raja Venäjän kanssa. Tuomalla USA:n sotaharjoituksia Suomeen Venäjän rajan tuntumaan Suomi joutuu suurvaltaeturistiriitojen silmään. Toistuvat ja yhä lisääntyneet sotaharjoitukset USA:n ja Nato-maiden kanssa ovat tuoneet jännitystä alueellemme, niin Itämerelle kuin muuallekin.
Suurvalta Venäjä ei voi siirtää maataan. Ainoa mahdollisuus liennytykseen on se, että USA ja sen liittolaiset vetäytyvät ja jättävät meidät rauhaan. Suomen päättäjien tulisi toimia sen puolesta. Rauha ja liennytys on turvallisuutemme ja hyvinvointimme edellytys.”

Edellisenä vuonna isäntämaasopimus oli jo mahdollistanut Naton suurimman lentosotaharjoituksen Suomen käsivarren ylle ja Naton koneet olivat nousseet muun muassa Rovaniemen kentältä. USA:n merijalkaväen sotilaat ovat myös käyneet harjoittelemassa talvisotaa Sodankylässä alkuvuodesta 2015 ja 2016, vaikka USA:lla on Alaskassa aivan riittävästi talvea.

Hiroshima-päivän kallis lehti-ilmoitus tuotti tuloksen: meillä oli yleisön joukossa eräs hyvin liikkutttunut japanilainen nainen, joka kertoi olevansa Hiroshimasta ja joka sanoi, että hän tulee kertomaan tästä tilaisuudesta kotona Japanissa.
Kansainvälisellä Rauha avaruuteen -viikolla lokakuun alussa perehdyimme satelliittien avulla sotimiseen pienimuotoisessa tilaisuudessa, jossa dipl.ins. Tapio Siirilä alusti.
 YK:n päivänä 24.10. Kemissä rauhankulkueen jälkeen dosentti Heikki Tervahattu alusti yleisötilaisuudessa aiheesta Sodat, asevarustelu ja ilmastonmuutos.

Olemme myös lähettämässä vetoomukseen Rovaniemen, Kemin ja Tornion kaupungeille Palestiinan tunnustamiseksi ja ystävyyskaupunkien hakemiseksi Palestiinasta.

Kerstin Tuomala

Suomen Rauhanpuolustajain Lapin piirijärjestön sihteeri