Rauhanpäivä 21.9. – yhdessä rauhan puolesta

Rauhanpäivä 21.9. – yhdessä rauhan puolesta

sept_21stYK:n yleiskokous on julistanut syyskuun 21. päivän kansainväliseksi rauhanpäiväksi. Tänä vuonna päivää vietetään teemalla ”Yhdessä rauhan puolesta: kunnioitusta, turvallisuutta ja arvokkuutta kaikille”. Teemalla halutaan korostaa pakolaisten ja siirtolaisten asemaa ja muistuttaa yhteistyön ja erilaisuuden hyväksymisen merkityksestä rauhanrakentamistyössä.

YK:n pääsihteeri António Guterres muistuttaa, että kestävä rauha edellyttää siltojen rakentamista ihmisten välille, taistelemista syrjintää vastaan  ja ihmisoikeuksien takaamista kaikille. Ihmisille, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, kuuluu jo kansainvälisen lainsäädännön puitteissa oikeus suojeluun. Pelon lietsomisen sijaan tarvitaan inhimillisyyttä ja hyvyyttä. Juuri nyt tämä tuo monille mieleen erityisesti Myanmarista paenneiden rohingya-muslimien erittäin vaikeat olosuhteet. Guterres vaati tiistaina 19.9. Myanmaria lopettamaan välittömästi sotilastoimet rohingya-muslimeja vastaan ja päästämään esteettä humanitaarisen avun toimitukset muslimien asuinalueille.

Torstaina 21.9. järjestetään Helsingin kulttuurikeskus Caisassa kello 16.30 tapahtuma Monimuotoinen yhteiskunta, monimuotoinen islam.
Tilaisuudessa haetaan uudenlaisia ratkaisuja monikulttuurisen yhteiskunnan kysymyksiin. Keskustelua alustaa muslimivaikuttaja Ajmal Masroor Britanniasta. Osallistujia kutsutaan keskustelemaan kestävistä ratkaisuista vuoropuhelussa toinen toisiaan kunnioittaen. Tapahtuman järjestää Avoimet ovet kulttuuri- ja uskontodialogiin, Sovittelujournalistit ja Ydin-lehti.