Rauhanpuolustajat: Korvapuusti Nato-sopimukselle, tilalle rauhanrakennusta

Rauhanpuolustajat: Korvapuusti Nato-sopimukselle, tilalle rauhanrakennusta

[Tapahtumat] pulla (04.03.15)Isäntämaasopimus on siinä mielessä ongelmallinen, että se jälleen kerran antaa epäselvän kuvan Suomen turvallisuuspolitiikan linjasta. Emäntämaasopimuksella Suomi sitoutuisi emännöimään ja isännöimään keiden tahansa välisiä rauhanneuvotteluita sekä kaikkia mahdollisia aseriisuntaneuvotteluja.

Torstaiaamuna 5.3. Rauhanpuolustajat emäntineen ja isäntineen jakavat valtioneuvoston juhlahuoneiston lähellä Espan puistossa rauhanpullia.

Rauhanpuolustajat ehdottaa emäntämaasopimusta

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Helsingin-vierailun yhteydessä Suomen Rauhanpuolustajat ehdottaa Suomelle isäntämaasopimuksen sijaan emäntämaasopimusta.

Suomi allekirjoitti Naton kanssa niin sanotun isäntämaasopimuksen syyskuun alussa. Sekä ulkoministeri Erkki Tuomioja että puolustusministeri Carl Haglund ovat vakuuttaneet, ettei sopimus vie Suomea lähemmäksi Natoa. Sopimuksen väitetään koskevan vain lähinnä mahdollisten Nato-maiden ja sen rauhankumppanien sotilaiden Suomen ”vierailujen” logistiikkaa eli sitä, miten hoidetaan muun muassa niiden polttoainehuolto, muonitus sekä lääkintäpalvelut.
Entinen valtisihteeri Risto Volanen on kuitenkin arvioinut blogikirjoituksessaan, että ”kyseessä on perinteistä kokonaismaanpuolustusta vastaava, Natoa tukeva sotilaallis-yhteiskunnallinen järjestelmä Naton kaikissa mahdollisissa toiminnoissa Suomen alueella. Suomen alue tehdään päätöstä vaille valmiiksi Naton toiminnalle harjoituksista täysimääräiseen sotaan. Ei siis ole todenmukaista kertoa kansalaisille, ettei tämä prosessin läpivienti lähentäisi Suomea Natoon.”

Isäntämaasopimus on siinä mielessä ongelmallinen, että se jälleen kerran antaa epäselvän kuvan Suomen turvallisuuspolitiikan linjasta.

Suomi voisikin isäntämaasopimusten sijaan ehdottaa emäntämaasopimusten allekirjoittamista kaikkien Nato- ja muiden mahdollisten maiden kanssa. Sopimuksella Suomi sitoutuisi emännöimään ja isännöimään keiden tahansa välisiä rauhanneuvotteluita sekä kaikkia mahdollisia aseriisuntaneuvotteluja. Voisimme sitoutua huolehtimaan tarpeen vaatiessa paitsi kokoustiloista, majoituksesta ja muonituksesta, myös halukkaiden saunotuksesta. Ainoana sopimusehtona olisi aito pyrkimys konfliktien rauhanomaiseen ja oikeudenmukaiseen ratkaisemiseen. Ja että torrakot pitäisi luovuttaa viimeistään porstuassa.