Puhu ennen kuin aseet puhuvat – Lapin Rauhanpuolustajien kannanotto

Puhu ennen kuin aseet puhuvat – Lapin Rauhanpuolustajien kannanotto

Suomen Rauhanpuolustajain Lapin piirijärjestö ry on kokouksessaan 30.1. käsitellyt Suomen ja Lapin turvallisuutta. Perinteisesti turvallisuus on pohjautunut diplomatiaan ja rauhanomaiseen yhteistyöhön niin lähialueellamme kuin maailmassakin.
Olemme huolestuneet siitä, että Suomi yhä enemmän on alkanut toimia tuomarin tavoin ja osallistua sotiin ja väkivaltaan maailmalla. Yhä suurempi osa verorahoista menee aseisiin ja sotaharjoituksiin. Tästä on luovuttava, hävittäjä- ja sotalaivahankinnat on peruttava, ja vapautuva raha on suunnattava hyvinvointiin ja arjen turvallisuuteen.

On huolestuttavaa, että isäntämaasopimuksen turvin vieraat sotajoukot harjoittelevat hyökkäyssotaa Venäjää vastaan maaperällämme. On muistettava, että isäntämaasopimusta ei ole käsitelty eduskunnassa ja että se on solmittu vuonna 2014 Naton ja hallituksen välillä. Hallituksen sijaan sopimuksen allekirjoitti Suomen puolustusvoimien komentaja. Hallitus on vaihtunut sen jälkeen. Uusi hallitus toimii aivan kuin sopimus olisi pätevä, mikä on kyseenalaista.

Suomen Rauhanpuolustajain Lapin piirijärjestön mielestä Suomen turvallisuus on ensisijaisesti riippuvainen rauhanomaisesta ja inhimillisestä diplomatiasta ja yhteistyöstä. Vieraat sotajoukot edustavat sellaisia voimia, jotka eivät ole kiinnostuneet vähääkään suomalaisten turvallisuudesta, vaan sulavan Jäämeren luonnonvaroista ja reiteistä.

Suomen hallituksen on myös peruttava kahdenkeskiset puolustussopimukset USA:n ja Ison-Britannian kanssa.
Kansojen on sovittava asioista neuvotteluilla eikä aseidenkalistelulla ja sodilla.

Kokouksen puolesta

Kaarina Pistokoski-Tikkala, puheenjohtaja
Kerstin Tuomala, sihteeri