Poliisimielivaltaa Donetskissa

Poliisimielivaltaa Donetskissa

Useat lähteet raportoivat poliisin pidättäneen mielivaltaisesti ukrainalaisen passin tai rekisterikilpien haltijoita vuoden ensimmäisellä viikolla.

@dontel Donetsky -julkaisu raportoi Telegram-kanavallaan (Whatsappia vastaava sosiaalinen media) ukrainalaisten mielivaltaisista pidätyksistä 7. tammikuuta 2020. Raportissa kerrottiin, että he eivät aluksi luottaneet lähteisiin, jotka tiedottivat pidätyksistä. Sitten yksi heidän omista toimittajistaan otettiin kiinni. Hän oli mukana isommassa joukossa, josta pidätettiin vain ne kaksi, joilla oli Ukrainan passit. Poliisiautossa, johon heidät ohjattiin, ei ollut mitään virallisia merkkejä. Heidät vietiin poliisilaitokselle kuvattavaksi. Siellä he kohtasivat neljä muuta samasta syystä pidätettyä. Vaikka ilmapiiri oli aluksi jännittynyt, pidätetty toimittaja onnistui aloittamaan keskustelun poliisien kanssa. Poliisit sanoivat olevansa ärsyyntyneitä sisäministeriöstä tulleesta määräyksestä pidättää Ukrainan passin haltijoita, koska se oli perustuslain vastainen. Poliisit kertoivat, että määräystä piti noudattaa tammikuun kahdeksanteen päivään asti. Määräyksen syyksi poliisit ilmoittivat suunnitelman kerätä tietoa, koska vain vähemmistöllä on DPR:n eli Donetskin kansantasavallan passit. Telegramissa julkaistussa tiedonannossa vedotaan yleisöön, jotta se ilmoittaisi tietämystään vastaavista pidätyksistä ja puolustaisi pidätettyjen oikeuksia.

Sen jälkeen, kun Rauhanpuolustajat julkaisi edellä mainitut tiedot Facebook-ryhmässä, se on saanut lukuisia yhteydenottoja Donetskista, joissa nämä tiedot on vahvistettu oikeiksi. Henkilö, joka haluaa pysyä nimettömänä, kirjoitti: ”Näin postauksenne, mutta en mielellään kommentoi sitä julkisesti. Me täällä Donetskissa kohtaamme valtavan määrän laittomuuksia päivittäin. Tammikuun toisena päivänä poliisi ratsasi 16 ystävääni, vaikka heillä oli sekä Ukrainan että Donetskin kansantasavallan rekisterikilpiä. Minut itseni pysäytettiin, vaikka minulla on Venäjällä rekisteröity auto ja Venäjän passi. Poliisit naureskelivat minulle ensin, koska he luulivat minua ’uudeksi venäläiseksi’, mutta kun he huomasivat, että passini oli vanhempaa perua, he antoivat minun mennä. Eilen poliisit pysäyttivät puolisoni ja väittivät, että hän olisi ajanut autoa alkoholin vaikutuksen alaisena, vaikka hän oli vesiselvä.”

Eräs Donetskissa asuva ja työskentelevä nainen raportoi Rauhanpuolustajille, että hänen poikaansa ei meinattu päästää Donetskin alueelle äitinsä luo, koska hänen väitettiin olevan Ukrainan kansalainen. Poika kertoi, että hän ei päässyt Donetskin alueelle ennen kuin hänen äitinsä tuli tarkistuspisteelle todistamaan asioiden oikean laidan.

Yhteistyökumppanimme Donetskissa ottivat yhteyttä informaatio- ja sisäministeriöiden virkamiehiin, jotka nimettöminä pysytellen vahvistivat, että poliisien ratsiat ovat lisääntyneet loppuvuodesta 2019 lähtien. He kertoivat sisäministeri Aleksey Dikiyn antaneen epävirallisen määräyksen suorittaa ratsioita. Myös ulkonaliikkumiskielto määrättiin koskemaan pidempää ajanjaksoa tällä itsehallintoalueeksi julistetulla alueella.

Saamiemme tietojen mukaan yksistään tammikuun neljänä ensimmäisenä päivänä pidätettiin yli 1 200 ihmistä. Pidätysten keskeisin syy oli, ettei pidätetyillä ollut DPR:n passia, ukrainalaista henkilöllisyystodistusta tai Ukrainassa rekisteröityä autoa.
Puhutaan, että Voroshilovskyn alueella ihmisiä on pidätetty ennen iltakymmentä, jolloin ulkonaliikkumiskielto alkaa, vaikka heillä olisi ollut Donetskin passi.

Eräs Oksana kertoo sosiaalisessa mediassa: ”Tulin kaupasta kello 19.30. Näin poliisin tarkistamassa asunnottoman miehen ja noin 18-vuotiaan pojan papereita. Molemmat pidätettiin. Minulta kysyttiin, mikä passi minulla on. Kerroin että Ukrainan. Poliisit kysyivät, miksi minulla ei ole Donetskin kansantasavallan passia. Selitin, että olen aikeissa tehdä passihakemuksen lähiaikoina. Yksi poliiseista kuiskasi minulle, että pakene paikalta niin pian kuin voit, koska muuten sinutkin pidätetään.”

Tiedustelupoliisia informaatioministeriössä johtava Maya Pirogova kommentoi mielivaltaisuusväitteitä Telegram-kanavallaan. Kommentin sävyä voi luonnehtia loukkaavaksi Donetskin asukkaita kohtaan. Hän kertoo ajelleensa alueella ja nähneensä uskomattoman määrän Ukrainaan rekisteröityjä autoja. Hän käyttää hyvin halventavia ilmaisuja pidätetyistä ihmisistä. Hän sanoo muun muassa näin: ”Donetskin asukkaat, ehdottakaa parempaa keinoa erotella viholliset lakia noudattavista kansalaisista?” Hän sanoo myös, että ulkonaliikkumiskiellon kasvattaminen oli vain kokeilu.

Komsomolskaya Pravda -lehti Donetskissa vahvistaa, että ukrainalaisilla rekisterikilvillä liikkuvat autoilijat ovat joutuneet vaikeuksiin. Autojen pysäyttelyn kerrotaan johtuvan turvallisuushuolista.

Donetskin kansalaistoimikunnan jäsen Alexander Bolotin kritisoi avoimesti Aleksey Dikiyta menettelystä, jonka mukaan Ukrainan passin mitätöinti on edellytys Donetskin kansantasavallan passin saamiselle.

Yhteistyökumppanimme Donetskista olettavat ratsioiden päättyvän, kun ulkonaliikkumiskiellon aikataulu palautetaan ennalleen 8. tammikuuta. He kertovat, että ihmisiä on pidätetty ja autoja pysäytetty Donetskin lisäksi useissa muissakin kaupungeissa. He uskovat vakaasti, että alueella toimivien kansainvälisten tarkkailijoiden on syytä kiinnittää huomiota näihin seikkoihin.

Teksti Oksana Tšelyševa
Suomennos Hanna Niittymäki
Kuva Open sources internetissä