Rauhanpuolustajat: Suomen tulee jäädyttää yhteistyö Israelin kanssa kaikilla tasoilla

Rauhanpuolustajien yleiskokous 8. kesäkuuta vaati Suomelta jämäkämpiä ja johdonmukaisempia tekoja Israelin toteuttaman kansanmurhan lopettamiseksi.

Rauhanpuolustajat: Suomen tulee jäädyttää yhteistyö Israelin kanssa kaikilla tasoilla

Suomen Rauhanpuolustajat vaatii Suomea toimimaan määrätietoisemmin kansanmurhan lopettamiseksi Gazassa. Israel miehittää Palestiinaa kansainvälisen oikeuden vastaisesti ja harjoittaa kansanmurhaa Gazassa. Israel ei ole noudattanut Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) määräystä lopettaa lokakuussa 2023 alkaneet sotatoimet. Pahimmassa tapauksessa Suomi voi joutua myös itse syytetyksi kansanmurhan avustamisesta, mikäli se ei uudelleen harkitse taloudellisten ja poliittisten suhteiden ylläpitämistä kansanmurhasta syytetyn Israelin kanssa.

Suomessa poliittinen johto on vakuuttanut halua vaikuttaa konfliktin loppumiseen, mutta kansainvälisessä politiikassa tämä ei vielä näy toimenpiteinä. Tämänkaltainen kaksinaismoralistinen ulkopolitiikka johtaa Suomen kansainvälispoliittisen aseman heikentymiseen ympäri maailmaa. Suomi ei voi harjoittaa ihmisoikeusperustaista politiikkaa Ukrainassa ja samaan aikaan tehdä yhteistyötä kansanmurhasta syytetyn Israelin kanssa. Suomella kesti huomattavan kauan äänestää YK:n yleiskokouksessa 12. joulukuuta 2023 tulitaukoa vaativan päätöslauselman puolesta ja jatkaa UNRWA:n tukemista humanitaarisen avun toimittamiseksi.

Suomen ei tule vetäytyä EU:n suojiin perustellessaan kaksinaismoralistista ulkopolitiikkaansa. Suomi on täysivaltainen toimija kansainvälisen politiikan kentällä. Toisaalta Suomen ei tule asettaa etusijalle suhteitaan Israelin suurimman tukijan Yhdysvaltojen kanssa, kun edut ovat ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa. On syytä muistaa, että pienenä valtiona Suomi on myös itse riippuvainen kansainvälisten monenkeskisten instituutioiden toimintakyvystä.

Suomen Rauhanpuolustajat kehottaa Suomea toimenpiteisiin, joiden tavoitteena on lopettaa kansanmurha ja vahvistaa mahdollisuuksia saavuttaa oikeudenmukainen rauha.

1) Suomen tulee liittyä Etelä-Afrikan kanteeseen Kansainvälisessä tuomioistuimessa, jossa Israelia syytetään kansanmurhasta.

2) Suomen tulee jäädyttää yhteistyö Israelin kanssa kaikilla tasoilla: taloudelliset suhteet, asekauppa ja tutkimusyhteistyö.

3) Suomen tulee painostaa Israelia kaikin mahdollisin tavoin pysäyttämään sotatoimet Gazassa ja Länsirannalla välittömästi kansainvälisen oikeuden nojalla ja vaatia Israelia päästämään humanitaarista apua siviileille mahdollisimman nopeasti.

4) Suomen tulee liittyä maailman valtioiden enemmistön joukkoon ja tunnustaa Palestiinan valtio, jonka on virallisesti  tunnustanut jo 146 valtiota, viimeisimpinä äskettäin tunnustuksesta ilmoittaneet Norja, Irlanti ja Espanja. Slovenia on myös ilmoittanut tunnustavansa Palestiinan kesäkuun 2024 aikana.