Yhdysvaltojen militarisoitu ulkomaanpolitiikka horjuttaa maailmaa

Yhdysvaltojen militarisoitu ulkomaanpolitiikka horjuttaa maailmaa

 

[rapu] lausti (08.05.14)Laustin lukuvinkki: Phyllis Bennis
Amerikkalaisten toisinajattelijoiden esittelyä

Suomalaisessa julkisessa keskustelussa elää sitkeästi käsitys Yhdysvalloista maana, joka ajaa maailmalla demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Washingtonin politiikkaan suopeasti suhtautuvat keskustelijat eivät edes yritä selittää, miten tämä kaunisteleva kuva sopii yhteen sen kanssa, että Yhdysvallat on kaatanut lukemattomia vaaleilla valittuja hallituksia, aiheuttanut sodillaan miljoonien ihmisten kuoleman eri puolilla maailmaa ja ajanut vieläkin suuremman määrän viattomia ihmisiä kodeistaan. Parhaillaankin Washington vehkeilee hallitusten vastaisilla toimilla Ecuadorissa, Boliviassa ja Venezuelassa sekä useissa muissa maissa.

Phyllis Bennis on amerikkalainen tutkija ja journalisti, joka on vuosikausia kartoittanut Yhdysvaltain ulkopolitiikan taustoja erityisesti Lähi-idässä mutta myös yleisemmin, kuten vuonna 2003 ilmestyneessä tärkeässä teoksessa Before & After: US Foreign Policy and the September 11th Crisis, johon Noam Chomsky kirjoitti esipuheen.

Bennis analysoi, miten Yhdysvallat syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen on turvautunut täysin militarisoituun unilateraaliin politiikkaan, joka ihannoi sotilaallisen voiman käyttöä kaikkialla maailmassa. Washington uskoo tämän politiikan nauttivan laajaa kannatusta.

Bennis kirjoitti kirjassa näin: ”Yhdysvallat astui avoimesti YK:n peruskirjan ulkopuolelle julistamalla ennalta ehkäisevän itsepuolustuksen uutta käsitettä. Ne, jotka eivät hyväksyneet Washingtonin määräyksiä, leimattiin sivistyneen maailman ulkopuolisiksi voimiksi.”

Bennis kommentoi tätä asennetta näin: ”Yhdysvallat vaatii muita maita noudattamaan tiukasti YK:n päätöslauselmia ja kansainvälistä oikeutta. Se uhkaa pakotteilla ja jopa sotilaallisella hyökkäyksellä, jos näitä rikotaan. Yhdysvallat itse noudattaa vain maailmanvallan erillistä lakia, joka pätee vain siihen itseensä.”

Tällaisen ylimielisyyden hengessä Yhdysvallat teeskentelee tekevänsä maailmasta turvallisemman. Todellisuudessa turvatessaan omaa vakauttaan Washington horjuttaa oloja monin paikoin maailmaa. Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa Yhdysvaltain omat edut ovat määrääviä, eivät ihmisoikeudet. Tämä ei ennakoi hyvää rauhaan tähtäävälle tiekartalle. Pyrkiessään kontrolloimaan maailman öljyvaroja Yhdysvallat muuttaa Keski-Aasian poliittista kartastoa, jälleen piittaamatta ihmisoikeuksista.

Puhuessaan viime syksynä YK:n yleiskokouksessa presidentti Barack Obama yritti parhaansa mukaan perustella maansa käymiä uusia ja jatkuvia sotia sekä militarisoitua politiikkaa suuressa osassa maailmaa. Hän pyrki osoittamaan, että Yhdysvallat on edelleen itseoikeutettu maailmanvalta.

Bennis huomauttaa, että tehtävä ei ollut helppo. Obama selosti käsityksiään kahdesta kriisistä, jotka ovat Ukraina ja Isis. Hän käytti ankaraa kieltä Venäjää kohtaan syyttäen sitä voimakeinojen käytöstä. Yhdysvalloilla sen sijaan oli hänen mukaansa oikeus puolellaan. Obama luetteli, mitä Venäjän tulisi tehdä Ukrainassa. Yhdysvalloilla taas ei hänen mielestään ollut juuri mitään osuutta kriisin puhkeamiseen.

Puhuessaan Isisin murskaamisesta Obama ei sanallakaan viitannut siihen, miten Yhdysvallat tukee Bagdadin julmaa sunnimuslimien vastaista hallitusta, eikä tietenkään tunnustanut, että Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin avasi tien Isisin kaltaisille ääriliikkeille. Puhuessaan Syyrian kauhistuttavasta sisällissodasta hän sanoi Washingtonin kouluttavan ja aseistavan ”maltillista” oppositiota. Bennis huomauttaa, että Obama ei ollut kiinnostunut diplomaattisesta aloitteesta, johon kaikki alueen johtavat valtiot olisivat osallistuneet.

Bennis totesi, että Obaman puhe näin ollen vain vahvisti Yhdysvaltain ulkopolitiikan militaristista luonnetta. Bennis haaveili, miten toisenlaisen puheen Obama olisi voinut pitää. Hän olisi esimerkiksi voinut sanoa jotakin tällaista: ”Tänään ilmoitan uudenlaisen globaalin valtioryhmittymän perustamisesta ja kehotan teitä kaikkia liittymään tappamisen vastaisen koalition rakentamiseen. Tämä koalitio panee alulle tehokkaita ja kiireellisiä diplomaattisia, poliittisia, taloudellisia ja ei-sotilaallisia strategioita, joilla selvitetään ja viimein tehdään loppu sotilaallisista kriiseistä, terrorismista, julmuuksista ja köyhyydestä. Nämä kaikki piinaavat monia maita Irakista Syyriaan ja lähiympäristöön. Tällä diplomatialla ei yritetä oikeuttaa uutta sotilaallista toimintaa, vaan sillä pyritään sen sijaan luopumaan sotilaallisesta toiminnasta.”

Haaveet sikseen. Obama on tänä vuonna taas vain lisännyt Yhdysvaltain sotilaallista läsnäoloa Irakissa. Jälleen diplomatia on hylätty. Washingtonin haukat väittävät, ettei Obamalla ole strategiaa Isisin kukistamiseksi. Bennisin mielestä Obamalla on strategia, mutta se on väärä, eikä se johda kriisin ratkaisemiseen.

Bennis kirjoittaa: ”Obaman hallitus ei ole kyennyt tai ei ole halunnut noudattaa omaa hokemaansa, ettei niin sanottuum Isis-kriisiin ole sotilaallista ratkaisua. Sen sijaan Yhdysvaltain strategia on nojannut liki yksinomaan sotilaalliseen toimintaan. Rahaa ei ole investoitu henkilöstöön tai poliittiseen pääomaan tukemaan kipeästi kaivattua tehokasta diplomatiaa. Pikemminkin jatkuva ilmasota – ja aseiden aseiden suurimittainen vienti alueelle – tekee diplomaattisen ratkaisun epätodennäköisemmäksi.”

Bennis arvelee monien muiden tarkkailijoiden tavoin, että suuri osa alueelle tulvivista aseista päätyy Isisin käsiin.

Phyllis Bennis on vuosien mittaan tarjonnut amerikkalaisille ja muidenkin maiden kansalaisille arvokasta aineistoa Yhdysvaltain voimapolitiikan taustojen ymmärtämiseksi. Hän on toistuvasti vaatinut uutta YK:n valvonnassa toimeenpantavaa diplomaattista aloitetta, johon kaikki Lähi-idän alueen osapuolet osallistuisivat. Maailman muuttaminen ei ole helppoa, mutta Bennis ei pidä mahdottomana, että maailmassa nousisi liikehdintää, joka kykenisi asettamaan kyseenalaiseksi Yhdysvaltain imperialismin.

Tapani Lausti

Lähdeartikkelit:

US intimidates the world
http://www.lausti.com/articles/books/bennis.html

The Obama Speech We Didn’t Hear at the UN, TELESUR, 24 September 2014
http://www.telesurtv.net/english/opinion/ The-Obama-Speech-We-Didnt-Hear-at-the- UN-20140925-0024.html

Obama Does Have a Strategy in Iraq: Escalation, Common Dreams, 11 June 2015
http://www.commondreams.org/views/2015/06/11/ obama-does-have-strategy-iraq-escalation

Phyllis Bennisin kirja Tulilinjalla YK on julkaistu Rauhanpuolustajien ja Liken Pystykorva-sarjassa vuonna 2005.