Pääkirjoitus: Paljon puhetta, vähän villoja

Pääkirjoitus: Paljon puhetta, vähän villoja

Äskettäin ihan yllättäen saattoi olla tyytyväinen Suomen hallituksen ulkopolitiikan linjauksiin. YK:ssa äänestettiin syyskuussa päätöslauselmasta, jossa vaadittiiin Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehitys seuraavan vuoden aikana. Suomi äänesti päätöslauselman puolesta, ja suurlähettiläs Elina Kalkku totesi puheenvuorossaan ensinnäkin sen, ettei YK salli aluevaltauksia voimakeinoin. Toisena perusteluna mainittiin YK:n peruskirjaan sisältyvä lupaus itsemääräämisoikeuteen. Samalla todettiin, että Palestiinan kansa on joutunut tätä oikeuttaan odottamaan aivan liian kauan.

Suomen hallituksen rivit toki rakoilivat heti YK:n äänestystuloksen tultua julki. Kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten taholta esitettiin voimakasta kritiikkiä äänestyskäyttäytymisestä. Päivi Räsäsen (kd) mielestä äänestystulos toi hänen mieleensä jopa etniset puhdistukset. Hän unohti autuaasti, että alun perin siirtokuntien perustaminen on perustunut noiden alueiden etniseen puhdistukseen – puhumattakaan Israelin valtion perustamisen yhteydessä karkotetuista 750 000 palestiinalaisesta.

YK:n aivan oikeaa äänestyspäätöstä koristivat kauniit sanat, mutta siihen se pitkälti loppuukin. Luulisi, että näiden johtopäätösten perusteella Suomen pitäisi esimerkiksi kieltää kaikki tuonti Israelin laittomista siirtokunnista. Samojen perustelujen olettaisi ohjaavan Suomen linjauksia Länsi-Saharan kysymyksessä. Länsisaharalaiset ovat myös odottaneet aivan liian kauan, että saisivat käyttää itsemääräämisoikeuttaan. Kansanäänestyksen järjestämisestä YK:n alaisuudessa sovittiin jo vuonna 1991. Sen sijaan Suomi on alkanut liehitellä laitonta miehittäjävaltio Marokkoa tukemalla sen täysin yksipuolista autonomiaesitystä vakavasti otettavana vaihtoehtona konfliktin ratkaisemiseksi, ja laiton tuonti miehitetyltä Länsi-Saharan alueelta jatkuu normaalisti.

Sekä Israel että Marokko saavat Euroopan unionilta aivan erilaista kohtelua kuin laaja-alaisin sanktioin rangaistu, laitonta sotaa ja miehitystä Ukrainassa jatkava Venäjä. Israel ja Marokko nauttivat assosiaatiosopimusten myötä erityiseduista suhteessaan EU:hun.

Gazan alueella meneillään olevan kansanmurhan vuoksi yli 160 järjestöä – joukossa myös Rauhanpuolustajat – ovat aloittaneet kampanjan, jonka tavoitteena on Israelin kanssa solmitun assosiaatiosopimuksen keskeyttäminen. Kampanjan alullepanijoita ovat Oxfam, International Federation For Human Rights ja eurooppalaisten Palestiina-järjestöjen verkosto ECCP.

Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.