Pääkirjoitus: Kansalaisilta edelleen selkeä ei Natolle

Pääkirjoitus: Kansalaisilta edelleen selkeä ei Natolle

Suomalaisten Nato-vastaisuus ei synnytä suuria otsikoita. Pienetkin liikkeet päinvastaiseen suuntaan nostavat puolestaan päätoimittajien pulssia ja otsikot kasvavat eksponentiaalisesti.

Viimeisimmän Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksen tulokset uutisoitiin hyvin vaatimattomasti. Tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että Suomen ei tulisi hakea Naton jäsenyyttä. Vain viidennes kannattaa jäsenyyttä. Suomalaisten enemmistön mielipide on pysynyt samoissa lukemissa huolimatta Nato-intoilijoiden tiedotusvälineiden suosiollisella avustuksella harrastamasta Nato-vyörytyksestä.

Jostain syystä kyselyssä ei kysytty suoraan kansalaisten tukea osallistumiselle Afganistanin sotaan Nato-johtoisessa Isaf-operaatiossa. Olikohan pelkona ongelmallisen pieni kannatus? Sen sijaan kysyttiin vain kannatusta Suomen osallistumiseen Afganistanin armeijan ja turvallisuusjoukkojen koulutukseen, johon 58 % kyselyyn osallistuneista suhtautui myönteisesti. Siviilikriisinhallinnan ja kehitysyhteistyön keinoin Afganistanin avustamiseen myönteisesti suhtautui 83 % vastanneista.

Kyselyssä kysyttiin myös suhtautumisesta sotilaalliseen yhteistyöhön Naton, EU:n ja Pohjoismaiden kanssa. Vähiten tukea sai yhteistyö Naton kanssa ja eniten luonnollisesti pohjoismainen yhteistyö.

Kysymyksenasettelu on tietysti hyvin ongelmallinen, kukapa ei kannattaisi yhteistyötä. Mutta mihin kasvavalla yhteistyöllä Naton kanssa pyritään? Onko taustalla kuitenkin julkilausumaton jäsenyyteen valmistautuminen?
TYÖPAIKKOJEN RAUHANTOIMIKUNTA 40 VUOTTA

Rauhanpuolustajien yhteydessä toimiva ay-aktiivien rauhanverkosto Työpaikkojen rauhantoimikunta juhlii ensi vuonna 40-vuotista taivaltaan. Toimikunta on ollut tärkeä osa Rauhanpuolustajien toimintaa. Itsellenikin sen olemassaolo oli aikoinaan yksi merkittävimmistä syistä ryhtyä toiminnanjohtajan hommiin. Suomessa on monia rauhanjärjestöjä, mikä on rikkaus. Mutta harvalla järjestöllä on ollut niin merkittävässä määrin kiinnekohtia niin moniin ”tavallisiin duunareihin”. Työpaikkojen rauhantoimikunnan rautakourat, lastenhoitajat, professorit, keittäjät, kirvesmiehet, opettajat, sosiaalityöntekijät jne. ovat olleet ja ovat edelleen omalle rauhantyölleni merkittävä inspiraation ja motivaation lähde.

Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.

Rauhan Puolesta 6/2013