Kiemuroita, mainontaa ja odottamattomia tilanteita!

Kiemuroita, mainontaa ja odottamattomia tilanteita!

[rapu] keijo hiltunen (21.12.15)Hallituksen pitäisi tarkistaa toimintaperiaatteitaan. Näyttää siltä, että aiottujen toimenpiteiden kohteet on valittu yksipuolisesti, tavoitteet ovat epäselviä ja suunnitellut keinot kerrassaan kehnoja.

Vaikka hallintarekisterivalmisteluun liittyvät lausunnot olivat olleet lähes yksimielisesti kielteisiä, niin silti pienen piirin lobbauksella yritettiin saada lakiesitys eduskunnan käsittelyyn. Virheellisen myönteisen mielikuvan mainonta on nyt paljastunut politiikan yksipuoliseksi jujutukseksi, jolla haluttiin nuijia eduskunnassa läpi johtotroikkaa miellyttävä päätös. Niin kuin mainoksen varma tarjous hyvästä ja halvasta on tämänkin asian valmistelu osoittautunut ontoksi lupaukseksi. On ironista, että vielä muutama päivä aikaisemmin asian valmistelusta vastuussa oleva vetäisee hatusta 90-prosenttisen kanin, joka osoittautuukin murmeliksi. Voi pyhä Sylvi, kyllä nyt nahkurin orsi alkaa taipua. Tämän joukon päätöksillä ei ole edes perävalotakuut,a eikä loikkatrion haluamaa lain turvaamaa oikeutusta omaisuuksien salailuun tällä kertaa tullut.

Meneillään oleva episodi maamme asioiden hoitamisessa muistuttaa Rocky Horror Showta tilannekomiikan vaihdellessa suurten lupausten ja epätoivon hikisessä tunnelmassa ja tilanteiden kirjossa. Tosin mitään viihteellisyyttä hallituksen toiminnassa ei ole havaittavissa. Näiden aikojen arvoista ja asetetuista tavoitteista puuttuvat rehellisyys ja yhteisen hyvän päämäärä sekä yhteen hiileen puhaltaminen. Tilalla puhaltaa Jäämeren suunnalta hyytävä puhuri, joka kaataa kaiken kumoon juurineen ja heittää suojapeitteet Itämereen.

Yhteiskunnassa kansalaisten turvaksi säädetyt suojaverkot uhkaavat rakenteiden uudistamisinnossa lahota. Kehitystä ei ole se, että työttömien ja muiden vähävaraisten ihmisten tukia karsitaan ja toisaalla samanaikaisesti ylimääräisen omaisuuden salaaminen suojataan. Kehitystä olisi tukea tarvitsevien ihmisten elinolosuhteiden järjestelmällinen parantaminen vahvistamalla henkilöstömäärää suunnitelmallisesti. Kehitetään yhteiskuntaa parantamalla palveluita, ei heikentämällä niitä. Lisätään työsuhdeturvaa ja pidennetään irtisanotuille tarjottavaa tukea, jotta työllistyminen onnistuisi. Työelämässä motivoituneet ja tyytyväiset työntekijät saavat aikaan hyviä tuloksia.

Päättämättömyyttä ja vastuun pakoilua

Julkisen hallinnon käyttäminen mielipiteen muokkaamiseen ja mainostoimiston keinoin toteutettu eliitin etujen ja halujen tavoittelu on demokratian ja avoimuuden irvikuva ja vääristymä. Tätäkö on yliopistokoulutuksesta rakentuva sivistys? Taitavat yhden Reetankin hermot olla menneet tätä prosessia seuratessa. Siitä, mitä luottamuksen menettämisestä seuraa, on takavuosiltakin muistoja. Tosin näyttää siltä, että vastuuta ei kanna kukaan. Kiinnostaneekaan vastuun kantaminen, on mukavampaakin tekemistä. Päättäväisyys loistaa poissaolollaan.

Päättäjien toiminnan epämääräisyys sekä tavoitteiden ja tekojen ristiriita on tälle ajalle silmiinpistävää. Sopimiseen pyrkivä luottamuksen rakentaminen on suunnitelmallisesti painettu historiaan. Tapahtumat ja tilanteet ovat yllättäen pudonneet ministereiden niskaan kuin sadepisarat pilvettömältä taivaalta.

Maahanmuuttajien määrän lähes kymmenkertaistumista ei kyetty ennakoimaan, vaikka arabikevään kukoistus vuodesta 2011 lähtien levisi laajalti Euroopan lähialueilla Välimeren rannalla ja Lähi-idässä. Yhteiskunnallisen rauhan palautumisen epäonnistuminen Irakissa ja sekasorto Syyriassa osoittavat, että olosuhteiden normalisoiminen on mahdollista vain oman kansan toiminnalla. Kysynkin sinulta ja itseltäni: mihin suuntaan haluamme maatamme kehittää?

Keijo Hiltunen
Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan työvaliokunnan jäsen.