Rauhanjärjestöt eivät hyväksy asekauppaa Turkin kanssa

Rauhanjärjestöt eivät hyväksy asekauppaa Turkin kanssa

Hallituksen torstaina 19.9.2019 myöntämä asevientilupa Turkkiin ei ole sopusoinnussa hallitusohjelmakirjauksen kanssa, kritisoivat rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Sadankomitea. Valtioneuvosto myönsi luvan Robonic Ltd Oy:lle miehittämättömien ilma-alusten lähetysalustojen, niiden vara- ja muiden osien sekä koulutuksen ja teknisen tuen viemiseksi Turkish Aerospace Industries -yritykselle.

”Päätös ei ole hyvää ja johdonmukaista ulkopolitiikkaa. Se ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

Turkin demokratia- ja ihmisoikeustilanne on täysin kestämätöntä ja pikemmin eskaloitumassa kuin paranemaan päin. Turkin suurinta etnistä vähemmistöä kurdeja ja muutenkin poliittista oppositiota ja myös akateemisia toisinajattelijoita vastaan käydään enemmän tai vähemmän avointa sotaa. Turkin eteläpuolella sijaitsevan Syyrian rajankin yli on menty sotilaallisesti.

Turkin nykypolitiikan valossa maalle ei pitäisi antaa minkäänlaista valvonta- tai aseteknologiaa tai edes niihin liittyviä osia, kuten juuri lennokkeja ja niihin liittyvää tukea. Lupahakemuksestakin selviää, että vietävää teknologiaa aiotaan käyttää sotilaallisesti.

Suomen uusi hallitus on vastikään kirjannut ohjelmaansa, että se haluaa ”edistää kansainvälisen asekauppasopimuksen yleistä sitovuutta, kattavuutta ja toimeen panoa. Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.”

”Miten hallitus näkee, että päätös viedä lennokkialustoja Turkin aseteollisuudelle ja antaa siihen liittyvää koulutusta ja tukea on millään lailla on linjassa hallitusohjelman?” ihmettelee Sadankomitean pääsihteeri Minna Vähäsalo.

Suomi on vienyt viime vuosina paljon aseita ja sotatuotteita Turkkiin. Vuonna 2017 Turkki oli 4. suurin Suomen aseviennin kohdemaa. Erityisen huolissaan järjestöt ovat olleet esim. edellisen hallituksen aikana tehdystä Sakon patruunoiden viennistä.