Rauhanpuolustajat: Ei Nato-koneita Suomen taivaalle

Rauhanpuolustajat: Ei Nato-koneita Suomen taivaalle

[rapu] ei_natoa (17.04.15)Tiedotusvälineille 27.5.2015

Rauhanpuolustajat:
Nato-koneet eivät kuulu Suomen taivaalle

Pohjoismaiden yhdessä järjestämä suuri kansainvälinen ilmasotaharjoitus Arctic Challenge Exercise 15 tuo Nato-maiden koneet Pohjois-Suomen taivaalle.

Kansainvälisessäkin mittakaavassa valtava ilmasotaharjoitus on väärä viesti kiristyneeseen kansainväliseen ilmapiiriin. Siitä kertoo myös se, että kansainvälisessä mediassa harjoitus samoin kuin reserviläiskirje on nähty vastauksena Venäjän toimiin. Myös Venäjän nopeasti samaan aikaan järjestämä sotaharjoitus kertoo jännitteisestä sotilaallisesta asetelmasta.

Uuden kylmän sodan uhatessa Eurooppaa Suomen kannattaisi korostuneesti esiintyä puolueettomana, sotilasliittoon kuulumattomana maana, jonka alue ei muodosta minkäänlaista uhkaa naapureilleen.

Vaikka harjoituksesta olisikin päätetty jo ennen Ukrainan kriisiä ja sitä seurannutta Naton ja Venäjän välien kiristymistä, pitäisi ulkopoliittisen päätöksentekomme pystyä nopeastikin reagoimaan Euroopan turvallisuuspoliittisen ilmapiirin muutoksiin. Sen sijaan, että harjoitellaan sodankäyntiä sotilasliiton kanssa, pitäisi välttää sotilaallista uhittelua ja ehdottomasti pyrkiä liennytykseen ja dialogin rakentamiseen.

Teemu Matinpuro
toiminnanjohtaja
Suomen Rauhanpuolustajat ry
050-594 1499